Κομοτηνή: Το σκόρδο της Ξυλαγανής επιστρέφει

Array

Το σκόρδο της Ξυλαγανής επιστρέφει. Φαίνεται πως το όνομά του δεν «έσβησε» ποτέ με αποτέλεσμα η αίγλη του παρελθόντος να ακολουθεί τους σύγχρονους κατοίκους και να οδηγεί τους παραγωγούς σήμερα στην αναβίωση της καλλιέργειας.

«Σήμερα η παραγωγή γίνεται σε πολύ μικρό βαθμό» δηλώνει ο κος Κώστας Παπάζογλου, διοικητικός διαχειριστής του αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής και του αγροτικού Συλλόγου Μαρωνείας Σαπών βέβαιος, όμως, ότι θα υπάρξουν σύντομα καλύτερες μέρες.

Το έναυσμα δόθηκε με τη διοργάνωση ενός πρώτου διαγωνισμού με τη συνεργασία των περιφερειών Κρήτης και αν. Μακεδονίας Θράκης στο χώρο του πρωτογενή τομέα στο Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου και υπήρξαν και διακρίσεις για την περιοχή της Ροδόπης.

«Στόχος μας να προωθήσουμε τη «γραμμή» συνεργασίας του πρωτογενή με τον δευτερογενή τομέα. Το στοίχημα το κερδίσαμε και τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα» δηλώνει ο κος Παπάζογλου σημειώνοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία δομής, η οποία θα ρίξει το κόστος της καλλιέργειας, παραγκωνίζοντας τα εισαγόμενα σκόρδα, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αξία του σκόρδου της Ξυλαγανής. Στο διαγωνισμό της Κρήτης δόθηκε και η πρώτη διάκριση στο σκόρδο της Ξυλαγανής, καθώς ανακηρύχτηκε ως το καλύτερο νωπό αγροτικό προϊόν.

Από τον Οκτώβριο οι 27 Συνεταιριστές της Ξυλαγανής θα καλλιεργήσουν ο καθένας από κάποια στρέμματα με σκόρδο. Υπάρχει μάλιστα ενδιαφέρον από την πλευρά των χονδρεμπόρων. Θα σταλθούν σκόρδα στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ για να διανεμηθούν ποσότητες στα τμήματα που διαθέτει, ώστε στο τέλος της σεζόν να βγουν κάποιες έτοιμες προτάσεις μεταποίησης του σκόρδου, (πάστα, έλαιο κ.α.), μετά από συνεργασία των τμημάτων που εμπλέκονται, σεφ, marketing κ.α.. «Θα έχουμε μια πλήρη κάλυψη, καθώς υπάρχει η πρώτη ύλη το θέμα είναι συνδυαστικά να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα για να μπούμε στις ξένες αγορές » δηλώνει σημειώνοντας ότι, παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία των υποδομών, όπου θα γίνεται η επεξεργασία του σκόρδου.

Ο Συνεταιρισμός της Ξυλαγανής έμεινε «ανέπαφος» από την τρικυμία που κλόνισε την ΈΑΣ Ροδόπης με αποτέλεσμα να συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί. Έχασε δυνάμεις, από τους 320 αρχικά συνεταιριστές, έμεινε στους 27, έχοντας ήδη υπάρξει εκκαθάριση και αύξηση του αρχικού κεφαλαίου. «Στόχος του συνεταιρισμού είναι να ενώσει τις δυνάμεις του ο μικροκαλλιεργητής, ο μικροπαραγωγός, ώστε να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές πώλησης των προϊόντων τους.» δηλώνει ο κος Παπάζογλου σημειώνοντας πως στόχος είναι και η δημιουργία ομάδων παραγωγών που ασχολούνται με εναλλακτικές καλλιέργειες, σκόρδο, ρεβίθια, φασόλια κ.α. «Οι αγρότες έχουν όρεξη, κατευθύνονται ήδη στις εναλλακτικές καλλιέργειες το θέμα είναι να μην επαναληφθούν λάθη του προϊόντος και να μην μείνουν αδιάθετα τα προϊόντα. » καταλήγει ο κος Παπάζογλου.
Φώτο:Κώστας Παπάζογλου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος