Μια όμορφη κι αληθινή ιστορία στην κεντική  πλατεία Ξάνθης, που τη βρήκαν και την  «ανέσυραν» από τη λήθη  δυο μαθητές από το 3ο ΓΕΛ της πόλης, υλοποιώντας μια σχολική εργασία με θέμα: «Έρωτα και Τέχνη» μοιράστηκε σήμερα μαζί μας, συμμετέχοντας στο ζωντανό πρόγραμμα της ΕΡΤ Κομοτηνής, ο καθηγητής του Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης κ.Δημήτρης Γκαγκαλίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαγκαλίδη ήταν μεσημέρι στις 14 Φεβρουαρίου του 1992, όταν ένας πλάτανος φυτεύτηκε στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, πίσω από το σήμα κατατεθέν της πόλης, το μεγάλο Ρολόι από έναν επαγγελματία της περιοχής. Η πρώτη διαμαρτυρία δεν άργησε να εκδηλωθεί, από έναν ιδιοκτήτη καταστήματος, δίπλα στην δική του τότε επιχείρηση: « «Μάριε», του είπαν, «θα μας σκεπάσει τα μαγαζιά αυτό το δέντρο.»  «Ο κόσμος,όμως, θα απολαμβάνει την παχιά σκιά», απάντησε ο ήρωας της ιστορίας μας κι έτσι ο πλάτανος συνέχισε να υπάρχει. Το 1993 που ξεκίνησε η ανάπλαση του χώρου στην κεντρική πλατεία, η μπουλντόζα που έσκαβε, λίγο έλειψε να ξεριζώσει και τον πλάτανο. Τελικά, ο ίδιος άνθρωπος, έπεισε τον εργολάβο το δεντράκι του πλάτανου να μείνει στην θέση του.

«Λίγους μήνες μετά και ενώ ο μικρός πλάτανος αναπτυσσόταν, ένα πρωί, την ώρα που τον πότιζε, είδε όλο τον κορμό του χαρακωμένο βαθιά, από πάνω μέχρι κάτω. Προφανής σκοπός ήταν να ξεραθεί το δέντρο. Ο ήρωας της ιστορίας στεναχωρήθηκε. Εμφανίστηκε, ως από μηχανής θεός, ένας φίλος.» ξετυλίγει το κουβάρι ο κος Γκαγκαλίδης μιλώντας με τρυφερότητα για τον πλάτανο, αλλά και τον άνθρωπο που του έδωσε ζωή.. . Και σημειώνει πως και σ’ αυτή την περιπέτεια ο πλάτανος της ιστορίας μας κατάφερε να επιζήσει. Ο Μάριος και ο φίλος του αγόρασαν μερικά τσουβάλια και αφού έκλεισαν με γρασίδι όλες τις χαρακιές, τύλιξαν με λινάτσες όλο τον κορμό. «Δύο φορές την ημέρα, μ’ ένα ποτιστήρι, έβρεχε την λινάτσα για να είναι υγρή. Όταν μετά από 3 μήνες, άνοιξαν τα τσουβάλια και ξ έπλυναν τον κορμό, οι χαρακιές είχαν επουλωθεί κι ένας νέος φλοιός, είχε σχηματιστεί στη θέση τους! Τα δάκρυα που έτρεξαν, πότισαν τις ρίζες του, γι’ αυτό και θέριεψε τόσο πολύ…»

Σημείο συνάντησης ερωτευμένων
Σήμερα ο πλάτανος που φυτεύτηκε ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου το ‘ 92 ζει και βασιλεύει. Αποτελεί σημείο για ραντεβού και τόπος συνάντησης, γιατί όχι, των ερωτευμένων. «Εξαιτίας των γενεθλίων του παίρνει αυθόρμητα τον χαρακτηρισμό ως «ο πλάτανος του έρωτα».» δηλώνει ο κος Γκαγκαλίδης κι εξηγεί ότι όπως όλοι οι έρωτες, πέρασε κι αυτός φουρτούνες και προβλήματα. «Έδωσε τον αγώνα του για να βρει την ευτυχία με την αγαπημένη του Ξάνθη. Νίκησε και το ζευγάρι θα είναι μαζί για πάντα. Όπως όλοι οι μεγάλοι έρωτες…»

Δύο μαθητές έφεραν στο φως την όμορφη ιστορία

«Την όμορφη αυτή ιστορία «έφεραν στο φως» δυο μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης, ο Νίκος Γ. και ο Επαμεινώνδας Α., στο πλαίσιο σχολικής εργασίας με θέμα «Έρωτας και Τέχνη» με τους καθηγητές του σχολείου κ.κ. Ψαρρά και Επιτροπίδου.» δηλώνει ο κος Γκαγκαλίδης και σημειώνει με νόημα «Ο δυνατός έρωτας πάντα βρίσκει τον τρόπο να αντέχει και να εδραιώνεται στο πέρασμα του χρόνου.»

Μοιράσου το άρθρο: