Συναυλία στην Ζυρίχη έδωσε το μουσικό σχήμα «Rodopi Ensemble» στο πλαίσιο της ανάδειξης της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco. Με ρεμπέτικο και  Fando,  Πορτογάλοι κι Έλληνες μουσικοί ανέβηκαν στην σκηνή κι έπαιξαν μαζί.

O κος Γιώργος Παγκοζίδης

«Ήταν μια ωραία σύμπραξη με τίτλο «Μεσογειακή Οδύσσεια». Συνδέσαμε τις δύο άκρες της Ευρώπης σε μια μουσική σύμπραξη. Αναδείξαμε την αξία της μουσικής αυτών.» δηλώνει ο κος Γιώργος Παγκοζίδης γι αυτή του τη συμμετοχή εξηγώντας πως και το ρεμπέτικο και το Fando ξεκίνησαν από τον απλό καθημερινό άνθρωπο, από τα βάσανα και τους πόνους του. «Οι Ελβετοί θεατές ήταν ένα άψογο κοινό που άκουγε πολύ προσεχτικά. Άλλωστε, είναι και αυτοί πάρα πολλοί καλοί γνώστες του Ελληνικού Πολιτισμού. Τριάντα χρόνια τώρα παίζοντας και ταξιδεύοντας γνώρισα πολλούς ανθρώπους, Αμερικανούς και Άγγλους για παράδειγμα, που ξέρουν την περιοχή μας με κάθε λεπτομέρεια» σημειώνει ο κος Παγκοζίδης και τονίζει ότι το κοινό απόλαυσε αυτή την διαφορετική σύμπραξη. «Πολλά κομμάτια τα ήξεραν ήδη. Για παράδειγμα ξεσήκωσε το κοινό το γνωστό: «Μενεξέδες και ζουμπούλια», αλλά και πολλοί αμανέδες. Κοντά στο « Rodopi Ensemble” ήταν ο γνωστός μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας με την  παρουσίαση του προγράμματος να γίνεται  σε δύο γλώσσες. «Ήμασταν μια μεγάλη μουσική παρέα που αμέσως έγινε μια ομάδα.» δηλώνει ο κος Παγκοζίδης ενθουσιασμένος ακόμη από την εμφάνιση στην Ζυρίχη και από τον τρόπο που τους υποδέχτηκε το κοινό.

Με Fando, ρεμπέτικα και τα «Παιδιά του Πειραιά»

Γνωστά μουσικά κομμάτια, όπως: « Ο Ζορμπάς», «Τα Παιδιά του Πειραιά», Μικρασιάτικα, Ρεμπέτικα και  Fando χάρισαν σίγουρα μια διαφορετική ματιά στους Ελβετούς. «Ήταν μια θαυμάσια μουσική παράσταση.» δηλώνει εξηγώντας πως «Η μουσική ξεπερνά και λύνει πολλές απορίες και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Μας βοηθά να συνεργαστούμε , να δούμε ότι έχουμε μόνο να ενώσουμε δυνάμεις κι όχι να χωρίσουμε. Οι τέχνες και ο αθλητισμός ενώνουν τους λαούς, τους βοηθούν να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να κατανοούν καλύτερα, ο ένας τον άλλον.» δηλώνει ο κος Παγκοζίδης και καταλήγει λέγοντας πως «Όπου παίζουμε ο κόσμος θέλει να μάθει, να κατανοήσει, να γνωρίσει. Οι μουσικές του κόσμου έχουν φοβερή δύναμη γιατί προέρχονται από τον απλό άνθρωπο. Βρίσκουμε σ΄αυτές τα στοιχεία πολιτισμού που έχει ο κάθε πολίτης, η κάθε χώρα.»
Φώτο: Γιώργος Παγκοζίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: