Τρία χρόνια υλοποίησης του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) ολοκληρώνονται στο τέλος του χρόνου με τον δήμο Κομοτηνής, ως επικεφαλής εταίρος, να δηλώνει πλήρως ικανοποιημένος από τον τρόπο υλοποίησης του. 2.300 οικογένειες επωφελούνται στο Δήμο Κομοτηνής, συνολικά 3.500 οικογένειες σε όλη τη Ροδόπη.

Μέσω των Κέντρων Κοινότητας έχουν καταγραφεί οι οικογένειες που πληρούν τα κριτήρια και παίρνουν το επίδομα αλληλεγγύης, άρα και τα τρόφιμα. «Τα τρόφιμα τα δικαιούνται αυτοί που βρίσκονται στο κατώτατο εισοδηματικό όριο, αυτοί οι οποίοι παίρνουν το επίδομα αλληλεγγύης.» εξηγεί ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κος Νίκος Σωτηρακόπουλος σημειώνοντας πως με την πάροδο του χρόνου τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία χάρη στην εργατικότητα των υπαλλήλων και των εθελοντών.

900.000 ευρώ επιπλέον
Οι εκπτώσεις που πέτυχαν οι υπεύθυνοι στην αγορά των προϊόντων δίνουν τη δυνατότητα στον επικεφαλής εταίρο να προκηρύξει με τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν εκ νέου το πρόγραμμα για την αγορά νέων προϊόντων. Πρόκειται για ποσό ύψους 900.000 ευρώ. Μάλιστα εντός του καλοκαιριού θα υπογραφούν νέες συμβάσεις με τους προμηθευτές των προϊόντων που θα διανεμηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Μέχρι τώρα έχουν διανεμηθεί, μεταξύ άλλων, 40 τόνοι κρέας, 60 τόνοι κοτόπουλο κ.α. «Είναι ουσιαστική η βοήθεια αυτή. Στηρίζει περισσότερο την οικογένεια από ότι οι κάρτες γιατί με την χορήγηση της κάρτας δεν είχαμε τον ακριβή έλεγχο της αγοράς των προϊόντων. Θα μπορούσε ο κάτοχος της κάρτας να αγοράσει ένα μπουκάλι τσίπουρο και όχι γάλα για τα παιδιά του, δηλαδή εκείνα τα απαραίτητα προϊόντα που χρειάζεται η οικογένεια. Αυτό διασφαλίστηκε τα τελευταία χρόνια. » δηλώνει ο κος Σωτηρακόπουλος. Παράλληλα, σημειώνει πως «Χαίρομαι περισσότερο όταν λιγοστεύουν οι οικογένειες. Όταν μειώνεται ο αριθμός αυτών που έχουν ανάγκη. «Βασιλιάδες είναι αυτοί που έχουν εργασία» αυτό μου λένε πολλοί από αυτούς που ενισχύονται με το πρόγραμμα. Δεν έχουν όλοι επαναπαυθεί στα επιδόματα, υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά οι περισσότεροι θέλουν μια δουλειά. Παρακαλούν να ανακάμψει η οικονομία. Το θετικό είναι να έχει δουλειά ο πολίτης σήμερα» δηλώνει.

3,5 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για την αγορά τροφίμων
Όσον αφορά τέλος στο καινούργιο ΕΣΠΑ, ΕΣΠΑ 2018 -2019, έχει εξασφαλιστεί ποσό ύψους 3,5 εκ ευρώ για την αγορά τροφίμων. Ήδη γίνεται δουλειά στο δήμο Κομοτηνής και σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται για την καλύτερη προετοιμασία- υλοποίηση. Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προτρέπει όλους τους ντόπιους επαγγελματίες- εμπόρους της περιοχής «Να είναι οργανωμένοι, με όλα τα παραστατικά και ό,τι άλλο χρειάζεται (π.χ. ηλεκτρονικές υπογραφές) για να μπορούν να είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν με τρόφιμα τις οικογένειες που έχουν ανάγκη.»
Φώτο: Νίκος Σωτηρακόπουλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: