Παραδοσιακό παγωτό Κομοτηνής

Array

Μεγάλη απήχηση έχει το παραδοσιακό παγωτό της Κομοτηνής. Φαν των ξεχωριστών γεύσεων άτομα όλων των ηλικιών όχι μόνο από την Κομοτηνή, αλλά και από την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη. «Όσοι το γευτούν μια φορά, θα το αναζητήσουν σίγουρα και δεύτερη και τρίτη».

Ο Ομέρ Αλή σαράντα τρία χρόνια τώρα ασχολείται με την παρασκευή παγωτού, «παγωτό καϊμάκι» όπως λέει. Στο μικρό, παραδοσιακό του εργαστήρι βράζει το γάλα στους 90ο βαθμούς, αφού το αφήσει να κρυώσει για λίγο τοποθετεί ζάχαρη και σαλέπι. «Στη συνέχεια το «ψήνουμε» καλά –καλά κι αφού κρυώσει λίγο το βάζουμε στη μηχανή και το χτυπάμε, έτσι το παγωτό είναι έτοιμο. Το παγωτό με το χτύπημα γίνεται μαστιχωτό» εξηγεί ο συμπαθής και φιλόξενος παγωτατζής.

Ένας γαλακτοπώλης φίλος του, πριν σαράντα τρία χρόνια του έδειξε τον τρόπο. Άνεργος όπως ήταν τότε αποφάσισε να κάνει την παρασκευή του παγωτού κύριο επάγγελμα. Στα 75 του χρόνια σήμερα εξακολουθεί με το ίδιο μεράκι, την ίδια έμπνευση και την ίδια προσοχή να παρασκευάζει το παραδοσιακό παγωτό της Κομοτηνής.

«Μ’ αρέσει η δουλειά μου, δεν έχω κουραστεί. Όσο μπορώ θέλω να βγάζω καινούργιες γεύσεις» δηλώνει μιλώντας με καμάρι για την ποικιλία που βγάζει αυτή την εποχή «γεύσεις με καϊμάκι, κακάο, φράουλα, φιστίκι. Δεν χρησιμοποιώ χρωστικές ουσίες, αλλά προϊόντα φρέσκα. Αν δεν βάλεις καλά προϊόντα να κάνεις καλό παγωτό, δεν μπορείς να το πουλήσεις κιόλας.» δηλώνει και σημειώνει ότι κρατά σταθερές τις τιμές.
Στο ίδιο εργαστήρι παρασκευάζει παραδοσιακό ρυζόγαλο και κρέμες. «Το παν είναι το φρέσκο γάλα» λέει ξανά και επιστρέφει στον μικρό παραδοσιακό του εργαστήρι.
Φώτο:Ομέρ Αλή Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

https://soundcloud.com/user-860404253/vjzoklyvqpff

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος