Κομοτηνή: Στα «παγωμένα» φεγγάρια του Δία το Δημοκρίτειο

Array

Υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή θεόδωρου Σαρρή του Δ.Π.Θ., μια ομάδα από μηχανικούς, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες το πολύπλοκο έργο του σχεδιασμού και της κατασκευής του δορυφόρου, που πήρε την κωδική ονομασία DUTHSat. Η ερευνητική ομάδα, μέρος του Εργαστηρίου Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ., έχει μακροχρόνια ενασχόληση στο χώρο της τεχνολογίας και επιστήμης του διαστήματος και επελέγη το 2012 ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεων από 38 χώρες για να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία «QB50»


Ομαδική δουλειά, εξαιρετικό αποτέλεσμα

Κομοτηνή: Στα «παγωμένα» φεγγάρια του Δία το Δημοκρίτειο«Ήταν μια ομαδική δουλειά» δηλώνει ικανοποιημένος ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Σαρρής, επικεφαλής αυτής της προσπάθειας μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του Δορυφόρου. Κάνει λόγο για «μεράκι και δουλειά» που έφεραν το καλύτερο αποτέλεσμα από ένα Τμήμα που έχει μακρά παράδοση στη Διαστημική. «Ο τομέας μας είναι Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής. Έχουμε συμμετάσχει σε πολλά πειράματα και δορυφόρους, αλλά είναι η πρώτη προσπάθεια κατασκευής ενός ολοκληρωμένου συστήματος, ολόκληρου Δορυφόρου μικρού μεγέθους. Οπότε, το να εργάζεται όλη η Ομάδα σε όλα τα τμήματα ενός δορυφόρου ήταν ιδανική ενασχόληση.» δηλώνει ο κος Σαρρής.

Η Ελλάδα έχει δυναμική παρουσία

Κομοτηνή: Στα «παγωμένα» φεγγάρια του Δία το Δημοκρίτειο«Ήταν το τέλος μια μακράς προσπάθειας και η αρχή του ενδιαφέροντος μέρους, να λάβουμε τις μετρήσεις και να πάρουμε τα αποτελέσματα αυτού του ερευνητικού δορυφόρου. Μέσα σε 28 δορυφόρους που κατάφεραν να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο βρίσκεται κι ένας δεύτερος από την Ελλάδα, του Πανεπιστημίου Πατρών. Έτσι, η Ελλάδα έχει δυναμική παρουσία στο πρόγραμμα QB50 που συντονίζει αυτό το σμήνος των νανοδορυφόρων» σημειώνει ο κος Σαρρής.

Συμμετοχή και στο «παγωμένο» φεγγάρι του Δία

Όσον αφορά στο επόμενο βήμα τους Τμήματος; Ήδη παίρνει μέρος σε ευρωπαϊκή αποστολή για την εξερεύνηση των «παγωμένων φεγγαριών» του Δία. Είναι ο επόμενος μεγάλος ευρωπαϊκός διαστημικός στόχος, η αποστολή ενός διαστημοπλοίου στους μακρινούς και παγωμένους δορυφόρους του αέριου γίγαντα Δία. Η απόφαση ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). «Είναι το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο που κατασκευάζει η ESA (European Space Agency), το Δημοκρίτειο είναι μέρος αυτής της προσπάθειας» δηλώνει ο κος Σαρρής. Το σκάφος Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), βάρους περίπου πέντε τόνων, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2022 με πύραυλο «Αριάν» και να φθάσει το 2030 στον προορισμό του, με στόχο να μελετήσει κυρίως τον Γανυμήδη και εν συνεχεία την Ευρώπη και την Καλλιστώ. «Σκεφτόμαστε επίσης να σχεδιάσουμε τον επόμενο μικρού μεγέθους Δορυφόρο με περισσότερες δυνατότητες και μεγαλύτερα συστήματα από τον Duth-Sat» αποκαλύπτει ο ακούραστος καθηγητής του Δ.Π.Θ. δημιουργώντας πολλές προσδοκίες για μια εξίσου εντυπωσιακή συνέχεια.
Φώτο:Αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος