Κομοτηνή:Κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Array

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου (ΑΔΑ: 7ΤΨΜ7ΛΒΘ-ΘΧ2), κατόπιν εξουσιοδότησης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη, περιοχές των Δήμων Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Η εν λόγω κήρυξη είναι αποτέλεσμα αιτήματος που υπέβαλε ο κ. Μέτιος προς τον κ. Καπάκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες και να υπάρξει άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την 17η Δεκεμβρίου 2017 και ισχύει από τις 17 Δεκεμβρίου 2017 έως και τις 19 Μαρτίου 2018.

Ταυτόχρονα, κινήθηκε η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών αυτών των Δήμων που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η οριοθέτηση είναι απαραίτητη για τη χορήγηση επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Παρεμβάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Ροδόπη
Κλιμάκιο αποτελούμενο από αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη υπό τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο επισκέφθηκε οικισμούς και περιοχές των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στο νομό Ροδόπης. Κατά τις επισκέψεις αυτές, στις οποίες ήταν παρόντες και οι Δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν τις πλημμύρες και έγινε καταγραφή των προβλημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, κατά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξαν το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νομού τη νύχτα της 16ης προς την 17η Δεκεμβρίου, μετρήθηκε μέσο ύψος βροχής 100 χιλιοστών, με ανώτατο ύψος 140 χιλιοστών στην περιοχή του Ιμέρου. Το ύψος αυτό αντιστοιχεί σε ποσότητα 150 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού περίπου.
Με άλλα λόγια, μέσα σε διάστημα 10 ωρών έπεσε περισσότερο από το 1/5 της συνολικής βροχής που πέφτει κατά μέσο όρο στο νομό Ροδόπης στη διάρκεια ενός έτους.

Κομοτηνή:Κήρυξη περιοχών  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής ΠροστασίαςΑυτή η πρωτοφανής ποσότητα νερού ήταν αδύνατον να παροχετευθεί ομαλά από τους χειμάρρους και τα ποτάμια της περιοχής, πολύ περισσότερο που αυτοί οι φυσικοί αποδέκτες του νερού έχουν συχνά βλάστηση και προσχώσεις που δυσχεραίνουν σημαντικά την παροχέτευση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πεδινή μορφολογία της περιοχής, προκάλεσαν μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων και πλημμύρες σε χωράφια και οικισμούς.

Κατόπιν των παραπάνω αποφασίστηκε:
• Η οριοθέτηση της περιοχής που επλήγη, η καταγραφή των ζημιών και η κίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων από το Υπουργείο.
• Ο σχεδιασμός των απολύτως αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των φυσικών αποδεκτών του νερού στην περιοχή.
• Η χρηματοδότηση, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών, της υλοποίησης των αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων με πόρους της Περιφέρειας που εκτιμώνται σε πρώτη φάση στα 200 χιλιάδες ευρώ ανά Δήμο.

Ερώτηση για τις πλημμύρες

Κομοτηνή:Κήρυξη περιοχών  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργό Εσωτερικών, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα τις αντιπλημμυρικές υποδομές στην Π.Ε. Ροδόπης και την καταγραφή φυσικών καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες και αστικές υποδομές στην Ροδόπη και μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράστασης, Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης
και Μιχάλης Τζελέπης, Σερρών. Παράλληλα αναφέρονται και στην ανάγκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων και πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση στις Περιφέρειες και τους Δήμους για την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων που θα συμβάλουν στην πρόληψη και την θωράκιση από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές.

Το “ιστορικό” της καταστροφής

Στο κείμενο της ερώτησης καταγράφεται το “ιστορικό” των πλημμυρών και σημειώνεται ότι: “Από το βράδυ του Σαββάτου της 16ης Δεκεμβρίου έως και το μεσημέρι της Κυριακής της 17ης Δεκεμβρίου η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα τόσο εντός του κέντρου της πόλης της Κομοτηνής όσο και στο σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου της Ροδόπης. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αυλές και υπόγεια σπιτιών, να καταστραφούν γεωργικές εκτάσεις και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες με νεκρά ζώα.
Παράλληλα, χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΜΑΚ στον οικισμό Αμάραντα για τον απεγκλωβισμό κατοίκων, με συνολικά 35 απεγκλωβισμούς από οικίες και οχήματα και 39 αντλήσεις νερών, ενώ δεν λειτούργησαν τις επόμενες μέρες της καταστροφής τα δημοτικά σχολεία των οικισμών Βάκου, Ισάλου και Αμαράντων.
Προβλήματα επίσης παρατηρήθηκαν στους οικισμούς του Κάλχα, Δοκού, Σκαλώματος και Ξυλαγανής καθώς και στους επαρχιακούς δρόμους Κομοτηνής-Ξυλαγανής, Ξυλαγανής-Ιμέρου και Κομοτηνής- Φαναρίου.
Την ίδια στιγμή δεκάδες ιρλανδικές διαβάσεις που υπάρχουν στην Ροδόπη, ελλείψη υποδομών και γεφυρών σε καίρια σημεία του νομού, κατέστησαν αδιάβατες και παγίδες θανάτου για τους διερχόμενους οδηγούς και πιο συγκεκριμένα αυτές του Χιονορέματος, του οικισμού Ηφαίστου, του Βιολογικού στην περιοχή Μεσοχωρίου, του Σκαλώματος, του Δοκού, του Λοφαρίου, της Αετοράχης, του Ιάσιου, της Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και της Αμβροσίας”.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Α) Με ποια συγκεκριμένα μέτρα, έργα και παρεμβάσεις θα εξασφαλιστεί επιτέλους η αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της Ροδόπης η οποία υφίσταται τα αποτελέσματα της έλλειψης ανάλογων υποδομών κάθε χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι, με τεράστιο κόστος για τον αστικό ιστό, τις περιουσίες, τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, το ζωικό κεφάλαιο, μα πάνω από’ όλα τον μεγάλο κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών;
Β) Ποια ειδικότερα μέτρα προστασίας πρόκειται να ληφθούν για την αποκατάσταση των πρόσφατων ζημιών σε κατοικίες, οικοσκευές και σταβλικές εγκαταστάσεις αλλά και τις αποζημιώσεις των καταστροφών που υπέστησαν αγροτικές εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ ;
Γ) Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει έκτακτο βοήθημα σε κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και μέχρι ποιου ποσού θα ανέρχεται αυτό;
Δ) Συμφωνεί η κυβέρνηση να περάσουν οι αρμοδιότητες για την αντιπλημμυρική προστασία στις Περιφέρειες και τους Δήμους καθώς και να δοθούν χρηματοδοτικά εργαλεία προς την επίτευξη του σκοπού αυτού και αν ναι, με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκέφτεται να κινηθεί προς την αυτή την κατεύθυνση;

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Καλλίστης

Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος της Νέας Καλλίστης σημειώνει πως για άλλη μια φορά μια έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες, σπίτια και ζωϊκό κεφάλαιο της περιοχής της Νέας Καλλίστης, αλλά και της περιοχής του Δήμου Σαπών-Μαρώνειας(Αμάραντα- Πάμφορο-Ίσαλο κ.ά). Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πώς
“Έπεσε βέβαια πολύ νερό σε λίγο χρόνο, όμως δεν είναι αιτία το φυσικό φαινόμενο για τις καταστροφές. Η αιτία είναι η έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της περιφέρειας και της τοπικής διοίκησης, που δεν διεκδικούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, οικονομικούς πόρους για να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα που η αναγκαιότητά τους είναι γνωστή από χρόνια.”
Ο Σύλλογός  ζητάει να “παρθούν με ευθύνη του κράτους και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή της Νέας Καλλίστης και του Ν. Ροδόπης,
Συγκεκριμένα: Την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% για το σύνολο των καταστροφών. Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών στην χαμένη παραγωγή, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες-κτηνοτρόφους των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος