Παιδεία
Αναστέλλει το διδακτικό της έργο η Νομική Σχολή
Την αναστολή της διδακτικής διαδικασίας σε όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος από σήμερα, Παρασκευή 7, μέχρι την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. εκφράζοντας την αντίθεσή της στην εξαγγελία ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Συγκλήτου, η ίδρυση και νέας Νομικής Σχολής στην Ελλάδα οδηγεί σε υποβάθμιση των υφισταμένων Νομικών Σχολών και ιδιαιτέρως στην περαιτέρω συρρίκνωση της διαρκούς αποψιλούμενης από διδακτικό και διοικητικό προσωπικό Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. με αναπόδραστη κατάληξη την, εντός του ορατού μέλλοντος, παύση λειτουργίας της. Παράλληλα ζητά τη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου που να διασφαλίζει τη διαρκή εξέλιξη της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και την διατήρηση της εξωστρέφειάς της. Ενώ παράσταση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στη 13:00μ.μ. στην Πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή.

Νέα Τμήματα στο Δ.Π.Θ.
Το πρυτανικό συμβούλιο του Δ.Π.Θ. αποφάσισε να εισηγηθεί στην Σύγκλητο του ΔΠΘ την ίδρυση των κάτωθι νέων Τμημάτων: Πολυτεχνική Σχολή – Ξάνθη (Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών και Φυσικών Πόρων και Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού – Κομοτηνή). Τμήμα Εργοθεραπείας (Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών – Κομοτηνή). Τμήμα Ψυχολογίας, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Σχολή Επιστημών Υγείας – Αλεξανδρούπολη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής), Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας – Ορεστιάδα, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ποτών. Αλλά και την ίδρυση των κάτωθι Ινστιτούτων: Ινστιτούτο ενεργειακού σχεδιασμού και αειφόρου αξιοποίησης φυσικών πόρων – Ξάνθη, Ινστιτούτο διαχείρισης και αποκατάστασης φυσικών και τεχνολογικών πόρων – Ξάνθη, Ινστιτούτο εφαρμοσμένων κοινωνικών επιστημών – Κομοτηνή, Ινστιτούτο νευροεπιστημών – Αλεξανδρούπολη, Ινστιτούτο αεροπορικής ιατρικής – Αλεξανδρούπολη, Ινστιτούτο τεχνολογίας τροφίμων και αγροτικής παραγωγής – Ορεστιάδα.

Περιφέρεια
Συγχαρητήρια επιστολή του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στον Δήμαρχο Παγγαίου για την ανακήρυξη του Δήμου Παγγαίου ως «Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού» για το 2019
Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππο Αναστασιάδη με αφορμή τη ανακήρυξη του Δήμου Παγγαίου ως «Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού» για το 2019 από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών και Πόλεων Αθλητισμού, σε ειδική εκδήλωση στo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη. Στην επιστολή του ο κ. Μέτιος εκφράζει τα συγχαρητήριά του για τη διάκριση του Δήμου Παγγαίου και αναφέρει πως η Περιφέρεια ΑΜΘ θα στηρίξει τις αθλητικές δράσεις που θα διοργανώσει ο Δήμος για την προαγωγή της υγείας, της ενσωμάτωσης, της εκπαίδευσης και του σεβασμού.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σκαλοπάτια – Κέντρα νεότητας
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «STEPs Youth Center /Σκαλοπάτια – Κέντρα νεότητας» με ακρωνύμιο «STEPs, ο Δήμος Κομοτηνής διοργανώνει ημερίδα πληροφόρησης με σκοπό την διάδοση του έργου, αλλά και την ενημέρωση των δημοτών σχετικά με την δημιουργία και λειτουργία Κέντρου μη τυπικής μάθησης στην Κομοτηνή. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν εκπρόσωποι του Δήμου Κομοτηνής, του επικεφαλής εταίρου του έργου, Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, αλλά και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου και ώρα 10.00 – 12.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Β. Γεωργίου 2Β. Χρησιμοποιώντας την ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, ο Δήμος Κομοτηνής θα δημιουργήσει ένα Κέντρο Νέων επί των ευρωπαϊκών θεμάτων και πολιτικών που προάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω του Κέντρου θα δοθεί στους εκπαιδευόμενους η ευκαιρία να λάβουν πολύτιμες γνώσεις μέσω εκπαιδεύσεων μη τυπικής μάθησης και της e-learning πλατφόρμας CEREBRUM Online System που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Κόμματα Κινήματα
Ανακοίνωση ΝΟΔΕ Ξάνθης
«Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι αρνητική εξέλιξη για τη χώρα.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ξάνθης. « Οι μόνοι υπαίτιοι για την έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής σήμερα στον τόπο μας, αντί να απολογηθούν, με περισσό θράσος επιχειρούν να παραπλανήσουν τους πολίτες της Ξάνθης. Λόγω της ανικανότητας τους να κυβερνήσουν τον τόπο, ακόμη και σήμερα ασκούν αντιπολίτευση τόσο ψεύτικη όσο και η ελπίδα που προσέφεραν στους Έλληνες.» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Μάιος Εκλογές 2019
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να πρωτοστατήσει στο αναπτυξιακό ΣΟΚ που χρειάζεται η πατρίδα μας
Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ συμμετείχε ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Αντώνης Γραβάνης, ως μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ αλλά και της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης των Δήμων.
Μετά τη λήξη του Συνεδρίου ο κ. Αντώνης Γραβάνης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Ο νέος Δήμος Κομοτηνής πρέπει να είναι ένας Δήμος που συγκρούεται και διεκδικεί, ένας Δήμος που βάζει μπροστά και πάνω από όλα την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και την προστασία και ευημερία του πολίτη.»

Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Την Κυριακή το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων   θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Διώνης.

 

 

 

 

 

 

Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση στην Κομοτηνή
Το νέο βιβλίο της Έλλης Λεμονίδου «Η Ιστορία στη Μεγάλη Οθόνη-Ιστορία, κινηματογράφος και εθνικές ταυτότητες» παρουσιάζουν το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο και οι εκδόσεις Ταξιδευτής  την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις  19.00 στο Café Bar Οχτώ (Λεωφόρος Βασ. Παύλου 8, Κομοτηνή.

Αστυνομικό Δελτίο
28 Τροχαία δυστυχήματα στην Περιφέρεια
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 28 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 21 το 2017). Ειδικότερα σημειώθηκαν : 7 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 1 το 2017), 3 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 2 το 2017) και 18 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (όπως και το 2017). Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 52 παθόντες (έναντι 27 το 2017). Ειδικότερα καταγράφηκαν :  10 νεκροί (έναντι 1 το 2017), 4 βαριά τραυματίες (έναντι 2 το 2017) και 38 ελαφρά τραυματίες (έναντι 24 το 2017). Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Μη τήρηση απόσταση ασφαλείας, η παραβίαση προτεραιότητας , η απόσπαση της προσοχής του οδηγού και η υπερβολική ταχύτητα.

5.880 παραβάσεις το μήνα Οκτώβριο
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Οκτώβριο του 2018, βεβαιώθηκαν συνολικά 5.880 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.296 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως : 880 για υπερβολική ταχύτητα, 119 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 62 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα , 27 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη , 45 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 91 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση , 34 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 26 για αντικανονικό προσπέρασμα , 5 για φθαρμένα ελαστικά , 5 για αντικανονικούς ελιγμούς και 2 για παραβίαση προτεραιότητας.

Συλλήψεις αλλοδαπών για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθησαν στην Εθνική Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, ένας 31χρονος αλλοδαπός κι ένας 24χρονος διότι εντοπίστηκαν, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, να οδηγούν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, στερούμενοι άδειας ικανότητας οδήγησης.

 

 

Καιρός:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα Δυτικά Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δυτικά από Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ στα Ανατολικά Βόρειοι Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα Νοτιοανατλικά 6 μποφόρ Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Μοιράσου το άρθρο: