Το Δημοκρίτειο σε Μεσογειακή Ακαδημία Πανεπιστημίων

Array

Για το διακρατικό Μεταπτυχιακό που υλοποιεί το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ.  με το Πανεπιστήμιο Suor Orsola Benincasa της Νάπολης μίλησαν η πρόεδρος του ελληνικού Τμήματος, κα Μαρία Δημάση και ο αντιπρύτανης Fabrizio M. Sirignano του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της Ιταλίας, με αφορμή την παρουσία του τελευταίου στην Κομοτηνή.

Το Δημοκρίτειο σε Μεσογειακή Ακαδημία Πανεπιστημίων«Είναι από τα καλύτερα Μεταπτυχιακά στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες » δήλωσε η κα Μαρία Δημάση, κάνοντας λόγο για συνεργασία με  ένα παλιό καλό ιστορικό Πανεπιστήμιο της Ιταλίας. Το οποίο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα φέτος δέχθηκε 207 αιτήσεις και ξεκίνησε τα μαθήματα του με 80 φοιτητές παρέχοντας τους ουσιαστικές γνώσεις και δεξιότητες.

Ήδη άνοιξε ο δρόμος για Διεύρυνση της συνεργασίας με τη συμμετοχή του Πανεπιστήμιου σε ένα πολύ σπουδαίο βραβείο, για δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Μεσογειακής Ακαδημίας με το Δ.Π.Θ. να είναι ιδρυτικό μέλος, αλλά και για την υλοποίηση προγραμμάτων διά βίου Εκπαίδευσης, προγράμματα για την διαχείριση της ετερότητας.

Το Δημοκρίτειο σε Μεσογειακή Ακαδημία ΠανεπιστημίωνΤο προφίλ του Πανεπιστημίου περιέγραψε ο Fabrizio M. Sirignano ως το πιο παλιό δημόσιο, μη κρατικό, καθολικό  Πανεπιστημίο με μεγάλη παράδοση. Ονόμασε την Θράκη καρδιά της Μεσογείου. «Εδώ, στην Ελλάδα, γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ γεννήθηκε η ιδέα της Ευρώπης. Κάνουμε μια προσπάθεια να εστιάσουμε στην Ευρώπη του πολιτισμού, της παράδοσης κι όχι στην Ευρώπη των Χρηματοπιστοτικών Ιδρυμάτων» είπε ο Ιταλός αντιπρύτανης.

Δημιουργείται Ακαδημία Ευρωπαϊκών Μεσογειακών Πανεπιστημίων

Πιο αναλυτικά, θα υπάρξουν περαιτέρω συνεργασίες οι οποίες θα αφορούν στην διδακτική της διαπολιτισμικότητας και στην παιδαγωγική. Αλλά και η δημιουργία της   Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Μεσογειακών Πανεπιστήμιων για την έρευνα στις θετικές Επιστήμες. «Θα είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, π.χ. μετανάστευση» είπε ο κος Fabrizio M. Sirignano σημειώνοντας πως στόχος της Ακαδημίας θα είναι να αξιοποιηθούν έρευνες κι ακαδημίες για να προωθήσουμε τις περιοχές της Ευρώπης που ίδρυσαν την Ευρώπη με συνέδρια κι  ερευνητικά προγράμματα. Αλλά και την θέσπιση του Διεθνούς Βραβείου «Φραντζέσκο Σαβέριο Λίπι», ενός ανθρώπου του πνεύματος και της πολιτικής, ο οποίος διώχθηκε στα χρόνια του Φασισμού. Επίσης, υπήρξε πρόταση για ανταλλαγές διδασκόντων και φοιτητών μέσω του προγράμματος Erasmus.

Fabrizio M. Sirignano: “Άγγιξε την καρδιά μου η ομορφιά της συμβίωσης στη Θράκη”

Εντυπωσιασμένος από την συμβίωση πολιτισμών στη Θράκη μουσουλμάνων Ελλήνων και Ελλήνων χριστιανών, δήλωσε ο κος Fabrizio M. Sirignano . «Εντυπωσιαστήκαμε από την συμβίωση και την συνύπαρξη. Άγγιξε την καρδιά μου η ομορφιά της συμβίωσης» είπε χαρακτηριστικά ο κος Fabrizio M. Sirignano μιλώντας για μια Ευρώπη όπου «υψώνονται διαχωρισμοί . Εδώ είδα κάτι αντίθετο που με γεμίζει ελπίδα. Η Κομοτηνή θα αποτελέσει «εργαστήριο» για τις έρευνες μας».
Φώτο: Fabrizio M. Sirignano Μαρία Δημάση Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος