Ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με την κα Χρυσούλα Εξάρχου, αντιπρόεδρο της Quality Net Foundation,που έκανε την παρουσίαση, είναι ένα πρότυπο- πλαίσιο που επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση που θέλει να συνδεθεί με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας να μπορεί να το κάνει υιοθετώντας συγκεκριμένες πολιτικές .

Ο Ελληνικός Κώδικας έχει τέσσερις περιοχές με 20 κριτήρια
Βήμα- βήμα οδηγείται ο επιχειρηματίας στο τι πρέπει να απαντήσει, σε ποιες περιοχές πρέπει να εστιάσει τη συμμετοχή του. «Ο Ελληνικός Κώδικας έχει τέσσερις περιοχές με 20 κριτήρια. Άρα κάθε εταιρεία που ενδιαφέρεται να είναι υπεύθυνη επιχείρηση και να υιοθετήσει πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να απαντήσει σ’ αυτά τα 20 κριτήρια που με πολύ εύκολο τρόπο στο τέλος της ημέρας θα της επιτρέψει να έχει και μια τεκμηριωμένη προσέγγιση, μέτρηση στην επιχειρηματική επίδραση στο κοινωνικό και οικονομικό της κομμάτι.» δηλώνει η κα Χρυσούλα Εξάρχου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Quality Net Foundation όταν κανείς απαντά στα κριτήρια του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας παίρνει και μια αξιολόγηση για το πού βρίσκεται η εταιρεία του κι αυτό μπορεί να το προωθήσει, όπου απαιτείται μια έκθεση διαχείρισης (τράπεζες, πελάτες, προμηθευτές κ.α.) «Μπορεί να υιοθετηθεί είτε από τα ίδια τα στελέχη της εταιρίας , είτε από τον εξωτερικό σύμβουλο, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η εταιρεία. Είμαστε πάντως ένας φορέας που εκπαιδεύει συμβούλους και συνεργάζεται με τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς για να αναπτύξει αυτό το Know how.» σημειώνει η κα Εξάρχου .

Δυναμικές οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά με προβλήματα οργάνωσης
Όσον αφορά στην εντύπωση που η ίδια σχηματίζει βλέποντας την εικόνα των Ελληνικών επιχειρήσεων σήμερα τονίζει πως «υπάρχουν δυναμικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι τόσο άσχημη η εικόνα όσο θέλουν τα media να μας κάνουν να πιστέψουμε. Αλλά χρειάζονται νέες στρατηγικές υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Σήμερα οι επιχειρήσεις για να είναι βιώσιμες κι ανταγωνιστικές πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα. Ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας είναι ένα τέτοιο πρότυπο, είναι ευρωπαϊκό πρότυπο, που υποστηρίζει την βιωσιμότητα της επιχειρηματικής λειτουργίας.» δηλώνει. Παράλληλα, επισημαίνει πως αν χωλαίνουν κάπου είναι σίγουρα στην οργάνωση. « Έχουμε οργανωτικά δομικά θέματα, αλλιώς οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι και πάρα πολύ ενεργοί και πάρα πολύ καινοτόμοι. Αλλά η οργάνωση και το γενικότερο πλαίσιο δραστηριοποίησης της αγοράς δεν βοηθάει.»
Φώτο:Χρυσούλα Εξάρχου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: