Κομοτηνή: Μετά το πρώτο σοκ, οι δεύτερες σκέψεις

Array

«Πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού είναι συγκλονισμένοι. Δεν έχει συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο στην περιοχή», δηλώνει η Ξανθούλα Παρασκευά, μέλος της Φιλοζωικής Εταιρείας Ροδόπης για πολλά χρόνια, της Οικολογικής Ομάδας επίσης. Άριστη γνώστης της περιοχής όπου σημειώθηκε το τραγικό συμβάν με τον θάνατο της Βρετανίδας τουρίστριας, που κατασπαράχθηκε από τσομπανόσκυλα.

«Ειπώθηκαν πολλά για άγρια ζώα, αλλά άγρια ζώα δεν υπάρχουν. Εκτός από μεμονωμένο πληθυσμό τσακαλιών τα οποία δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, δεν επιτίθενται σε άνθρωπο. Όπως δεν υπάρχουν αγέλες λύκων. Όλα τα άλλα που ειπώθηκαν για υβρίδια τσακαλόλυκων ή σκυλιών με λύκους είναι παραμύθια. Ο λύκος και ο σκύλος δεν μπορούν να συνυπάρξουν συνήθως ή λύκος θα επιτεθεί και θα κατασπαράξει τον σκύλο ή, αν είναι μεγάλος Ποιμενικός, θα επιτεθεί στο λύκο» σπεύδει να εξηγήσει έχοντας διαβάσει κι ακούσει κι πολλά τις τελευταίες μέρες.

Στηρίζεται κι εκείνη στο γεγονός ότι η άτυχη γυναίκα τηλεφώνησε στους συγγενείς της και ανέφερε επίθεση από σκυλιά. Γνωρίζει ότι υπάρχουν σκυλιά αδέσποτα στην περιοχή της Σύναξης, της Μαρμαρίτσας και των Πετρωτών, όπως υπάρχουν και κάποια μαντριά. «Όσοι έχουμε περάσει από εκεί μας έχουν κυνηγήσει μας έχουν περικυκλώσει, ήμασταν με το αυτοκίνητο. Η συγκεκριμένη τουρίστρια έχοντας τον χάρτη με τη διαδρομή Ε6 αποφάσισε να περπατήσει από τα Πετρωτά μέχρι την Μαρώνεια. Είναι τραγικό να βρίσκεις θάνατο από ζώα «κατοικίδια». Ο Νόμος ορίζει ότι τα τσομπανόσκυλα οφείλουν να είναι μέσα στη στάνη, μαντρωμένα και να φυλάσσουν το κοπάδι από επιθέσεις λύκου ή κάποιου άλλου ζώου. Και μόνο όταν είναι στη βοσκή το τσομπανόσκυλο συνοδεύει το κοπάδι, το βοσκό και τα ζώα. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν πληθυσμοί άνω των 2-3 τσομπανόσκυλων σε κάθε κοπάδι σε περιοχές όπου δεν παρατηρείται μεγάλος πληθυσμός άγριων ζώων. Ένας κτηνοτρόφος στην ορεινή Πίνδο θα μπορούσε να έχει 4 και 5 Ποιμενικά για να προφυλάσσει το κοπάδι του από αρκούδες ή λύκους. Στα Πετρωτά, όμως, στη Μαρμαρίτσα ή στη Σύναξη δεν υπάρχει λόγος να έχουν τα κοπάδια πάνω από δύο σκυλάκια τα οποία θα συνοδεύουν το κοπάδι και θα διώχνουν τους εισβολείς το βράδυ από τη στάνη. Όφειλε δηλαδή να είναι ο τσομπάνος κάπου εκεί έξω και να παρακολουθεί τα ζώα του» δηλώνει η κυρία Παρασκευά.


Και οι Νόμοι που δεν εφαρμόζονται

Επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουν στην Μαρώνεια, ότι δηλαδή υπάρχουν τσομπανόσκυλα που ζουν ανεξέλεγκτα. «Έχω ακούσει από κυνηγούς στο χωριό να λένε ότι έχουν κατασπαραχθεί τα κυνηγόσκυλα τους από τα συγκεκριμένα τσομπανόσκυλα. Έγιναν επιθέσεις. Όταν ένα ζώο μένει για μέρες νηστικό σε ημιάγρια κατάσταση εύκολα μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνο κι από το λύκο γιατί ο λύκος αποφεύγει τους ανθρώπους, τους φοβάται. Το τσομπανόσκυλο όμως επειδή είναι εξοικειωμένο με τον άνθρωπο, όταν μένει νηστικό και σχηματίζει μικρή αγέλη μπορεί πολύ εύκολα να γίνει πάρα πολύ επικίνδυνο. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι Νόμοι υπάρχουν για να μην εφαρμόζονται θα έπρεπε αυτά τα σκυλιά, να είναι καταγεγραμμένα, τσιπαρισμένα, να ξέρει η κτηνιατρική υπηρεσία ποιος έχει, πόσα σκυλιά κι αν του χρειάζονται τόσο πολλά. Και φυσικά, αυτό που λέμε πάντα, πρέπει να γίνονται στειρώσεις. Όλοι οι δήμοι του Νομού και σε όλους τους Νομούς της Ελλάδας να φροντίσουν για την περισυλλογή και την καταγραφή αδέσποτων ζώων. Αυτή τη στιγμή στη Ροδόπη μόνο ο δήμος Κομοτηνής έχει αυτό το πρόγραμμα και παρά το ότι γίνονται τόσες προσπάθειες από το δήμο, η πόλη μας είναι γεμάτη αδέσποτα, φέρνουν από τα γύρω χωριά σκυλιά και τα εγκαταλείπουν μέσα στην πόλη. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν φταίνε τα ζώα, αλλά οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν διαχειρίζονται σωστά όλη αυτή την κατάσταση.»


Πώς αντιδρά κανείς, όταν δέχεται επίθεση

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης σε μια τέτοια περίπτωση; Την ρωτάμε «Είναι δύσκολο, ειδικά σε μια ερημική περιοχή.» απαντά και προσθέτει πως πρέπει κανείς να σταθεί με την πλάτη σε ένα βράχο ή σε ένα δένδρο. Να μην μπορέσουν να τον περικυκλώσουν. Να έχει την ψυχραιμία να εντοπίσει ποιος είναι ο αρχηγός της αγέλης γιατί συνήθως αυτός επιτίθεται πρώτος και να τον χτυπήσει με μια μεγάλη πέτρα, με ένα ξύλο, με οτιδήποτε. “Αν τρομάξει ο αρχηγός της αγέλης, εύκολα διαχειρίζεσαι και τα υπόλοιπα σκυλιά, αν επιτεθεί και δαγκώσει μετά είναι εκτός ελέγχου.”

Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 και οι προειδοποιήσεις που απουσιάζουν
Γιατί δεν γίνονται επισημάνσεις για αυτού του είδους τους κινδύνους; Ρωτάμε την έμπειρη εκπαιδευτικό για να απαντήσει πως ποτέ μέχρι τώρα η πολιτεία δεν σκέφτηκε ότι η περιοχή είναι επικίνδυνη λόγω της παρουσίας των τσομπανόσκυλων. «Σαφώς όταν πάει κάποιος στο Βάλια Κάλντα (Εθνικός Δρυμός Πίνδου), στο φαράγγι του Βίκου ενημερώνεται ότι υπάρχουν αρκούδες, ότι υπάρχουν λύκοι, εκεί ναι υπάρχει ενημέρωση. Εδώ τώρα να ενημερώσουμε έναν ξένο ότι υπάρχουν άγρια τσομπανόσκυλα, μα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν άγρια τσομπανόσκυλα. Δεν θα έπρεπε. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός μέσα στη στάνη κι έξω πάντα μαζί με τον βοσκό.» Η Βρετανίδα δέχθηκε επίθεση σε ένα ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι, απλά έχουν τοποθετηθεί πινακίδες σε όλη τη διαδρομή οι οποίες πληροφορούν τον επισκέπτη ότι είναι πάνω στο Ε6, υπάρχουν πινακίδες που δείχνουν αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά μνημεία, τα οποία μπορεί να επισκεφτεί κάποιος.

Αλίμονο αν θα πρέπει να φοβόμαστε
«Αλίμονο αν θα πρέπει να φοβόμαστε για το αν θα πάμε στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, ή να φοβόμαστε να πάμε στη Βυζαντινή εκκλησία που υπάρχει στη Σύναξη. Ειλικρινά έχω πάει τόσες φορές που σκέφτομαι ότι κι εγώ και κάποιοι άλλοι είναι πολύ τυχεροί που δεν μας συνέβη κάτι μέχρι τώρα. Υπάρχουν τα αρχαία πατητήρια, η μεγαλιθική πύλη, περπατούν πάρα πολλοί άνθρωποι σ΄αυτή την περιοχή. Είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν σκυλιά ανεξέλεγκτα.» καταλήγει μην μπορώντας κι εκείνη να συνέλθει από το σοκ του τραγικού θανάτου, ενός ανθρώπου που θέλησε να γνωρίσει και να απολαύσει καλύτερα την περιοχή.
Φώτο:Ξανθούλα Παρασκευά Ρεπορτάζ-Κείμενο- Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος