Κυβέρνηση-Πολιτική
Επίσκεψη Αχτσιόγλου την επόμενη εβδομάδα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ Κομοτηνής, θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Η κ. Αχτσιόγλου, θα περιοδεύσει σε νομούς της περιφέρειας και θα έχει επαφές με φορείς που αφορούν το αντικείμενο του υπουργείου της.
Κόμματα
Στάθης Γιαννακίδης: Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο με στόχευση το 2019
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης επισήμανε ότι ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο με στόχευση το 2019 για να αλλάξει σελίδα και η χώρα αλλά και η περιοχή της Θράκης. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και οι συχνές επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε υπουργεία αλλά και περιοδείες των υπουργών που προγραμματίζονται σε όλη την χωρά όπως και η περιοδεία της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου στην περιφέρεια ΑΜ-Θ στις επόμενες ημέρες.
Για τη ΝΔ τόνισε ότι επένδυσε στην ήττα της χώρας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση κάτι που δεν έγινε και έχει βρεθεί σε στρατηγικό και αφηγηματικό αδιέξοδο .
Για τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς είπε πως στόχος είναι να καταφέρουμε να πάμε αρκετά βήματα σε σχέση με παλιότερες συνάντησης που είχαμε ,να λύσουμε προβλήματα όπως η ΕΝΚΛΩ και συνολικά να αξιοποιήσουμε την περιοχή ΑΜ-Θ με ολοκληρωμένες προτάσεις .
Για τις επενδύσεις ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται όχι μονό για την βιομηχανία αλλά και για τον πρωτογενή τομέα.
Τέλος για την υπόθεση αποπομπής Καραμπίνη, άφησε αιχμές ότι ο κ. Καραμπίνης χρησιμοποιεί το ΔΠΘ με σκοπό να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, αυτό φανερώνει και η στήριξη της ΝΔ το τελευταίο καιρό.
Αναστάσιος Δημοσχάκης: «πολιτική η δίωξη Καραμπίνη»
Για το θέμα Καραμπίνη, μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Βουλευτής της ΝΔ στον Έβρο, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καθώς και για την επίσκεψη που είχαν οι 3 Βουλευτές της περιφέρειας ΑΜ-Θ, δηλώνοντας πως πρόκειται για μια πολιτική δίωξη, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
«Είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση θέτει στο περιθώριο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, παραβλέποντας και υποτιμώντας το σπουδαίο ρόλο που επιτελεί στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης», τονίζει καταλήγοντας ο κ. Δημοσχάκης.
Το ΚΚΕ σε εργαζόμενους της Καθαριότητας στην Ξάνθη
Χθες Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στην Ξάνθη.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία εξέφρασε την πλήρη στήριξη στον δίκαιο αγώνα τους και ιδιαίτερα στην προσπάθεια να μην χάσει κανείς συμβασιούχος-παρατασιούχος τη δουλειά του αυτό το διάστημα.
Ήδη η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ζητήσει να ληφθεί απόφαση στο Δήμο Ξάνθης, ενώ θεωρεί αυτονόητη τη θετική αντιμετώπιση του θέματος στους άλλους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ειδικά στο Δήμο Αβδήρων που απασχολεί μεγάλο αριθμό συμβασιούχων) και στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Πρωτογενής Τομέας

Διενέργεια Άσκησης Προσομοίωσης για την αντιμετώπιση του Αφθώδους Πυρετού

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα Πανελλαδική Άσκηση Προσομοίωσης Αντιμετώπισης του Αφθώδους Πυρετού, στο πλαίσιο του Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης για το συγκεκριμένο νόσημα.

Στην Άσκηση, συμμετείχαν οι Κτηνιατρικές Αρχές της Χώρας, υπό το συντονισμό του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ.
Οι Κτηνιατρικές Αρχές κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα σενάριο υποθετικής εστίας, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Χώρας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για την αντιμετώπιση του Αφθώδους Πυρετού και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την διεξαγωγή της Άσκησης από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ.
Η ανταπόκριση των Κτηνιατρικών Αρχών ήταν καθολική, με θετικά αποτελέσματα για το επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας με την Κεντρική Αρχή του ΥΠΑΑΤ.
Τουρισμός
Χωρίς πλοία η Σαμοθράκη-2ο Running with the Goats

Έτοιμοι δηλώνουν οι διοργανωτές του 2ου Running with the Goats-Τρέχοντας με τις κατσίκες- στη Σαμοθράκη, 15-17 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις διαδρομές, την πρώτη μέρα από το λιμάνι της Καμαριώτισσας έως το ξενοδοχείο Μαρίβα στα Θέρμα. Η δεύτερη περιλαμβάνει ανάβαση-κατάβαση στην κορυφή Φεγγάρι του όρους Σάος και η τρίτη ξεκούραση στις βάθρες.
Μιλώντας για την εκδήλωση ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Μαρίβα και μέλους της ένωσης ξενοδόχων Σαμοθράκης, Δημήτρης Μισίρης, τόνισε πως η προσπάθεια ήδη προωθείται από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία!
Εξ άλλου μιλώντας για τα προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Σαμοθράκης με το λιμάνι της Αλεξ-πολης, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Ναυτιλίας, για τις μεγάλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, που παρατηρούνται για την αδειοδότηση των 2 ταχύπλοων, εκ των οποίων το ένα είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι, χωρίς να εκτελεί δρομολόγια.

ΑΜΕΑ
Μπάνιο στη θάλασσα για την ομάδα ΑΜΕΑ μπάσκετ της Βουλγαρίας
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε την προτελευταία μέρα στην Κομοτηνή, την ομάδα μπάσκετ σε αμαξίδιο της Εθνικής Βουλγαρίας, καθώς βρέθηκε με μέλη του Σωματείου ΑμεΑ στο Φανάρι για μπάνιο στο αυτόνομο μηχανισμό πρόσβασης στη θάλασσα seatrack.
H χαρά τους πρωτόγνωρη που τόσο κοντά στη χώρα τους υπάρχει αυτός ο μηχανισμός . Τα μέλη του σωματείου ΑΜΕΑ Ροδόπης τους υποσχέθηκαν πως του χρόνου οι εγκαταστάσεις θα είναι ακόμα αρτιότερες και πως θα είναι πάντα καλοδεχούμενοι ακόμα και αυτό το καλοκαίρι.
Αυτοδιοίκηση
Το Σεπτέμβριο δημοπρατείται ο κάθετος της Ξάνθης
Το Σεπτέμβριο αναμένει τη δημοπράτηση του κάθετου άξονα Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών συνόρων της Εγνατίας, ο Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Απόστολος Αντωνούδης.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ-3 ο Πρόεδρος της εταιρίας και ερωτηθείς για τις κάθετους άξονες ανέφερε ότι τα έργα συνεχίζονται σε αυτόν του Έβρου και ότι το Σεπτέμβριο δημοπρατείται το τμήμα της Ξάνθης.
Αναφερόμενος στους σταθμούς διοδίων, υπογράμμισε πως οι δανειστές πείστηκαν, για πρώτη φορά, και αναμένεται να τοποθετηθεί ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικών διοδίων σε όλο το μήκος της οδού. Όπως διευκρίνισε, αυτό δεν έχει σχέση με το τίμημα, που παραμένει σταθερό και επιμερίζεται στους μετωπικούς σταθμούς αλλά με τη δικαιότερη κατανομή για τους χρήστες με βάση το χιλιόμετρο.
Η εγκατάσταση του συστήματος δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2018, ανέφερε. Yπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι εξετάζεται η περίπτωση απαλλαγής από τα διόδια για τους κατοίκους ακριτικών περιοχών.
Εκκλησία
Ο Π. Γιαννάκης συνάντησε τον Μητροπολίτη Κομοτηνής
Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων είχε ο θρύλος του Ελληνικού Μπάσκετ, Παναγιώτης Γιαννάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κομοτηνή, για το Διεθνές Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο.
Ο κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Γιαννάκη για την έως τώρα προσφορά του στο Ελληνικό, και όχι μόνο, μπάσκετ, για να επισημάνει και την αξία του ανθρώπου, πίσω από την ιδιότητα του αθλητή, ευχόμενος επίσης καλή επιτυχία στην νέα του συνεργασία με τον Άρη Θεσσαλονίκης.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης με την σειρά του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής για την συνάντηση, υπογραμμίζοντας πως βασικός στόχος του αθλήματος είναι και η πνευματική εξέλιξη των αθλητών, επισημαίνοντας πως το μπάσκετ δεν περιορίζεται μόνο στα όσα «κερδίζει» κανείς στο αθλητικό κομμάτι, αλλά δίνει την δυνατότητα στους αθλητές να εξελίξουν την προσωπικότητά τους αλλά και τον τρόπο σκέψης τους.
Αυτοδιοίκηση
Ασφαλτοστρώσεις στην οδό Θ. Δούκα στην Ξάνθη
Όπως ενημέρωσε ο Δήμος Ξάνθης, μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, κατά τις πρωινές ώρες, θα πραγματοποιηθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης σε τμήματα της οδού Θεοδώρου Δούκα, στα πλαίσια του έργου: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΔΟΥΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΞΑΝΘΗΣ».
Οι εργασίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την τροποποίηση της κυκλοφορίας στη παραπάνω οδό, με διακοπή της κυκλοφορίας στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, και εκτροπή αυτής στις παρακείμενες οδούς.
Πολιτισμός
Γιορτή σαρδέλας σε Φανάρι σήμερα και Μαρώνεια αύριο
Γιορτή σαρδέλας διοργανώνεται σήμερα στις 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου. Με μουσική και τραγούδια από το συγκρότημα «Ορφέας» που αποτελούν οι: Δημήτρης Κυριακάκης (γκάϊντα, τραγούδι), Νίκος Σακίδης (βιολί), Ρούλα Κυριακάκη (καβάλι, τραγούδι), Τάσος Λύρατζης (λαούτο) και Γιώργος Αθανασιάδης (μπάσο) και Αθανάσιος Βασιλούδης (μπουζούκι, τραγούδι).
Γιορτή σαρδέλας ετοιμάζει αύριο και στη Μαρώνεια, ο σύλλογος Γυναικών Ιππαρχία,.
Η πρόεδρος του συλλόγου, Βασιλική Περβανά, μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και κάλεσε τον κόσμο στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, στον πανέμορφο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στην Μαρώνεια, με μια έκπληξη που δεν θέλησε να αποκαλύψει!

Εκδηλώσεις στο κάμπινγκ Φαναρίου
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος κατασκηνωτών στο Φανάρι το ερχόμενο Σάββατο και Κυριακή, μέσα στο κατασκηνωτικό κέντρο-κάμπινγκ-Φαναρίου.
Η εκδήλωση του Σαββάτου θα είναι μουσικοχορευτική βραδιά και η εκδήλωση της Κυριακής θα είναι αφιερωμένη στα παιδιά όχι μόνο του κάμπινγκ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα θα λάβει χώρα και μια εκδήλωση για το περιβάλον.
Οι εκδηλώσεις του συλλόγου δεν σταματούν εδώ καθώς προγραμματίζονται και βραδιές κινηματογράφου.
«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προβάλλουμε το κάμπινγκ, μια και νομίζουμε πως έχουμε πείσει τους υπεύθυνους πια για την αναγκαιότητα και την μεγάλη προοπτική που έχει το κάμπινγκ, εφόσον το αφήσουν να λειτουργήσει».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του συλλόγου των κατασκηνωτών, Γιώργος Χουλιάρας.
Επι πλέον πρόσθεσε πως στόχος είναι να λειτουργήσει στο κάμπινγκ και μια Τρίτη ζώνη, με πιο φθηνές τιμές, για να γεμίσει ο άδειος χώρος του κάμπινγκ.
Τέλος τόνισε πως περιμένει πολλά από το πρόγραμμα ανάπλασης του οικοτουριστικού πάρκου Φαναρίου, ύψους 2 εκ ευρώ, το οποίο σίγουρα θα αναβαθμίσει και το χώρο του κάμπινγκ

«Σέρντιβαν: Ιστορία – κι άλλη μια εκδοχή»
Παρουσίαση στοιχείων της ιστορίας του προσφυγικού οικισμού Σέρντιβαν της Μικράς Ασίας – Μάνδρας Ξάνθης, έτσι όπως αυτά αποκαλύπτονται από το βιβλίο «Serdivan Tarihi – η ιστορία του Σέρντιβαν» από τον βαλκανιολόγο-τουρκολόγο Χαράλαμπο Θ. Ελευθεριάδη, παρουσιάζονται σήμερα το βράδυ (21.00), στην πλατεία της Μάνδρας Ξάνθης.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής και θα συμμετάσχουν μέλη της θεατρικής ομάδας της Φ.Ε.Ξ. «οδός ονείρων» και της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής της Φ.Ε.Ξ.

Αθλητική Ενημέρωση
Με Παναγιώτη Γιαννάκη ολοκληρώθηκε το τουρνουά μπάσκετ με αμαξίδιο στην Κομοτηνή.

Με την παρουσία του θρύλου του Ελληνικού μπάσκετ και νυν προπονητή του Άρη, Παναγιώτη Γιαννάκη, ολοκληρώθηκε το διεθνές τουρνουά καλαθόσφαιρας με αμαξίδιο στην Κομοτηνή. Στο τελευτάιο παιχνίδι η Εθνική μας κέρδισε εύκολα την Κύπρο με τον κ. Γιαννάκη να κάνει στο τέλος τις απονομές, ενώ τιμήθηκε και ο ίδιος από την ΟΣΕΚΑ και το σύλλογο περπατώ. Η Εθνική μας ομάδα ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για το Πανευρωπαΐκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί 25-29 Ιουλίου στο Μπρνο της Τσεχίας , όπου στον πρώτο αγώνα θα αντιμετωπίσει το Βέλγιο στις 26 Ιουλίου, ενώ με τις συνθήκες που βρήκε στην πόλη τηξς Κομοτηνής, σκέφτεται να καθιερώσει να γίνεται το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της κάθε χρόνο στην περιοχή.

Πρώτο φιλικό για την Ξάνθη

Το πρώτο της φιλικό παιχνίδι έδωσε στην Βουλγαρία όπου γίνεται το 2ο στάδιο της προετοιμασίας της η Ξάνθη, κερδίζοντας με 3-0 την Σπαρτάκ Πλέβεν. Δύο γκολ για την Ξάνθη πέτυχε ο Γέντρισεκ και ένα ο Κάστρο, σε ένα δυνατό παιχνίδι που είχαμε μια κόκκινη κάρτα και αρκετές κίτρινες για τους Βούλγαρους.

Μοιράσου το άρθρο: