Κομοτηνή: Χαμόγελα για τους εργαζομένους της ΕΝ.ΚΛΩ.

Array

Δεκαεπτά χρόνια ήταν στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.Δεκαεπτά χρόνια, το 1/3 της ζωής του, όπως λέει, πήγαινε κι ερχόταν σε ένα χώρο, που στις καλύτερες μέρες του, ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων που δημιουργούνταν κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη πριν και μετά την λήξη της βάρδιας. «Τώρα σφίγγεται η ψυχή μου από την εικόνα μαρασμού.» δηλώνει. Ο Γιώργος Τζουγκρανάς, πρόεδρος του Συλλόγου των πρώην Εργαζομένων της FANCO, όταν είχε πιάσει δουλειά στο εργοστάσιο, το 1993 είχε 560 εργαζόμενους κι όταν έβαλε λουκέτο, 96. Ο ίδιος και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του δεν σταμάτησαν στιγμή να πιστεύουν πως η λύση είναι η επαναλειτουργία με τους ίδιους τους εργαζόμενους να έχουν ενεργό ρόλο. Εννέα ολόκληρα χρόνια κυνήγησαν το όνειρό τους, μέχρι που το βλέπουν τώρα πια, σιγά – σιγά, να γίνεται πραγματικότητα.

Η πρόταση που γεννά ελπίδες

Κομοτηνή: Χαμόγελα για τους εργαζομένους της ΕΝ.ΚΛΩ. Επενδυτική πρόταση 100 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσουν και να θέσουν σε λειτουργία τις βιομηχανικές μονάδες της υπό εκκαθάριση Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ), στην οποία είχαν ενσωματωθεί όλες οι εταιρείες του παλαιού ομίλου Λαναρά, κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών το fund Αiglon, με έδρα το Λουξεμβούργο, που εκπροσωπεί ελληνικά συμφέροντα. Για την εξέλιξη αυτή ο κος Τζουγκρανάς μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Η πρόταση εξαγοράς συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή 100 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των περιουσιακών στοιχείων της πτωχευθείσης εταιρείας αποτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί.

Το 30% της Nike το παρήγαγε η Κομοτηνή

«Η Εταιρεία μας συνεργάζονταν με μεγάλες Εταιρείες του εξωτερικού. Φτιάχναμε ρούχα για την Adidas, για την Nike, για την Benneton» θυμάται ο κος Τζουγκρανάς και σημειώνει «κάποια στιγμή είχαμε φτάσει στο 30% της παγκόσμιας παραγωγής της Nike αυτό από μόνο του τα λέει όλα.» Για τον ίδιο και τους συναδέλφους του το παρελθόν είναι μια ιστορία που έχει γραφτεί, δεν ξεγράφει, όπως λέει. Εκείνο που έχει σημασία είναι να κοιτάμε το μέλλον, θέλουμε να γράψουμε τη δική μας «ιστορία».

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο θα επαναλειτουργήσουν δύο εργοστάσια στην Κομοτηνή και δύο στη Νάουσα. Αν όλα πάνε καλά, αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνεται η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. «Μείναμε όλοι ενωμένοι. Πιστέψαμε στο εγχείρημα και είδαμε να συμβαίνει. Ζήσαμε πολλές δύσκολες καταστάσεις.» δηλώνει, γελά κι επανέρχεται στο σήμερα «Με βάση τον σχεδιασμό του fund, η ιδιοκτησία της νέας Εταιρείας θα ανήκει κατά 80% στο επενδυτικό κεφάλαιο και κατά 20% στους πρώην εργαζομένους. Αυτό ήταν βασική προϋπόθεση της πρότασης εξαγοράς. Το σύνολο των εργαζομένων συμφώνησε και με το επιχειρησιακό σχέδιο και με την πρόταση εξαγοράς.»

751 ευρώ ο μισθός

Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό οι μισθοί θα ξεκινούν από 751 ευρώ. Αρχικά προβλέπεται ότι θα απασχοληθούν 300 εργαζόμενοι (175 αρχικά στην Κομοτηνή), που στον τρίτο χρόνο θα ανέρχονται σε 500 και τον πέμπτο σε 700 άτομα. «Ευελπιστούμε να «τρέξουν» οι διαδικασίες, να πάνε όλα καλά. Να μην καθυστερήσει κάπου, όπως συνέβη στο παρελθόν και να δούμε ξανά τα εργοστάσια να λειτουργούν, τα φουγάρα να καπνίζουν.» Παράλληλα, με την επαναφορά των θέσεων εργασίας, εκτιμάται ότι δημιουργούνται έως και επτά δραστηριότητες, όπως αυτές των μεταφορών, των μηχανολογικών εργασιών και των logistics, που σημαίνει ότι υπάρχει πολλαπλασιαστική εργασιακή δυναμική και πολλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Η Κυβέρνηση “πάγωσε” τη διαδικασία εκκαθάρισης και έδωσε ξανά ελπίδες

Τον Ιούλιο του 2012, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία τέθηκε υπό εκκαθάριση. Τον Δεκέμβριο του 2015, η κυβέρνηση αποφάσισε το «πάγωμα» αυτής της διαδικασίας, με σκοπό την αναβίωση-επαναλειτουργία της επιχείρησης, με όποιες βιομηχανικές μονάδες και όσα περιουσιακά στοιχεία δεν είχαν εκποιηθεί.
«Είμαστε δίπλα και παρακολουθούμε από την αρχή όλο το εγχείρημα. Δεν ανοίγουμε αύριο. Έχει δρόμο ακόμη. Υπάρχει μια στρατηγική. Υπάρχει γραπτή διαβεβαίωση ότι θα έχουν προτεραιότητα οι πρώην εργαζόμενοι. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το σημαντικό είναι να τρέξουν οι διεργασίες, να γίνει η εξαγορά κι όλα θα γίνουν με διαφανείς διαδικασίες.» δηλώνει ο κος Τζουγκρανάς. Βασικός στόχος, όπως λέει, «να πάρουμε το ελληνικό βαμβάκι, το καλύτερο ή από τα καλύτερα ποιοτικά στον κόσμο και να το μεταποιήσουμε, να φτιάξουμε ελληνικό ρούχο. Τεχνογνωσία, μηχανήματα, υποδομές υπάρχουν. Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Θέλουμε να κάνουμε ελληνικό προϊόν. Υπάρχει ζήτηση.»

Και οι ανταγωνιστές καιροφυλακτούσαν δημιουργώντας προβλήματα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο στην προσπάθεια αυτή των εννέα χρόνων δεν έλειπαν και τα προβλήματα που έβαζαν οι ανταγωνιστές «Ζήσαμε και τον ανταγωνισμό. Υπήρχαν άνθρωποι, οι ανταγωνιστές, που δεν το ήθελαν.Λυπάμαι γι αυτό. Εμείς παραμείναμε στην πορεία μας. Προσηλωμένοι στον στόχο μας. Κρατάμε χαμηλά την μπάλα κι όταν έρθει η ώρα να πανηγυρίσουμε, θα το κάνουμε τότε.» δηλώνει και σημειώνει «Όταν υπάρχει σύμπνοια, μπορούν να γίνουν μεγάλα και πολλά πράγματα.»

Θα κόψουν πρώτοι το νήμα

Είναι αισιόδοξος πως σ’ αυτόν τον αγώνα δρόμου θα κόψουν πρώτοι το νήμα και «θα είναι νήμα ελληνικό, όχι ξένο.» υπόσχεται και στέλνει το μήνυμά του στους εργαζόμενους « Να ακούνε τι τους λέμε. Ό,τι τους λέμε, αυτό ισχύει. 1η Σεπτεμβρίου, αν “τρέξουν” όλες οι διαδικασίες σωστά και δεν κωλυσιεργήσουν, θα είμαστε μέσα στα εργοστάσια,για να κάνουμε τη συντήρηση, για να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Δεν τελείωσε τίποτα. Έχουμε δρόμο, είμαστε κοντά, Είμαστε αισιόδοξοι.Όταν υπάρχει σύμπνοια, βγαίνει κάτι πολύ δυνατό.»
Φώτο: Γιώργος Τζουγκρανάς Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος