«Το κόμμα της ΝΔ το 2004 καταδίκαζε τις ‘επενδύσεις’ του Χρυσού στη Χαλκιδική και τις καταψήφιζε , χαρακτηρίζοντας τους τότε ως σύγχρονους Δράκουλες, όπως τους αποκαλούσε τότε ο κ. Αλογοσκούφης». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου, Τόλης Παπαγεωργίου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με την Ελ ντοράντο.

«Τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον είχα περιηγήσει στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής, πριν τις εκλογές του 2015,εγώ ο ίδιος και είχε μείνει άναυδος από το μέγεθος της καταστροφής. Τι έγινε από τότε και η ΝΔ άλλαξε στάση, προφανώς έχει να κάνει με τις ψήφους στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Επι πλέον πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες θα φέρουν στο φως της δημοσιότητας, σοβαρές καταγγελίες προς γνώσιν του αρμόδιου υπουργείου, αναλυτικά το ιστορικό με τις αποφάσεις του Στε, που είναι υπέρ ημών, το μύθο για το χρυσό του Περάματος στον Έβρο. «Με όλα αυτά τα στοιχεία που έχουμε παραδώσει στο αρμόδιο υπουργείο, δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν και αυτό φαίνεται και δεν είναι απλά θέμα αδειοδοτήσεων», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Τέλος σε ότι αφορά το θέμα της Διαιτησίας ο κ. Παπαγεωργίου το χαρακτήρισε έωλο, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, για μια Διοικητική πράξη του πρώην υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη, που αναφέρεται στον τρόπο της Μεταλλουργείας της ακαριαίας τήξης,-flash smelting- και που αποτελεί το κύριο θέμα της διαιτησίας.
Δεδομένου η μέθοδος που επέλεξε η εταιρεία είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη μέθοδος, που ως μόνο εμπόδιο στη χρήση της είναι ο βαθμός περιεκτικότητας σε Αρσενικό, που τροφοδοτεί το καμίνι της.

Το ποσοστό παγκόσμια είναι 0,3% ενώ το ποσοστό του υλικού του Αρσενικού στο υλικό τροφοδοσίας της flash smelting της Ελ Ντοράντο στην Χαλκιδική, είναι μεγαλύτερο από το 9%, τριάντα φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο σε όλο τον κόσμο.

Μοιράσου το άρθρο: