«Κραυγή» αγωνίας και συμπαράστασης από το Δ.Σ. και τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης με σκοπό τη στήριξή τους στους συναδέλφους τους συμβασιούχους, εργαζόμενους στους Δήμους της Π.Ε. Ροδόπης των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν αυτοδίκαια παραταθεί βάσει νόμου. Μήνυμα αλληλεγγύης εξέπεμψαν σήμερα η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής γνωστοποιώντας πάλι ότι συμπαρίστανται στον δίκαιο αγώνα τους για εργασία με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 2,5 μήνες.

Αύριο θα πραγματοποιήσουν την δική τους συγκέντρωση στην Κομοτηνή ζητώντας την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει από την Πράξη 105/2016 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των συμβασιούχων – παρατασιούχων στους ΟΤΑ. «Είναι ώρα να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων και να μπει ένα τέλος στην ανασφάλεια της δουλειάς» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Μάγγας και η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φωτεινή Αντωνιάδου προσθέτει πως πρόκειται για εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθώς η υποστελέχωση των υπηρεσιών των δήμων της Ροδόπης είναι σημαντικό πρόβλημα που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τις αυξημένες αρμοδιότητες που καλούνται να καλύψουν, δήμοι όπως αυτός της Κομοτηνής και των Αρριανών με τους πολυάριθμους οικισμούς στα όρια τους. «Ο δήμος Κομοτηνής παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού» δηλώνει σημειώνοντας πως «η λειτουργία του δήμου, ειδικά το κομμάτι της καθαριότητας, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συμβασιούχους εργαζομένους».

Αυξημένες αρμοδιότητες μειωμένο προσωπικό

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι πρόκειται για έναν δήμο ο οποίος έχει αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυξημένες ανάγκες. Εκτός από την πόλη της Κομοτηνής, ο δήμος περιλαμβάνει περίπου 50 οικισμούς, ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, με σημαντικές διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες η κάθε μία, υποβαθμισμένους οικισμούς στα όρια της πόλης και γειτονιές με αυξημένες ανάγκες» δηλώνει ο κος Μάγγας.

233 εργαζόμενοι στο δήμο Κομοτηνής αντί για 568

Αυτή τη στιγμή ο δήμος Κομοτηνής είναι υποστελεχωμένος, καθώς διαθέτει μόλις 233 εργαζομένους όλων των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένου μόλις 78 ατόμων επιστημονικού προσωπικού πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας του θα έπρεπε να διαθέτει 568 εργαζομένους, δηλαδή ποσοστό πλήρωσης θέσεων 41%.

3 μόλις πολιτικοί μηχανικοί στο δήμο Κομοτηνής

Ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες επιστημονικού προσωπικού, κυρίως μηχανικούς όλων των κλάδων και κοινωνικούς επιστήμονες, οι ελλείψεις είναι εντονότατες, ενώ ταυτόχρονα οι αντίστοιχες υπηρεσίες δόμησης και πρόνοιας του δήμου Κομοτηνής υποστηρίζουν τις υπηρεσίες των υπολοίπων δήμων της Ροδόπης. Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στον δήμο Κομοτηνής εργάζονται μόλις 3 πολιτικοί μηχανικοί, 5 αρχιτέκτονες και κανένας επιστήμονας ειδικότητας από τον κλάδο των κοινωνικών λειτουργών και κοινωνικής διοίκησης. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής θα πρέπει να προετοιμάσουν υποτίθεται και φακέλους έργων προς ένταξη στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και γενικότερα στο ΕΣΠΑ, γεγονός δύσκολο λόγω της έλλειψης προσωπικού. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι εργάτες αυτοί τη στιγμή στον δήμο Κομοτηνής είναι στην μεγάλη πλειοψηφία τους συμβασιούχοι και όχι μόνιμο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι μόνιμοι εργάτες στον δήμο Κομοτηνής είναι 29 αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό των 97. Τα σημαντικά, αυτού του είδους που απασχολούν τους εργαζόμενους και παραμένουν χρόνια ανοιχτά, όπως και το ζήτημα της αξιολόγησης, πολύ σύντομα θα δρομολογήσουν νέες εξελίξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Φώτο:Δημήτρης Μάγγας και Φωτεινή Αντωνιάδου στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου