Μάθημα ιστορίας της Κομοτηνής στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Σε μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κομοτηνής μίλησε ο κος Κώστας Κατσιμίγας , ο γνωστός αρχιτέκτονας (υποψήφιος Περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης), μετά από πρόσκληση του διευθυντή του Σχολείου, του κ. Ηλία Βλάχου, παρουσιάζοντας πώς γεννήθηκε η Κομοτηνή, κάτω από ποιες περιστάσεις και πώς εξελίχθηκε στο χρόνο και πώς έφτασε να έχει τη σημερινή του μορφή. «Αυτές οι ιστορικές αναφορές πέρασαν μέσα από το δομημένο περιβάλλον και από τις ανθρώπινες κατασκευές.» τόνισε μιλώντας ουσιαστικά για την ιστορία του τόπου.

Μάθημα ιστορίας της Κομοτηνής στο Σχολείο Δεύτερης ΕυκαιρίαςΠαρουσίασε όχι μόνο τα κτίρια αλλά και τις υποδομές, τους δρόμους, τις βρύσες, τα πάρκα, τους χώρους λατρείας. Μέσα από αυτή την ανάγνωση του δομημένου περιβάλλοντος και από πώς αυτό εξελίσσεται και διαμορφώνεται στο χρόνο οι μαθητές και οι μαθήτριες είδαν στιγμές από την τοπική ιστορία της πόλης. «Η πόλη της Κομοτηνής γεννιέται με την καταστροφή της Μοσυνούπολης το 1206 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.» τόνισε ο κος Κατσιμίγας προσθέτοντας ότι «Οι πιο πολλές μαρτυρίες κι αναφορές υπάρχουν τους τελευταίους δύο αιώνες. Ξέρουμε τι γίνεται από το 1800 και μετά. Στοιχεία πριν του 1800 έχουμε ελάχιστα και οι πληροφορίες περιορίζονται σε πηγές ιστορικές , βιβλιογραφικές κ.α.

Μάθημα ιστορίας της Κομοτηνής στο Σχολείο Δεύτερης ΕυκαιρίαςΣύμφωνα με τον κο Κατσιμίγα έχουν χαθεί πάρα πολλά. « Λόγω ενός ψεύτικου ευδαιμονισμού που είχαμε οδηγηθήκαμε στο να καταστρέψουμε ό,τι είχαμε φτιάξει στο όνομα ενός καινούργιου πράγματος. Περιοχές όπου κατάφεραν και διατήρησαν την φυσιογνωμία του παρελθόντος έχουν διατηρήσει και καλύτερα την ιστορική μνήμη, όπως η γειτονική Ξάνθη, ή κα σε άλλες πόλεις της ΕΕ όπου το δομημένο περιβάλλον το οποίο διατηρείται αναλλοίωτο ή σωστά αναστηλωμένο των τελευταίων χιλίων χρόνων είναι και πιο έντονη η ιστορική γνώση. Στην περιοχή μας ελάχιστα πράγματα διατηρήσαμε και πραγματικά είναι πολύ σημαντικό ότι οι εκπαιδευτικοί αναζητούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το παρελθόν της πόλης.»
«Είναι αργά για το ποτάμι ας διατηρήσουμε ό,τι έχει σωθεί»
Μάθημα ιστορίας της Κομοτηνής στο Σχολείο Δεύτερης ΕυκαιρίαςΜιλώντας για τα «ίχνη» που έσβησαν τον ρωτάμε για το ποτάμι . «Το ποτάμι δεν ήταν μια απλή ιστορία που απλά έκλεισε. Το 1940 με τροποποίηση του ΣΔΠ προβλεπόταν η μετατροπή του ποταμιού σε ένα οδικό άξονα. Επομένως, αν δεν συνέβαινε θα έπρεπε να αναθεωρηθεί όλο το Σχέδιο. Δεν συμφωνώ με την κατάργηση του ποταμού, αλλά θα έπρεπε να είχαν γίνει άλλες προβλέψεις για το κυκλοφοριακό.» απάντησε υποστηρίζοντας πως αν επαναφέρουμε το ποτάμι στις Λεωφόρους Δημοκρατίας, Ορφέως και Δημοκρίτου θα έχουμε ένα «στραγγαλισμό» του κυκλοφοριακού. «Είναι λίγο πολύ αργά» σημείωσε για να προσθέσει «Δυστυχώς στην Κομοτηνή δεν έχουμε πολλά πράγματα να σώσουμε επομένως αυτά τα οποία έχουμε να τα διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Βλέπουμε για παράδειγμα μια πολύ καλή προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη του Βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής που είναι η «μαμά» της πόλης γιατί εκεί κατέφυγαν οι κάτοικοι της Μοσυνούπολης όταν καταστράφηκε από τις επιδρομές του τσάρου Καλογιάννη των Βουλγάρων.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του κ. Κατσιμίγα στο ΣΔΕ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος