Η Ήπειρος, η Θράκη και τα κοινά στις παραδοσιακές φορεσιές

Το βιβλίο: «“Λόγοι” για τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του Βόρειου Έβρου-Μια διεπιστημονική προσέγγιση» του Σπύρου Ευσταθίου παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης. «Το βιβλίο», όπως εξήγησε ο Ηπειρώτης συγγραφέας,Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, «αποτελεί μία ιστορική, επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα για τις κατά καιρό μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή του βορείου Έβρου.

Κατάμεστος ο χώρος όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση

Μια διεπιστημονική προσέγγιση μέσα από τις γραπτές πηγές, την προφορική ιστορία των κατοίκων και τα μνημεία της περιοχής, καθώς και την τοπική μουσικοχορευτική παράδοση και λαογραφία». Το βιβλίο προλόγισαν ο κ. Αβραάμ Σαλασίδης, Δημοσιογράφος-Ιστορικός και η κ. Μαρία Παπαγεωργίου, Εκπαιδευτικός, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Αργύρης Μπίστας, Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών.

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τους Ηπειρώτες και όχι μόνο το βιβλίο του κ. Ευσταθίου.

«Είναι μια επιστημονική προσέγγιση που αφορά τις ιστορικές μετοικεσίες των Ηπειρωτών στην περιοχή από το Σουφλί μέχρι το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Μια προσέγγιση όχι μόνο από τις γραπτές πηγές αλλά και από την προφορική παράδοση , την λαογραφία, την ανθρωπολογία ένα μεγάλο εύρος επιστημόνων που συγκροτούν αυτή την επιστημονική άποψη για τους Ηπειρώτες που κατά καιρούς έχουν μετοικίσει στην περιοχή αυτή» εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Ευσταθίου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πρώτες μετοικεσίες ξεκινούν το 1500 περίπου και φθάνουν μέχρι τις μέρες μας. «Είναι πάρα πολλά χωριά, όπου πήγαν Ηπειρώτες, υπάρχει ακόμη η προφορική παράδοση η οποία πρώτη φορά καταγράφεται. Τώρα μιλάμε για Θρακιώτες βεβαίως οι οποίοι διατηρούν την προφορική παράδοση της εξ Ηπείρου καταγωγής τους.»

Η αντιπρόεδρος και ο πρόεδρος των Ανατολικικορωμυλιωτών πάντα με το χαμόγελο και έτοιμοι για νέες εκδηλώσεις.

Όσον αφορά στο μυστικό της επιτυχίας των Ηπειρωτών; Πώς γίνεται και πάντα στέκονται με μεγαλοπρέπεια στο χώρο που επιλέγουν να ζήσουν και μεγαλουργούν;ρωτήσαμε τον Ηπειρώτη ερευνητή για να τον ακούσουμε να μιλά για την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα, αλλά και την ίδια την ανάγκη της ζωής. «Η Ήπειρος είναι ορεινή περιοχή, είναι φτωχή, οπότε αναγκαστικά ο κόσμος κάτι καινούργιο προσπαθούσε να βρει είτε στο εμπόριο, είτε στις τέχνες να προοδεύσει για να επιβιώσει» δήλωσε για να προσθέσει πως « Δεν είχαν την ευκολία της γης ή του λιμανιού προκειμένου να έχουν κέρδος. Αυτό διατηρήθηκε και στις επόμενες γενιές γι αυτό παρατηρείται μια τάση των Ηπειρωτών προς τα γράμματα και στις τέχνες ακόμη και σήμερα.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: