Μέλλον; Μόνο μέσω βιώσιμων δρόμων ανάπτυξης

Νέοι δρόμοι βιώσιμης Ανάπτυξης ανοίγονται στον Έβρο, μετά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για το έργο, “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία” , το περασμένο Σάββατο
στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ της Αλεξανδρούπολης.
Το “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία” αναπτύσσει μία τοπική πλατφόρμα ενημέρωσης, συμμετοχής και τοπικής δράσης για τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Μέλλον; Μόνο μέσω βιώσιμων δρόμων ανάπτυξης
Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Κων/νος Μαχαίρας, Δ/ντης –Οργάνωση Γη, Πρόεδρος Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη-, με θέμα «Οι Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Από τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχει θέσει ο ΟΗΕ ενόψει 2030,το έργο «Κοινό Έδαφος για την Αειφορία», έχει εστιάσει στην Έλλειψη Πείνας(Στόχος 2) στην Δράση για το Κλίμα(Στόχος 13) και Φροντίδα Γης (Στόχος 15).
Μέλλον; Μόνο μέσω βιώσιμων δρόμων ανάπτυξης
Τα ερωτήματα που ετέθησαν από τους Εισηγητές πως οι 17 Στόχοι επηρεάζουν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας; Γιατί μας αφορά η υγεία του εδάφους και πώς επηρεάζει την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής και της διατροφής μας; Πώς μπορεί η παράδοση να σμίξει με την καινοτομία για την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων; Υπάρχει τρόπος να καλλιεργήσουμε το “κοινό έδαφος” σε συμβολικό και παραγωγικό επίπεδο προς όφελος των επόμενων γενεών;

Τα ερωτήματα αυτά θέτει μία ομάδα νέων επιστημόνων με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη, σχεδιάζοντας ένα φιλόδοξο έργο που απέσπασε την πρώτη θέση πανελλαδικά στην αξιολόγηση του Πράσινου Ταμείου, με βαθμολογία 99/100 ανάμεσα σε 31 προτάσεις.
Η καινοτομία του έργου έγκειται στη σύνδεση της αυτόχθονης γνώσης και της θρακικής παράδοσης, με σύγχρονες μεθόδους διαβούλευσης και επιστημονικές προσεγγίσεις για την αναγέννηση της υπαίθρου. Αναπτύσσοντας δράσεις με πολίτες σε χωριά του Έβρου και συνέργειες με 10 τοπικούς και εθνικούς φορείς, το έργο στοχεύει να αναδείξει τη σημασία του εδάφους για την αγροτική παραγωγή, την προσαρμογή και τη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
Παρουσίαση έργου ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ:

Μέλλον; Μόνο μέσω βιώσιμων δρόμων ανάπτυξης
“Το έδαφος ως κοιτίδα του θρακικού πολιτισμού”, με εισηγήτρια την Αγγέλα Γιαννακίδου, Διευθύντρια, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακίδου, καθώς όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, οι χοροί της Θράκης δεν θα μπορούσαν με τίποτα να μοιάζουν το πεντοζάλη της Κρήτης, καθώς το έδαφος της Θράκης είναι σκούρο-παραγωγικό πολύ- και κολλώδες!!!!
Οι δράσεις του έργου θα διαπερνούν το Διατροφικό Μοντέλο και τους τρόπους καλλιέργειας που θα είναι σε υγιή εδάφη, -με χλωρίδα και τους μικροοργανισμούς που την συνοδεύουν. Αυτό σημαίνει πως οι Αγρότες που θα ακολουθήσουν βιώσιμους δρόμους ανάπτυξης, θα πρέπει να στραφούν κυρίως στην Πολυκαλλιέργεια, λόγου χάρη, Δενδρώδεις καλλιέργειες με άλλα είδη.
Επίσης θα διαπερνά το κομμάτι του Συμμετοχικού Σχεδιασμού για την κοινωνική καινοτομία και την ανάπτυξη της Υπαίθρου. Θα συμμετέχει δηλαδή στις πολιτικές ανάπτυξης του τόπου του, -ακόμα και στα έργα που θα σχεδιάζονται-πάντοτε μέσω βιώσιμων δρόμων.(Εισηγήτρια Στεφανία Ξυδιά, Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης , Υπεύθυνη Επικοινωνίας Place Identity Clusters)
Φυσικά οι δράσεις θα έχουν και ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς έτσι θα βιώσουν οι νέοι πως θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως πολίτες του μέλλοντος, για την αειφορία. Οι δράσεις αυτές θα αφορούν τα σχολεία του Έβρου.(Εισηγήτρια Κατερίνα Ρουμελιώτη, Επικεφαλής Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κεντρικής Μακεδονίας, Συντονίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή). Φυσικά η Γνώση που θα προκύψει θα διαχυθεί με κάθε τρόπο, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας!
Οι δράσεις ΟΛΕΣ που θα είναι απτές σε ένα χρόνο από τώρα, θα παρουσιασθούν εκ νέου, σε ένα χρόνο από τώρα.

Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Εθνοβιολόγος-Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης, Παύλος Γεωργιάδης, το έργο υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Place Identity και υποστηρίζεται σε τοπικό επίπεδο από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και την κοινότητα GROW Place Greece του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πολιτών για το έδαφος GROW Observatory.
Μέλλον; Μόνο μέσω βιώσιμων δρόμων ανάπτυξης
Παρουσιάζοντας την εισήγησή του και κάνοντας τις συνδέσεις μεταξύ των εισηγητών ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως αυτή η δεκαετία δεν πρέπει να χαθεί για την Ελλάδα και πως μέσα από την επίτευξη αυτών των 17 στόχων του ΟΗΕ ως το 2030, η Χώρα μας μπορεί να αδράξει ευκαιρίες , να αλλάξει αντιλήψεις και παλιά αποτυχημένα μοντέλα, δημιουργώντας μια βιώσιμη Ελλάδα για όλους…και για τις επόμενες γενιές!!!
Μάλιστα σε κάποιες αποστροφές του λόγου του σημείωσε πως ,
…Το 2030, το 60% του πληθυσμού θα κατοικεί στα αστικά κέντρα…
…Υπάρχει Εργαλειοθήκη βιώσιμης Ανάπτυξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση(σ.σ. στην εκδήλωση το παρόν τους έδωσαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Ιωάννης Ζαμπούκης και Χρήστος Λαζόπουλος).
…Εννιά χιλιάδες παιδιά στον Έβρο ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας…
… Εργοστάσιο Ζάχαρης Νέας Ορεστιάδας, ότι ποσό χρειάζεται 200 με 300.000 ευρώ, για να μεταποιεί την καλλιέργεια της Βιομηχανικής κάνναβης. Η κάνναβη αναγεννά τα εδάφη, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και είναι βιώσιμο αυτό το μοντέλο σε αντίθεση με τα ζαχαρότευτλα, που φέτος, όπως δήλωσε, δεν δόθηκε ούτε σπόρος για να καλλιεργήσουν οι άνθρωποι…

H εκδήλωση έναρξης του έργου “Κοινό Έδαφος για την Αειφορία” τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου Μετά τις ομιλίες και την παρουσίαση των επιμέρους δράσεων του έργου, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και κέρασμα παραδοσιακών τοπικών εδεσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση ήταν καλεσμένος ως κεντρικός ομιλητής ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Agri), Τάσος Χανιώτης, ο οποίος δεν μπόρεσε να έλθει, λόγω … των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, ωστόσο θα είναι στην Ξάνθη την ερχόμενη Πέμπτη και στην Κομοτηνή την Παρασκευή σε εκδηλώσεις για την ΚΑΠ.
To έργο “ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ για την αειφορία” ,χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Χρηματοδοτικό πρόγραμμα: «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις» Άξονας: «Καινοτόμες δράσεις» Μέτρο: «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες». Προϋπολογισμός έργου: 49.460,00 €.

Περισσότερες πληροφορίες:
Facebook page @koinoedafos
Website www.koinoedafos.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος