“Την μοίρα μας την φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι η πίστη αυτή με οδήγησε να συμμετάσχω ως υποψήφια στις δημοτικές εκλογές. Όταν ορίζουμε εμείς την μοίρα μας, γιατί εμείς την ορίζουμε, μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε τα πράγματα κι όχι να αφήσουμε στους άλλους να καθορίζουν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας» ανέφερε η κα Κρίστα Κουτσογιάννη –Κρόκου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής με το συνδυασμό «Σύμπραξη Προοπτικής» μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Παράλληλα, σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες, να πάψουμε να γκρινιάζουμε για τα κακώς κείμενα, να βγούμε προς τα έξω, να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.»

Η κα Κρίστα Κουτσογιάννη –Κρόκου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής

Κατάγεται από τα Παγούρια, ένα μικρό χωριό του δήμου Κομοτηνής, «από  αγροτική οικογένεια και ομολογώ πως είμαι πολύ περήφανη γι αυτό» δηλώνει και στέκεται στους σημαντικότερους μέχρι τώρα σταθμούς της ζωής της. Παντρεμένη με τον Κυριάκο Κρόκου, μητέρα δύο αγοριών, τελείωσε τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης, ενώ το 1989 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές. Στη σύνταξη πια, μετά από τριάντα και πλέον χρόνια στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όπως λέει, να ασχοληθεί με τα κοινά και με το δήμο, όπου ζει καθημερινά. «Αναπολώ το χρόνο της εκπαίδευσης. Μου λείπει η ζωντάνια που έπαιρνα από τα παιδιά. Μου χάριζαν χρόνια νεότητας» σημείωσε με νοσταλγία.  Εξηγώντας γιατί είπε το «ναι» στην πρόταση του κ. Γραβάνη είπε πως: «είναι νέος άνθρωπος, είναι ένας άνθρωπος με όραμα , μπορεί να δώσει ταυτότητα στην πόλη μας κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί κιόλας.»

Όπως αποκαλύπτει όταν ήρθε η πρόταση την δέχτηκε αμέσως. «Μπορώ να πω ότι έχω αγανακτήσει μ’ αυτά που ζω καθημερινά.» δηλώνει κι εξηγεί «Στόχος μου είναι να ασχοληθώ με τον πολιτισμό γιατί πιστεύω ότι ο πολιτισμός είναι η βάση των πάντων. Αν καλυτερεύσει αυτό το κομμάτι, θα καλυτερεύσει και η ποιότητα της ζωής μας.» Όπως τονίζει πολιτισμός είναι τα πάντα γύρω μας. «Από τα μικρά έως τα πιο μεγάλα. Η διαχείριση της καθημερινότητας μας. Η καθαριότητα, τα σκουπίδια, το άτακτο παρκάρισμα για μένα είναι πολιτισμός. Η αισθητική επίσης είναι πολιτισμός, την έχουμε χάσει. Τα αδέσποτα, η εικόνα της πλατείας, έχω δει έργα να κρατούν πολύ, με την αλλαγή της νοοτροπίας θα αλλάξει και η πόλη μας. Θα αποκτήσει κάποιο όραμα, κάποια ταυτότητα. Ο κάθε συνδημότης  πρέπει να πάψει να βλέπει αποστασιοποιημένος την πραγματικότητα γύρω του» δηλώνει η κα Κρίστα Κουτσογιάννη Κρόκου και καλεί τους πολίτες να γίνουν συνδιαμορφωτές. «Πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε νοοτροπία. Να συμμετέχουν οι πολίτες.»

Μιλώντας για τις προτεραιότητες του συνδυασμού της στον χώρο του πολιτισμού αφού σημειώνει πως «Ο πολιτισμός δίνει στον τόπο μας μια δυναμική και ότι έχουμε χρέος να τον στηρίξουμε περαιτέρω, να της δώσουμε την αξία που της πρέπει , μέσα από συντονισμό δράσεων και γεγονότων που θα έχουν υπερ-τοπική αναφορά» μιλά για την ανάγκη ίδρυσης δικτύων πολιτιστικών μνημείων και μουσείων με σκοπό να αναδειχθεί και να προστατευτεί η πολυπολιτισμική ταυτότητα του δήμου μας. Αλλά και να δημιουργηθεί μητρώο καλλιτεχνών κι αθλητών με σκοπό να ενισχυθεί η δράση τους. «Να δημιουργηθεί ένας νέος πιστοποιημένος φορέας με σκοπό την στήριξη και την ανάδειξη και την εξασφάλιση χρηματοδότησης των πολιτιστικών συλλόγων, φορέων και οργανώσεων. Να θεσμοθετηθούν δράσεις διαβαλκανικού χαρακτήρα, όπως φεστιβάλ νέων, φεστιβάλ γευσιγνωσίας κ.α. Αλλά και δημιουργηθεί πολιτιστική κυψέλη με στόχο να φιλοξενούνται όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, όπως εκπαιδευτήρια τέχνης που θα   φιλοξενούνται σε χώρους πολιτισμού.»

Σύμφωνα με την κα Κρίστα Κουτσογιάννη «η Κομοτηνή μπορεί και πρέπει να αποκτήσει μια ευδιάκριτη πολιτιστική ταυτότητα , η οποία και θα της δώσει τη θέση που της αξίζει στην περιφέρεια μας. Θεωρώ ότι σήμερα δεν μας γνωρίζει κανείς.» Μάλιστα σπεύδει να τονίσει πως σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. «Το Μέγαρο Μουσικής θα μπορούσε να αποτελέσει το επίκεντρο μιας συνολικής προσπάθειας, να δημιουργήσουμε μια τεράστια πολιτιστική κινητικότητα με όλες τιςδυνάμεις, όλο το χρόνο,με όλους τους δήμους και την περιφέρεια.»
Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει το μήνυμά της: Να γίνουμε ενεργοί πολίτες, γιατί όπως λέει, « την μοίρα μας την φτιάχνουμε και την κρατάμε στα χέρια μας. Να μην γκρινιάζουμε μόνο. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, να αλλάξουμε νοοτροπία, να βγούμε από την εσωστρέφεια μας για να βοηθηθεί ο τόπος.»
Φώτο: Η κα Κρίστα Κουτσογιάννη Κρόκου στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: