«Ήρθα απ’ έξω. Είχα την απόσταση που χρειαζόταν για να δω τα πράγματα διαφορετικά. Νομίζω ότι είδα συγκριτικά τα πράγματα, μπόρεσα και το είδα. Όταν είσαι μέσα δεν μπορείς να το δεις, το βιώνεις» απαντά στο ερώτημα πώς εκείνη αγάπησε και γνώρισε περισσότερο τη Θράκη από τους ίδιους τους Θρακιώτες; Η Αγγελική Γιαννακίδου, η ιδρύτρια και πρόεδρος του «Εθνολογικού Μουσείου Θράκης» χθες τιμήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με αφορμή την παραχώρηση της επιστημονικής διαχείρισης του Μουσείου στο «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας».

Η κα Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή στο πλευρό του Πρύτανη
Ο κος Θεοδόσης, ο σύντροφος της Αγγελικής Γιαννακίδου δίπλα στον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο
Η Νάγια Δαλακούρα, ομιλήτρια στην εκδήλωση και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, κα Σοφία Μενεσελίδου

Στη Θράκη συνεχώς υπάρχει μια διαδρομή
Αναφερόμενη στα 17 αυτά χρόνια λειτουργίας του Μουσείου τόνισε πως ήταν δύσκολα και δημιουργικά χρόνια σημειώνοντας πως « Αυτό θέλει σήμερα ο πολιτισμός, οι Πολιτισμικοί Οργανισμοί, συνέργειες, φαντασία και δημιουργικότητα.» Όπως εξήγησε έπρεπε να σκεφτεί εγκαίρως πού θα πάει αυτή η συλλογή με την έννοια, όχι μόνο να μεταφερθεί το υλικό, αλλά να προλάβει η ίδια και οι συνεργάτες της , να έχουν τις δυνατότητες να μεταφέρουν όλο αυτό το πνεύμα και τη φιλοσοφία. «Θα είναι πάρα πολύ καλό γιατί η σύμπραξη του ερευνητικού πεδίου του Πανεπιστημίου με έναν μουσειακό χώρο που έχει μια διάδραση με την κοινωνία, νομίζω ότι θα αποβεί εις όφελος της κοινωνίας. Γι αυτό σκέφτηκα και το έκανα αυτό» σημείωσε.

17 χρόνια προσφοράς και λειτουργίας…
17 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς μετρά ήδη το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και σημειώνει πως υπήρξαν δυσκολίες πολλές, αλλά ήταν χρόνια πολύ γόνιμα πνευματικά και ψυχικά. «Οι Θρακιώτες έγιναν αφορμή γι αυτή τη δουλειά. Είναι, όμως, πολύ σημαντική και η κριτική γιατί δημιουργεί άλλες οπτικές κι άλλες προσεγγίσεις σε θέματα» σημείωσε. Μιλώντας δε για τη Θράκη έκανε λόγο για μια αστείρευτη πηγή κι ένα τεράστιο έργο, που κανείς δεν έχει χρόνο να το τελειώσει. «Συνεχώς υπάρχει μια διαδρομή » είπε χαρακτηριστικά.

Ο κος Μ. Βαρβούνης στο βήμα

Δείχνει εμπιστοσύνη στο Τμήμα μας και μας τιμά ιδιαιτέρως
Σύμφωνα με τον κ. Μ.Γ. Βαρβούνη, τον πρόεδρο του Τμήματος, είναι πάρα πολύ σημαντική παραχώρηση, καθώς πρόκειται για ένα από τα καλύτερα λαογραφικά μουσεία της χώρας. « Αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στο Τμήμα μας και μας τιμά ιδιαιτέρως, αλλά και μας δίνει τη δυνατότητα να τιμήσουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας με την τοπική κοινωνία κάτι το οποίο είναι μέσα στα ζητούμενα του όλου μας έργου, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας. Από την άλλη πλευρά με την κα Γιαννακίδου συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, η εμπιστοσύνη της αυτή μας τιμά ιδιαιτέρως» σημείωσε. Εκτός από τη συλλογή, τις πολλές μουσειο-παιδαγωγικές δράσεις και τα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, τις παραγωγές ήχου -εικόνας κ.α. το Τμήμα ελπίζει να τα συνεχίσει και να τα επεκτείνει με τη στήριξη της κας Γιαννακίδου η οποία, όπως είπε ο κος Βαρβούνης, θα έχει τον πρώτο λόγο. «Το Τμήμα είναι το κατεξοχήν ειδικό λόγω του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, υπάρχουν επίσης ειδικοί καθηγητές, που όλοι θα δραστηριοποιηθούν» ανέφερε.

Ο πρύτανης του ΔΠΘ χαιρέτησε την εκδήλωση.

«Τιμούμε την Αγγελική Γιαννακίδου και νομίζω ότι αυτό τιμά κυρίως εμάς.»

Για την Αγγελική Γιαννακίδου μίλησε και ο Θανάσης Κούγκουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «τιμούμε την Αγγελική Γιαννακίδου και νομίζω ότι αυτό τιμά κυρίως εμάς.» Παράλληλα, σημείωσε ότι «Η Αγγελική Γιαννακίδου είναι ένας άνθρωπος, μια αρχοντική φυσιογνωμία της Θράκης, που επί πολλά χρόνια έχει μελετήσει τον λαϊκό πολιτισμό της Θράκης, με βάση δύο άξονες: Την έννοια της ολότητας του πολιτισμού, αλλά κυρίως της ευρύτητας του μέσα στο πλαίσιο της ιστορικής διάστασης της Θράκης και ανθρωπογεωγραφικής της θεώρησης.» Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι: “Ο λόγος της, η προσέγγισής της, η νηφαλιότητα της έχει αντίκτυπο και στο χώρο έξω από την Ελληνική Θράκη. Είναι ένα απόκτημα, ο πολιτισμός ενώνει, είναι ένα απόκτημα, μια γέφυρα ανάμεσα σε λαούς.”

Η κα Μαρία Δημάση, πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων χωρών

Ο κόσμος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης είναι ένας χώρος μαγικός

Μιλώντας για το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης η Νάγια Δαλακούρα σημείωσε πως « είναι τόπος που εσωκλείει και εκπέμπει ιστορία και, ως εκ τούτου, τόπος όπου κυριαρχεί η μνήμη, τεκμηριώνεται η κοινωνική παρουσία των πολιτισμικών καταλοίπων του παρελθόντος και συνακόλουθα παράγεται γνώση. Αυτό όμως που κάνει το συγκεκριμένο μουσείο καλύτερα από όλα, είναι να προτείνει σύγχρονες μεθόδους ανάγνωσης των εκθεμάτων του και των ιστοριών που φέρουν μαζί τους.» Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος –μουσειολόγος της ΙΘ Εφορείας Αρχαιοτήτων σκοπός των πολυεπίπεδων δράσεων είναι το εθνολογικό μουσείο να ανιχνεύσει και να εμβαθύνει στη σχέση σύγχρονου – παραδοσιακού ώστε μέσα από νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις να γίνει σαφής η αξία της ένταξής των στοιχείων αυτών στη σύγχρονη ζωή. Να αναπτυχθεί ο διάλογος και να παραχθούν νέες ιδέες και σχέσεις, μέσα από δράσεις που παράγουν πολιτισμό, αισθητική απόλαυση και γνώση. Τέλος, τόνισε πως ο κόσμος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης είναι ένας χώρος μαγικός. «Στον φανταστικό κόσμο του οι πέτρες της ντουκάνας θυμίζουν δράκους, ο αποστακτήρας γίνεται το μαγικό λυχνάρι που θα μεταφέρει τον ιππότη στο ψηλότερο κάστρο, τα φύλλα του καπνού μετατρέπονται σε κύματα του θρακικού πελάγους και το φυσερό βγάζει σπίθες όμοιες με ανάσες δράκων. Είναι ο κόσμος όπου με βαμβάκι με λινάρι, με μετάξι και κλωστή, φτιάχνουμε παπλωματάκια να ζεστάνουμε τη γη, ένα μέρος όπου ο τρομερός μπαμπούσιαρος των Χριστουγέννων έρχεται για να φυλάει τα παιδιά και πήλινα τσουκάλια μαγειρεύουν σπάνιες θρακιώτικες γεύσεις που γαργαλούν τις γλώσσες των μικρών επισκεπτών.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: