«Τα περίπτερα εγκαταλείπονται και σιγά- σιγά θα μείνουν πολύ λίγα» δηλώνει η Χρύσα Αγγέλου, πρόεδρος του Συλλόγου Περιπτεριούχων Ν. Ροδόπης και σημειώνει ότι « εμείς που εργαζόμαστε ακόμη στο χώρο αυτό, τα κρατάμε με νύχια και δόντια.» Για όλα εκείνα, εκείνα τα οποία έχουν πεθάνει οι ιδιοκτήτες τους ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον ενοικίασης, η δημοτική αρχή τα απομακρύνει, καθώς παραμένοντας κλειστά κι εγκαταλελειμμένα αποτελούν αρκετά συχνά στόχο βανδάλων και εστία μόλυνσης.

Τα μειωμένα ποσοστά κέρδους στα τσιγάρα και στις κάρτες, αλλά και οι αγορές στην γειτονική Βουλγαρία «γονατίζουν» τους περιπτεριούχους. «Έχουμε φτάσει να δουλεύουμε πουλώντας κάρτες και τσιγάρα με κέρδος 1,5%» δηλώνει η κα Αγγέλου σημειώνοντας πως δέκα τουλάχιστον ανοίκιαστα περίπτερα θα ξηλωθούν, «θα σηκωθούν» και θα απομακρυνθούν. Στην τελευταία δημοπρασία, όπως λέει, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνο για ένα περίπτερο εντός πόλης κι ένα εκτός. Από τα υπόλοιπα, κάποια λεηλατούνται, αποτελούν εστίες μόλυνσης, καταστρέφονται, οπότε καλώς απομακρύνονται» δηλώνει η κυρία Αγγέλου.

Όσον αφορά στο μέλλον του επαγγέλματος της, δεν δηλώνει και πολύ αισιόδοξη. «Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι θέλουν να τελειώσουν με τα περίπτερα.» λέει και προβλέπει ότι η «πίεση» που ασκείται θα οδηγήσει τα πάντα να διατίθενται από τα μεγάλα market. «Οι περισσότεροι μένουμε στο χώρο, επειδή δεν έχουμε κάπου να πάμε» δηλώνει σημειώνοντας πως αν είχαν άλλη επαγγελματική διέξοδο, θα φεύγανε. Συνολικά 19 περίπτερα στην Κομοτηνή και στους οικισμούς είχαν μείνει χωρίς ενοικιαστές, ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετώπισαν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, οι άνθρωποι που μέχρι πρότινος τα κράταγαν ανοιχτά βγάζοντας ένα μικρό μεροκάματο. «Όποιο περίπτερο κλείνει, δεν ανοίγει.» λέει η κα Αγγέλου ξανά εμφανώς προβληματισμένη.
Φώτο: Χρύσα Αγγέλου –Κλειστά περίπτερα Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: