Κομοτηνή: Βήματα εξωστρέφειας του Ελληνικού κρασιού

Το Ελληνικό κρασί κάνει δειλά – δειλά τα βήματά του στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες φιλότιμες προσπάθειες να πουληθεί Ελληνικό κρασί υψηλής ποιότητας και υψηλής τιμής ταυτόχρονα στο εξωτερικό. Ανάμεσα σ’ αυτές τις λίγες εξωστρεφείς κινήσεις ξεχωρίζει αυτή του οινοποιείου «Κίκονες» από τη Ροδόπη.

Κομοτηνή: Βήματα εξωστρέφειας του Ελληνικού κρασιού« Ήδη ξεκίνησε αυτό από τους “Κίκονες” στο Λονδίνο, όπου έγινε κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει. Ένα ελληνικό κρασί με αρκετά υψηλή τιμή , πολύ υψηλή τιμή για τα δεδομένα της Ελλάδας, να πουλά σε έμπορο Γάλλο εισαγωγέα ο οποίος και ο ίδιος δραστηριοποιείται εκεί» δηλώνει η οινολόγος, υπεύθυνη των «Κικόνων» κα Μελίνα Τάσσου, που γνωρίζει άριστα τον χώρο.

Παράλληλα, σημειώνει πως η ανταπόκριση των ανθρώπων που επιλέγουν τα κρασιά που θα μπουν στις λίστες των μαγαζιών είναι πάρα πολύ καλή. «Εκτιμούν πολύ αυτό που κάνουμε. Για μας ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Δεν βρέθηκε ούτε ένας άνθρωπος από τα τριάντα περίπου ραντεβού tasting που έχουμε κάνει μέχρι τώρα να πει ότι δεν του άρεσε κάποιο από τα κρασιά. Εμείς κάνουμε εκεί την αρχή, το ξεκίνημα, με τις ξενικές μας ποικιλίες, το Chardonnay, το Syrah, τον Ιππέα, το Sangiovese γιατί οι Ελληνικές ποικιλίες δεν είναι γνωστές έξω. «Αυτά τα κρασιά έχουν τεράστια επιτυχία γιατί συγκρίνοντας τα με αντίστοιχη παραγωγή της Γαλλίας και της Ιταλίας το δικό μας κρασί είναι πολύ καλύτερο στην αντιστοιχία ποιότητα- τιμή» δηλώνει η κα Τάσσου.

Η Ελλάδα του χθες…

«Τι πήγε λάθος με την προώθηση του Ελληνικού κρασιού;» την ρωτάμε και την ακούμε να απαντά για μια ακόμη φορά μην κρύβοντας την αλήθεια «Ασχολήθηκαν με το κρασί πολλοί διεφθαρμένοι άνθρωποι. Δόθηκαν κονδύλια για να γίνει προώθηση του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό σε λάθος ανθρώπους για πάρα πολλά χρόνια. Έχουν ζήσει ολόκληρες οικογένειες από τα χρήματα που έπρεπε να ξοδευτούν για το ελληνικό κρασί, έχουν αγοραστεί σπίτια, εξοχικά κ.α. Αυτό δεν είναι έκπληξη, συνέβη σε όλους τους τομείς, αυτή ήταν η Ελλάδα μέχρι χθες» απαντά φανερά προβληματισμένη.

Τα λάθη του παρελθόντος πληρώνουμε σήμερα

Παράλληλα, περιγράφει την προσπάθεια των αμπελουργών σήμερα. «Δυσκολεύονται πάρα πολύ» δηλώνει και σημειώνει «Είχαν στόχο τους μόνο την εσωτερική αγορά και τώρα καταλαβαίνουν ότι δεν θα επιβιώσουν μόνο με την εσωτερική αγορά για τον απλό λόγο ότι το φθηνό και χύμα κρασί δεν βγάζει τόσα λεφτά, όσα βγάζει το ακριβό και το εμφιαλωμένο. Προσπαθούν να πουλήσουν με πολύ λάθος τρόπο, χαμηλώνοντας τις τιμές. Αυτές είναι σπασμωδικές κινήσεις. Λάθη του παρελθόντος που πληρώνουμε σήμερα, ευτυχώς όχι εδώ στη Θράκη.»

«Προωθώντας τις ξενικές ποικιλίες δεν αφήνεται πίσω τις ντόπιες;» ρωτήσαμε ξανά την κα Τάσσου για να εξηγήσει πως στο εξωτερικό ακόμη δεν ξέρουν τι θα πει «Λημνιό», τι θα πει «Μαλαγουζιά» καλά είναι να ξεκινήσουμε από κάτι γνωστό κι όχι από κάτι ελληνικό και άγνωστο σ’ αυτούς. «Καταλαβαίνουν την ποιότητα, αντιλαμβάνονται την διαφορά και σιγά – σιγά μας μαθαίνουν» δηλώνει.

Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση…

Τέλος, άνθρωπος ευγενικός και προσιτός  πάντα η κα Τάσσου κι έτοιμη να μοιραστεί γνώση κι εμπειρίες, δεν παραλείπει να προτρέψει τους νέους που έχουν αναζητήσεις να ενημερώνονται. «Ας ανοίξουν το internet, ας διαβάζουν όλη μέρα για το θέμα που τους ενδιαφέρει. Μέσα στο internet υπάρχουν τα πάντα. Ενημέρωση από ανθρώπους που γνωρίζουν. Υπάρχουν χίλιοι μύριοι τρόποι. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι χρόνια μπροστά και λένε πράγματα που μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες καταστάσεις» δηλώνει και σημειώνει με νόημα «Τα πάντα εφαρμόζονται παντού αρκείς να βρεις τον τρόπο να τα εφαρμόσεις και να καταλάβεις, αν δεν εφαρμόσεις κάτι αυτό είναι δικό σου λάθος κι όχι των άλλων. Και να ψάξεις μέσα σου να βρεις τη λύση.»
Φώτο: ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος