Κομοτηνή: Υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων

Array

“Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα δεν είναι κάτι απλό για την Ελληνική Οικονομία και την Ελληνική Κοινωνία. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, ο κος Στέφανος Γεωργιάδης με αφορμή την συμμετοχή του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με θέμα «Ευκαιρίες, εργαλεία και προκλήσεις των κοινωνικών επιχειρήσεων» και σημειώνει ότι «Οι εμπειρίες των καλών πρακτικών που έχουν αποκτήσει οι επιχειρηματίες της περιοχής, τα προηγούμενα χρόνια, από το εξωτερικό έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να μπορούν να κάνουν κάτι σ’ αυτό τον τομέα.

«Θεωρώ ότι η Κοινωνική Οικονομία , αλλά και η Κυκλική Οικονομία είναι δύο ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν σίγουρα πιο έντονα τα επόμενα χρόνια. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα στην κατανόηση της λειτουργίας των κοινωνικών επιχειρήσεων. Μια κατανόηση στο ποιοι είναι οι στόχοι και από πού αποκομίζουμε τελικά τα οφέλη».

Κομοτηνή: Υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεωνΣύμφωνα με τον κ. Στέφανο Γεωργιάδη στην Ελλάδα δυστυχώς η κοινωνική επιχειρηματικότητα πήρε μια μορφή κυρίως μιας πιο ευέλικτης φορολογικής παρουσίας κι αυτό δεν είναι ο σκοπός. «Δυστυχώς εκεί καταλήγει εξ αιτίας του γενικότερου φορολογικού πλαισίου της χώρας το οποίο είναι απαράδεκτο.» δηλώνει και δεν παραλείπει να γνωστοποιήσει τη δυσαρέσκεια του Επιμελητηρίου Δράμας από την ροή των προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις. «Υπάρχει μια τεράστια καθυστέρηση. Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα διότι αν θέλουμε να προχωρήσει λίγο ταχύτερα η αναστροφή του οικονομικού κλίματος, δεν μπορούμε να μένουμε σ’ αυτά τα ποσοστά απορρόφησης από τον Ιδιωτικό τομέα που είναι σχεδόν μηδενικά. Εκτός από κάποιες ευαίσθητες ομάδες, όπως οι πτυχιούχοι ΤΕΙ ΑΕΙ, αλλού δεν έχουμε προχωρήσει. Ακόμη περιμένουμε αποτελέσματα του προγράμματος μεταποίησης .»

Όπως εξηγεί ο έμπειρος επιχειρηματίας αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας κι υλοποίησης των προγραμμάτων. Όσον αφορά στις προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Δράμας , αυτό που τώρα υλοποιεί μαζί με την Περιφέρεια Αν.Μ.Θ. είναι η ένταξη στο πρόγραμμα του δήμου Δράμας Βιώσιμης Αστικής Αναγέννησης, όπου δημιουργούνται δομές στήριξης της Επιχειρηματικότητας με έμφαση στην καινοτομία. «Δημιουργούμε μια δομή καθετοποιημένη, η οποία έχει να κάνει με την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, με ένα επιταχυντή ιδεών, αναπόσπαστο κομμάτι μιας βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής που έχει επιλεγεί.»
Αυτή την στιγμή κατασκευάζεται ο χώρος, θα ακολουθήσει η φάση υλοποίησης της λειτουργίας του. «Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνονται βήματα πιο σύγχρονα, πιο καινοτόμα. Να ξεφεύγουμε από το παραδοσιακό. Η καθημερινότητά είναι σκληρή , αλλά θα πρέπει να κάνουμε βήματα τελείως διαφορετικά από ότι μέχρι σήμερα.» δηλώνει ο κος Γεωργιάδης υποστηρίζοντας ότι από τον Έβρο μέχρι τη Δράμα είμαστε πολίτες του κόσμου, θα πρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να αφήσει τελείως έξω την σκληρή καθημερινότητα και να μπει με μια άλλη λογική , να καινοτομήσει , να δει τελείως διαφορετικά τα πράγματα, αλλά και να διεκδικήσει ταυτόχρονα αυτά τα οποία του έχουν πάρει. «Θα πρέπει να αντιπαλέψουμε όλες τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε την επόμενη μέρα με καινοτόμα δράση και εντελώς διαφορετική αναπτυξιακή προσέγγιση από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα.»
Φώτο: Στέφανος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Mαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος