«Εάν μπόρεσα να δω πιο μακριά, είναι γιατί στεκόμουν στους ώμους γιγάντων.» έλεγε ο Ισαάκ Νεύτων και ο Γκόϊφριντ Βίλχεμ Λαϊμπνιτς σημείωνε «Χωρίς τα μαθηματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε στ’ αλήθεια τη φιλοσοφία. Χωρίς τη φιλοσοφία δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα μαθηματικά. Χωρίς αυτά τα δύο δεν μπορούμε να καταλάβουμε το παραμικρό.» Ποιο είναι το μυστικό που συνδέει τους δύο γίγαντες της διανόησης; Η απάντηση δίνεται στο νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ανδρέα Λύκου, του Κομοτηναίου μαθηματικού- συγγραφέα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τραυλός» και εντυπωσιάζει ήδη το βιβλιόφιλο κοινό.

«Πάντα με συνέπαιρναν οι υποθέσεις φόνου με ασυνήθιστα κίνητρα, ωστόσο, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα αναλάμβανα να εξιχνιάσω ένα έγκλημα που έμοιαζε με παιχνίδι, στις οδηγίες του οποίου υπήρχε η πιο διάσημη διανοητική τιτανομαχία όλων των εποχών. Η πατρότητα της απόδειξης ανήκει πάντα σε έναν – ό,τι ακριβώς συμβαίνει και στον αθλητισμό: ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος τίποτε. Έπρεπε να ντυθώ τα ρούχα τους- να σκεφτώ όπως σκέφτονταν.» λέει ο Ανδρέας Λύκος, συγγραφέας που προσπαθεί πάντα με την γραφή του να αναδείξει τη συνάφεια των μαθηματικών με τις τέχνες, καθώς και διδακτικές προτάσεις που συσχετίζουν τα μαθηματικά με την ιστορία τους.

«Είναι ένα βιβλίο που ολοκληρώθηκε πριν 1,5 χρόνο και κυκλοφόρησε τώρα» δηλώνει ο κος Λύκος μιλώντας για το δεύτερο βιβλίο του. «Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιέχει δύο  ιστορίες, η μια σύγχρονη ιστορία στη Θεσσαλονίκη του τώρα με κεντρικούς πρωταγωνιστές τρεις Πανεπιστημιακούς, που φτάνουν πολύ κοντά στην απόδειξη ενός θεωρήματος και μια ιστορία που αφορά στον πρώτο αγώνα περί πνευματικών δικαιωμάτων, που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία, τη διαμάχη του Νεύτωνα και του Λάιμπνιτς. Ένας σκληρός αγώνας για τα πνευματικά δικαιώματα μιας ιδέας, μια μάχη ανάμεσα σε δύο σχολές, την Γερμανική και την Αγγλική για τον «Απειροστικό Λογισμό».» Με τους αναγνώστες να παίρνουν απάντηση στο ερώτημα, τελικά τι έχει σημασία, το ποιος ανακαλύπτει πρώτος μια ιδέα ή όλη η πορεία της ιδέας μέσα στο χρόνο;

«Όσο και να το διατρέξτε δεν θα βρείτε ούτε μια εξίσωση μέσα. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε επιστήμη, αλλά να φέρουμε την επιστήμη πιο κοντά στον άνθρωπο.» δηλώνει ο κος Λύκος σημειώνοντας πως έναν εξειδικευμένο στην ιστορία της επιστήμης πιθανόν και να μην ενδιέφερε καθόλου το βιβλίο. «Η προσπάθεια του ερευνητή είναι να κρατήσει ίσες αποστάσεις και από τους δύο.» δηλώνει για τους δύο γίγαντες της διανόησης, που προσπαθούν να φέρουν την επιστήμη κοντά στο ευρύ κοινό.
Φώτο: Ανδρέας Λύκος, μαθηματικός – συγγραφέας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: