Η εικόνα του Αγίου Φανουρίου
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων

Πιστοί στη θρησκευτική λαϊκή μας παράδοση, που φέρει τον Άγιο Φανούριο τον θαυματουργό να αναφέρεται ως «μέγας ευρετής» χαμένων αντικειμένων αλλά και προσώπων έμειναν για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι της Σάλπης, αλλά και δεκάδες πιστοί  από όλη τη Θράκη, που προσήλθαν στο Παρεκκλήσιο του  Αγίου Φανουρίου Σάλπης.

Ο ιερέας του χωριού, πατέρας Χρυσοβαλάντης

7,9 και 11 τα υλικά της φανουρόπιτας
Η λατρεία του ξεκινάει από τη Ρόδο, εκεί όπου βρέθηκε η εικόνα του, και φτάνει έως τις μέρες μας. Παραμονή, αλλά και στις 27 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής του, παρασκευάζουν την ειδική νηστίσιμη πίτα με 7,9 ή 11 καθορισμένα υλικά. Τις γνωστές «Φανουρόπιτες», οι οποίες, σήμερα στη Σάλπη, αφού ευλογήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας  και Κομοτηνής, τον κ.κ. Παντελεήμονα  προσφέρθηκαν στους πιστούς ως βοήθημα και ευλογία.

 

Ο Σεβασμιώτατος ευλογεί τις φανουρόπιτες.

«Ο καθένας κατά την πίστη και την ανάγκη του ζητάει» λένε, μισοαστεία και μισοσοβαρά, οι νοικοκυρές και σημειώνουν πως ακόμη και σήμερα ανύπαντρες γυναίκες πηγαίνουν στην εκκλησία με την φανουρόπιτα στα χέρια και κύριο αίτημα – ευχή προς τον Άγιο, να «φανερωθεί» ο σύζυγος. Ωστόσο, δεν λείπουν και ευχές για υγεία, καλοτυχία, αγάπη, ομόνοια στο σπίτι και δύναμη.

Γλέντι στην γεμάτη απόν κόσμο πλατεία
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού με  μαγειρεμένο φαγητό  από τα  μέλη του   Γυναικείου Πολιτιστικού Συλλόγου  του χωριού, κρύα ποτά,  χορό και τραγούδι. Στη γκάιντα είναι ο Βαγγέλης Δωρόπουλος, στο κλαρίνο ο Νίκος Ζάρκος, στο θρακιώτικο τραγούδι ο Γιώργος Ζιώγας και στο Σαρακατσάνικο τραγούδι ο Θανάσης Ντίνας. Εκατοντάδες κάτοικοι κι επισκέπτες απολαμβάνουν σε μια όμορφη Αυγουστιάτικη βραδιά, ένα αυθεντικό γλέντι και άριστη φιλοξενία, χάρη στις προσπάθειες των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου, που δούλεψαν ακούραστα τις τελευταίες μέρες για να είναι όλα άψογα στην γιορτή του χωριού. Κι όλα αυτά υπό το φως της μαγικής Πανσελήνου, που κάνει τη βραδιά ωραιότερη.

Παρούσα στον εσπερινό και στο γλέντι η πολιτευτής της Ν.Δ. κα Βούλα Ελευθεριάδου, που έσυρε μάλιστα και το χορό πρώτη. ¨Στην πανέμορφη Σάλπη βρεθήκαμε για τον εορτασμό και δεν παραλείψαμε να σύρουμε τον παραδοσιακό χορό. Οι γυναίκες του Συλλόγου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Ένα μπράβο και του χρόνου¨ ανέφερε η πολιτευτής.

Φώτο: Στιγμιότυπα από τον Πανηγυρικό εσπερινό ρεπορτάζ-κείμενο-φωτοραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: