Η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου και η παρασκευή της γλυκαντικής ουσίας- σιρόπι από ζαχαροκάλαμο, γνωστό ως πετιμέζι είναι δική της επιτυχία. Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Γενισέα» κατάφερε να ξαναζωντανέψει μια λησμονημένη καλλιέργεια, αυτή του ζαχαροκάλαμου. «Αναβιώσαμε μια παλιά καλλιέργεια που γινόταν στον τόπο μας τα δύσκολα χρόνια και βοηθούσε τις οικογένειες να βγάλουν το χειμώνα τους. Έκαναν πετιμέζι, όπως έκαναν τα τουρσιά και τους τραχανάδες» δηλώνει η κα Παρασκευή Ρούφου, μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Γενισέα» και μιλά με αγάπη και καμάρι για την προσπάθειά τους αυτή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνει ότι ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς είναι πάρα πολύ χρονοβόρα και κοστοβόρα η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου και η παρασκευή του πετιμεζιού. «Αυτός είναι λόγος, που όταν άρχισαν τα οικονομικά να ανεβαίνουν κάπως αποφάσισαν και οι κάτοικοι της περιοχής να βάλουν στο σπίτι τους τη ζάχαρη που δεν είχε κόπο ξεχνώντας το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο».

Σύμφωνα με την κα Ρούφου, «είναι ένα προϊόν με μεγάλη διατροφική αξία», όπως άλλωστε εγγυώνται τα Πανεπιστήμια που κάνουν και τις σχετικές αναλύσεις. Γι αυτό τονίζουν κι εκείνες, μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, πως πρέπει να μπει στο σπίτι του Έλληνα. «Είναι κάτι που θα βοηθήσει και την οικονομία του κράτους και του τόπου μας. Είναι μια καλλιέργεια που πρέπει να προχωρήσει, να βοηθήσει την περιοχή μας που είναι καθαρά αγροτική περιοχή» δηλώνει γνωστοποιώντας πως δεν θα σταματήσουν την προσπάθειά τους αυτή. «Πιστεύουμε κάποια στιγμή ότι θα σταθούν δίπλα μας κι αυτοί που πρέπει. Όλοι γνωρίζουν ότι από το προϊόν αυτό δεν πετάγεται τίποτα. Τα υπολείμματα, μετά την σύνθλιψη, μπορούν να γίνουν πέλετ, ζωοτροφές κ.α.. Κάποιος θα σταθεί δίπλα μας. Είμαστε πολύ αισιόδοξες, συνεχίζουμε τον αγώνα μας και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή η Γενισέα θα έχει μια καλλιέργεια που θα γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο».

Το πετιμέζι, ως γλυκαντική ουσία, χρησιμοποιείται παντού, υποστηρίζουν οι γυναίκες μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Γενισέα» και μιλούν για χρήση στην ζαχαροπλαστική, κατανάλωση στο πρωινό, ως επιδόρπιο, στον καφέ ή τσάι. Ακόμη, ως ζεστό ρόφημα το χειμώνα και ως δροσερό αναψυκτικό με λίγο δυόσμο, τζίντζερ και παγάκια το καλοκαίρι, αλλά και σαν ντρέσινγκ στις σαλάτες, στην μαγειρική. «Πρέπει ο Έλληνας να απομακρύνει την κρυσταλλική ζάχαρη και να επιλέξει το υγιεινό και θρεπτικό πετιμέζι της Γενισέας» προτείνει η κα Ρούφου και σημειώνει πως μια δοκιμή θα πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους.
Φώτο: Η κα Παρασκευή Ρούφου από την ΚΟΙΝΣΕΠ «Γενισέα» ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: