Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, αλλά και δεκάδες συγχωριανοί, άνθρωποι που τον έζησαν, τον γνώρισαν, τον αγάπησαν πορευόμενοι μαζί του, τίμησαν σήμερα, παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, του κου Παντελεήμονα, τη μνήμη του, τη μνήμη του Μοναχού Αρσένιου.

Ο μεγαλόσχημος μοναχός Αρσένιος ήταν ο κατά κόσμον Αθανάσιος Βίστας. Με καταγωγή από τη Σαλπή Ν. Ροδόπης ήταν θεολόγος, αλτρουιστής, πρωτεργάτης στην ίδρυση του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ν. Ροδόπης, ένας άνθρωπος που δίδασκε την αγάπη και την αλληλεγγύη με το έργο του, την πράξη του, την ίδια του τη ζωή.

Ο πατέρας Βαλάντης, ιερέας του Αγίου Αθανασίου Σάλπης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης

Ο «Κοσμοκαλόγερος» της Σάλπης
Το ετήσιο Τρισάγιο για τον «Κοσμοκαλόγερο» τελέστηκε σήμερα στο χωριό του, στο χωριό που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά χρόνια της ζωής του, αλλά και μετέπειτα τα χρόνια της νιότης, μην παραλείποντας ποτέ να φροντίζει και να ενδυναμώνει το ξεχωριστό αυτό «δέσιμο» καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Στο χωριό του, που όσοι τον έζησαν και τον γνώρισαν, μιλούν με θαυμασμό κι αγάπη για εκείνον, έντεκα χρόνια μετά την κοίμηση του, ονομάζοντας τον άλλοι «Άγιο», άλλοι «Κοσμοκαλόγερο» κι άλλοι «Άγγελο», οι αναμνήσεις ζωντάνεψαν ξανά. Ο Μοναχός Αρσένιος, όταν ακόμη ήταν ο Θεολόγος Αθανάσιος Βίστας, «ένωσε» την Ροδόπη με το Άγιο Όρος, όταν λίγοι μιλούσαν, γνώριζαν κι επισκέπτονταν αυτόν τον τόπο, μα κυρίως ένωσε την καθημερινότητα του με τον Λόγο του Θεού.

Η γνωριμία με τον Άγιο Παϊσιο
Στην γνωριμία του Θεολόγου τότε Αθανάσιου Βίστα με τον Άγιο Παϊσιο αναφέρθηκε σήμερα ο Μητροπολίτης , τον είχε γνωρίσει εντελώς τυχαία και του είχε ξεχωριστή αγάπη, όπως είπε. «Όταν πήγαινε κάποιος από την Κομοτηνή, από την Ροδόπη να συναντήσει τον Παϊσιο εκείνος του έλεγε: «Μα γιατί ήρθατε σε μένα; Να πάτε στο Θανάση, έχετε έναν Άγιο κοντά σας». Όλοι σήμερα είχαν έναν λόγο να πουν για τον ασκητικό του βίο, τον μειλίχιο τρόπο του, την απλότητα, την ταπείνωση με την οποία έζησε τη ζωή του αποδεικνύοντας πως ο λόγος του, η μνήμη του, το παράδειγμά του παραμένουν ζωντανά.
Φώτο: Στιγμιότυπα από το σημερινό μνημόσυνο Κείμενο Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: