Με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης γίνεται μια προσπάθεια προβολής της αναγκαιότητας εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου με την προσφορά δωρεάν διαφήμισης στον ιστότοπο του Συλλόγου στα άκαπνα καταστήματα της πόλης.

Ασφαλώς αυτή η πρωτοβουλία δεν σημαίνει άμεσα εφαρμογή του νόμου, ωστόσο, φέρνει ξανά το ζήτημα στο προσκήνιο σε μια πόλη που καταστηματάρχες και πελάτες αρκετά συχνά «κάνουν τα στραβά μάτια».
Πιο συγκεκριμένα, «ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης, έχοντας από το καταστατικό του την υποχρέωση της προάσπισης της υγείας των πολιτών του ν. Ροδόπης και επιθυμώντας να συμβάλλει στη μείωση των βλαπτικών συνεπειών του παθητικού καπνίσματος στην υγεία των κατοίκων του νομού, πήρε την πρωτοβουλία να  διαφημίσει στο site του συλλόγου www.isrodopis.gr τα καταστήματα καφέ, εστίασης, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, τα οποία δηλώνουν ότι εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κος Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος και σημειώνει ότι θα πρέπει στην Κομοτηνή να αρχίσει να εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός Νόμος. «Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί πολύ σημαντικές βλάβες στην υγεία των κατοίκων του Νομού και μ΄ αυτόν τον τρόπο θέλει να προστατέψει τους πολίτες. Ιδιαίτερες βλάβες προκαλεί στους ηλικιωμένους ανθρώπους, στα μικρά παιδιά και στους πολίτες με προβλήματα υγείας.»

Σύμφωνα με τον κο Χαριτόπουλο η παραπάνω ενέργεια σκοπό έχει να συμβάλλει στη μείωση της παθητικής έκθεσης των πολιτών σε προϊόντα καύσης καπνού και, σε καμία περίπτωση, δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ωστόσο θέλει να καταδείξει τις σοβαρές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία των πολιτών, τόσο σε υγιή άτομα, αλλά πολύ περισσότερο σε άτομα με προβλήματα υγείας, σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Έτσι, όποιος από τους ιδιοκτήτες το επιθυμεί μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο γραφείο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

Μια βλαβερή συνήθεια που πρέπει να αλλάξει…

Όπως δηλώνει ο  γνωστός γιατρός, ο  κ. Μπάμπης  Χαραλαμπίδης, το κάπνισμα είναι μια βλαβερή συνήθεια για τον καπνιστή, αλλά και εστία μόλυνσης για τους υπολοίπους. «Το παθητικό κάπνισμα σκότωνε και σκοτώνει. Όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε, τόσο πιο νωρίς θα πρέπει να γίνει η εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

«Το κράτος ή να εφαρμόσει τον Νόμο ή να τον καταργήσει.»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, κ. Ανέστη Βαφειάδη το κράτος είναι εκείνο το οποίο θα πρέπει να επιλέξει αν θέλει ή δεν θέλει να εφαρμόσει αυτόν τον Νόμο. «Με τα ημίμετρα και τους ελέγχους κατά το δοκούν ο Νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί» δηλώνει ο κος Βαφειάδης και σημειώνει πως «τα πρόστιμα πρέπει να αντιστραφούν, αν θέλουμε να υπακούσει και ο καπνιστής. Ισόποσα πρόστιμα, πεντακόσια ευρώ στην επιχείρηση, πεντακόσια ευρώ στον πελάτη, όπως έγινε με πρόστιμα 50 ευρώ τελευταία στην πόλη μας και στον πελάτη και στον καταστηματάρχη. Έτσι, μόνο θα υπάρξει μια αλλαγή σίγουρα. Το κράτος ή να εφαρμόσει τον Νόμο ή να τον καταργήσει. Ο καπνιστής, ο πελάτης παραβιάζει το Νόμο, ο καταστηματάρχης εθελοτυφλεί για να μην χάσει τον πελάτη του. Έλεγχοι παντού σε όλο το Νομό αυτή είναι η λύση.»

«Οι καπνιστές δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού»
Σε δύσκολη θέση ο κος Μιχάλης Πολιτσάκης, γυμναστής ο ίδιος, δρομέας, αλλά και καπνιστής … «Το κάπνισμα δεν κάνει καλό στην υγεία, αλλά ο κόσμος καπνίζει για διάφορους λόγους. Εγώ για παράδειγμα αν και δρομέας και γυμναστής καπνίζω λόγω άγχους κι επικινδυνότητας.» δηλώνει και τονίζει ότι «Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δέχεται το κάπνισμα του άλλου. Όμως υπάρχει και το δικαίωμα του καπνιστή. Οι καπνιστές δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Εκτός από το κάπνισμα θα πρέπει να είχαν αντιμετωπιστεί και πολλά άλλα που κάνουν μεγαλύτερο κακό από το κάπνισμα. Θα έπρεπε η πολιτεία να έχει και μια πρόβλεψη για τους καπνιστές, για παράδειγμα ξεχωριστές άδειες ή δύο χώρους στα καταστήματα, να βρεθεί δηλαδή μια ισόνομη λύση για τους ανθρώπους.»

…και η Άκαπνη Κομοτηνή

Ήδη στην Κομοτηνή δραστηριοποιείται ομάδα που φέρει τον τίτλο «Άκαπνη Κομοτηνή», η οποία προωθεί την αναγκαιότητα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Τα μέλη αυτής της άτυπης διαδικτυακής ομάδας ήδη έχουν κάνει την πρώτη τους συνάντηση σε κατάστημα της περιοχής, διεκδικώντας το αυτονόητο, σεβασμό και στον μη καπνιστή.
ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: