Προβάλει την Κομοτηνή σε όλο τον κόσμο

Array

Την διοργάνωση ενός μεγάλου συνεδρίου που θα αφορά στις Στρατηγικές Εκμάθησης δρομολογεί το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.. Το 2015 είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια να διερευνηθεί πώς τα παιδιά, με ποίους τρόπους μαθαίνουν αποτελεσματικά.

«Θα έχουμε όλη τη «βιβλιογραφία» στο Συνέδριο αυτό, δηλαδή όλους όσοι έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα, από την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Αμερική, τον Καναδά, από όλο τον κόσμο.» δηλώνει η πρόεδρος του Τμήματος, η κυρία Ζωή Γαβριηλίδου αποκαλύπτοντας πως 150 άτομα θα είναι στην Κομοτηνή από το εξωτερικό και την Ελλάδα για να μεταφέρουν τις γνώσεις τους. Στις 28-29 και 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα εκτός από τη συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου να ξεναγηθούν στην πόλη, στο αρχαιολογικό μουσείο για να γνωρίσουν τον τόπο.

2ο Θερινό Σχολείο
Προ των πυλών και 2ο Θερινό Σχολείο με θέμα το «αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη» που διοργανώνει ο καθηγητής του τμήματος, ο κύριος Γιώργος Τσομής και τους συνεργάτες του από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Έχοντας φέτος εξασφαλιστεί η διαμονή των «μαθητών» του Σχολείου στις Εστίες του Δ.Π.Θ. Πέρσι συμμετείχαν φοιτητές του Τμήματος, αλλά και κάτοικοι της περιοχής. «Έχοντας την ευκαιρία να μαθαίνουν κάνοντας πράγματα, Learning by doing, οι φοιτητές μας μαθαίνουν όχι μόνο με διαλέξεις, αλλά εφαρμόζοντας στην πράξη, ό,τι έχουν διδαχθεί.» δηλώνει η κυρία Γαβριηλίδου.

3-4 Νοεμβρίου συνέδριο για τον Καζαντζάκη
«Το Τμήμα μας στέλνει πρέσβεις σε όλο τον κόσμο για να δείξει τη σημαντική δουλειά που γίνεται στο Δ.Π.Θ.» εξηγεί πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. με αφορμή τις τελευταίες συμμετοχές καθηγητών και φοιτητών σε συνέδρια στη Βουλγαρία και στο Λονδίνο. Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι το Τμήμα θα δηλώσει τη δική του συμμετοχή στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα για το Έτος Καζαντζάκη. Έτσι, για να αποτίσει τιμή στο μεγάλο αυτό Έλληνα συγγραφέα, διοργανώνει στις 3 και 4 Νοεμβρίου ένα Συνέδριο με ειδικούς για το έργο του Καζαντζάκη σε συνεργασία με το ίδρυμα «Σταύρου» που διαχειρίζεται την κληρονομιά που έχει αφήσει.

Κανόνας μεταγραφής του έργου του συγγραφέα
Στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας ο ομότιμος καθηγητής Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης που βοήθησε το Τμήμα στο ξεκίνημά του. Το συνέδριο θα διεξαχθεί με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων μελετητών του έργου του Καζαντζάκη και θέμα «Από το χειρόγραφο στο κείμενο». «Μας ενδιαφέρει να δούμε πώς μεταγράφονται τα χειρόγραφα στον υπολογιστή. Ευελπιστούμε να κάνουμε έναν κανόνα μεταγραφής των έργων του Καζαντζάκη.» δηλώνει η κυρία Γαβριηλίδου.

“Ένας παλιός φοιτητής του Δ.Π.Θ. που εργάζεται στο ίδρυμα «Σταύρου» θα προσφέρει, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος, στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να δουν και να μελετήσουν χειρόγραφα του έργου του μεγάλου συγγραφέα. Μάλιστα μια εβδομάδα πριν το Συνέδριο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν στην πράξη με τα χειρόγραφα του συγγραφέα στο πώς γίνεται η μεταγραφή τέτοιων κειμένων.
Φώτο: Ζωή Γαβριηλίδου Κείμενο -Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος