Ένας Κομοτηναίος στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ»

Πήρε μέρος στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», στον ιστορικό υπερμαραθώνιο που πραγματοποιείται πάντα στο τέλος του Σεπτέμβρη στη χώρα μας. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Έτρεξε στα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Ο λόγος για τον «Κομοτηναίο» δρομέα Δημήτρη Ντώνε. Ικανοποιημένος από την προσπάθεια του μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την συναρπαστική αυτή διαδρομή που τον οδήγησε από την Ακρόπολη στην Αρχαία Σπάρτη.

35 ώρες και 35 λεπτά τα 246 χιλιόμετρα
Ένας Κομοτηναίος στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ»Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Ο Δημήτρης Ντώνες χρειάστηκε 35 ώρες και 35 λεπτά. 246 χιλιόμετρα σε 35 ώρες και 35 λεπτά. «Υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν κάνει σε 22 ή σε 24 ώρες» δηλώνει με σεμνότητα και μιλά στην ΕΡΤ Κομοτηνής για τις συνθήκες που αντιμετώπισε στην διαδρομή «Συνήθως ο καιρός είναι ζεστός, φέτος , όμως, λόγω του «Ζορμπά», αντιμετωπίσαμε ζέστη, βροχή, συννεφιά και αμέσως μετά βροχή για 24 ώρες γεγονός που δυσχέρανε τις προσπάθειές μας. Αν ήταν μια ήπια καταιγίδα θα είχαμε δροσιά, αλλά αυτό ταλαιπώρησε πολύ τα πόδια μας γιατί ήταν μουδιασμένα. Κρυώσαμε αρκετά. Αντιμετωπίσαμε πολλά περιστατικά υποθερμίας αθλητών, σπουδαίοι δρομείς με δέκα –δεκαπέντε τερματισμούς, δεν άντεξαν και εγκατέλειψαν.»

Μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα
Για τον Δημήτρη Ντώνε ήταν η πρώτη φορά που το επιχείρησε και ο πρώτος τερματισμός στην πόλη της Σπάρτης μπροστά στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα. «Περιμέναμε να τον δούμε να στέκει αγέρωχος και να μας καλωσορίζει στην πόλη του» δηλώνει και σημειώνει μην κρύβοντας ακόμη και τώρα την συγκίνησή του «Είναι πολύ μεγάλο το ρίγος, πολύ μεγάλη η συγκίνηση. Αθλητές καταρρέουν μπροστά στο άγαλμα. Έχουμε ακούσει ιστορίες για αθλητές που ξυπνάνε τη νύχτα, αφού έχουν τερματίσει, και πηγαίνουν να υποκλιθούν στον Λεωνίδα ξανά και ξανά. Φανταστείτε οι Ιάπωνες που έχουν μεγάλη κουλτούρα σ’ αυτές τις αποστάσεις έρχονται από την άλλη άκρη της γης μόνο και μόνο για να αποθέσουν ένα στεφάνι ελιάς στο Βασιλιά Λεωνίδα. Έχει μεγάλη ιστορία το άθλημα, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Στην δρομική κοινότητα, όμως, είναι πολύ γνωστό. »

Εξήντα Έλληνες κάθε χρόνο δηλώνουν συμμετοχή
Κάθε χρόνο δικαιούνται εξήντα Έλληνες να πάρουν μέρος, εφόσον φυσικά πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Από τις 120 φετινές συμμετοχές που υπήρχαν κληρώθηκαν οι εξήντα ανάμεσα τους και ο Κομοτηναίος δρομέας. «Πνευματικά η προετοιμασία ξεκινά πολύ πιο πριν γιατί το θέλεις, το πιστεύεις, αγωνιάς να έρθει αυτή η μέρα. Σωματικά το «χτίζεις» με την εμπειρία των χρόνων, μετά φροντίζεις και για το οικονομικό κομμάτι για να μπορέσεις να βρεθείς εσύ και το πλήρωμά σου στη γραμμή εκκίνησης. » εξηγεί και μιλά για ένα απίστευτο «δέσιμο» μεταξύ των αθλητών και των πληρωμάτων.

Σημαντικό το δέσιμο με το πλήρωμα που στηρίζει τον αθλητή
Ένας Κομοτηναίος στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ»«Είναι απίστευτο το «δέσιμο» που υπάρχει μεταξύ του αθλητή και του πληρώματος γιατί συνοδεύεσαι από δύο άτομα ακόμη τα οποία κινούνται με αυτοκίνητο και κάθε δέκα χιλιόμετρα σε στηρίζουν. Όλοι τους προσπαθούν να σε «σπρώξουν» να φτάσεις στο τέρμα. Η προσπάθεια τους είναι τρομερή, όπως και αυτή των αθλητών. Μεγάλη η συγκίνηση. Πολύ μεγάλη συγκίνηση.» Όσον αφορά, τέλος, στο μήνυμα που ο ίδιος κρατά; «Το μότο στη ζωή μας πρέπει να είναι: “Αφού μπορεί ένας, μπορούν όλοι”. Αφού μπορεί ένας να τερματίσει στον «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» μπορούν όλοι, αφού μπορεί ένας να πετύχει, μπορούν όλοι. Επίσης ό,τι και να γίνεται στην καθημερινότητά μας πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι και να συνεχίσουμε δεν υπάρχει δικαιολογία ότι είμαι κουρασμένος. Μια μητέρα τι θα πει στο παιδί της; Είμαι κουρασμένη; Δεν μπορώ να σε διαβάσω; Η μητέρα συνεχίζει. Να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, να χαμογελάμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, να μην μιζεριάζουμε. »

Info:Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.
Φωτογραφίες: Η προσπάθεια του δρομέα ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος