Τ. Χανιώτης: Οι νέες τεχνολογίες φέρνουν αποδόσεις στη γεωργία

Αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή θα βρίσκεται αντίστοιχα σε Ξάνθη και Κομοτηνή, ο Διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης, ο οποίος θα μιλήσει για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για μετά το 2020.

Τ. Χανιώτης: Οι νέες τεχνολογίες φέρνουν αποδόσεις στη γεωργίαΣτην Ξάνθη θα μιλήσει στο Ξενοδοχείο Ελισσώ στις 12 το μεσημέρι και στην Κομοτηνή (Παρασκευή 22 Μαρτίου) στο Ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη στις 19:30 μ.μ. Ο κ. Χανιώτης μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην ειδική εκπομπή για τον Πρωτογενή Τομέα, όπου έδωσε ένα σαφές στίγμα της ομιλίας του. Σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη ο τομέας της Γεωργίας μετασχηματίζεται παγκοσμίως και αυτό δημιουργεί Φόβους, αλλά και Ευκαιρίες.
Στις ευκαιρίες είναι προώθηση των νέων τεχνολογιών, που σχετίζεται με την ψηφιοποίηση της οικονομίας, κάτι που το βλέπουμε παντού καθώς όλα αλλάζουν με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών.
Στο ερώτημα τι συνεπάγεται αυτού του είδους η Γεωργία με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, στην εκμετάλλευση του κάθε παραγωγού, χρειάζεται να είναι μεγάλη; Όχι έχουμε θετικά συμπεράσματα και από μικρές εκμεταλλεύσεις, καθώς βελτιώνουν τις Οικονομικές και Περιβαλλοντικές αποδόσεις. Ωστόσο, χρειάζεται να υπάρχει Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α (σ.σ. μια δύσκολη έννοια προς εφαρμογή για τους Έλληνες), μεταξύ των παραγωγών.
Επίσης χρειάζεται ένα Σύστημα Συμβουλών, που θα είναι ανοικτό και που θα μπορούν οι Αγρότες να το επισκέπτονται για να πάρουν τις κατάλληλες συμβουλές.
«Η νέα πολιτική της ΚΑΠ εκεί στοχεύει. Ενώ μέχρι τώρα το βάρος ήταν στους ελέγχους(σ.σ. με όσες αμαρτίες μπορεί να κουβαλάει αυτό), τώρα προτάσσεται η ανάγκη της βελτίωσης της πολιτικής στον Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό τομέα. Η Επιτροπή θεώρησε πως είναι καλύτερο αυτό να αφεθεί στον μακροχρόνιο σχεδιασμό της κάθε Χώρας-Μέλους, ο οποίος όμως θα συμπεριλαμβάνει τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους της ΚΑΠ», σημείωσε ο κ. Χανιώτης.
Οι στόχοι αυτοί συνοψίζονται σε εννέα ειδικούς στόχους και τρεις οικονομικούς( σε σχέση με το εισόδημα και την σταθεροποίησή του), όπως Αύξηση της παραγωγικότητας, στην Βελτίωση της Διαφάνειας, κατά μήκος του Διατροφικού Τομέα. Σε ότι αφορά τους Περιβαλλοντικούς, είτε αφορούν το ίδιο το περιβάλλον, είτε τις Κλιματικές δράσεις, ή την βιοποικιλότητα. Στους Κοινωνικούς στόχους, περιλαμβάνονται η ηλιακή αναγέννηση του Γεωργικού πληθυσμού, η ενίσχυση της εργασίας και της ανάπτυξης της υπαίθρου.
«Θα πρέπει οι Αγρότες-Παραγωγοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών, για καθαρά, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα, όπως λόγου χάρη, να σταματήσει η χρήση των αντιβιοτικών στην Κτηνοτροφία», υπογράμμισε ο κ. Χανιώτης.
Να ένας καταπληκτικός τομέας δράσης για την ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ)στην Ελλάδα!
Τα αιθέρια έλαια(ειδικά το Ριγανέλαιο) των ΑΦΦ όπως είχε πει και ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, Μόσχος Πολυσίου, μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά για την Κτηνοτροφία, αλλάζοντας αμέσως επίπεδο και για την Κτηνοτροφία, καθώς και το κρέας και το γάλα των ζώων αυτών, θα είναι ασφαλές και καθαρό από χημικές ουσίες!!!

Απαντώντας στο ερώτημα αν «πρασίνισε» η ΚΑΠ, ο κ. Χανιώτης υποστήριξε πως σίγουρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως η ΚΑΠ δεν έχει πρασινίσει όσο θα έπρεπε, προκειμένου να φρενάρει και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, την οποία και χαρακτήρισε ως την Πρόκληση των Προκλήσεων!!!
«Τα θέματα του Περιβάλλοντος είναι εκείνα στα οποία θα
συμπυκνωθεί ή ένταση (αν όχι η σύγκρουση) που υπάρχει ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις για την ΚΑΠ. Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν πως πρέπει να δώσουμε βάρος στο περιβάλλον, ξεχνώντας τις οικονομικές αποδόσεις. Κι αυτοί που θεωρούν πως οι οικονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να μετρούν περισσότερο. Η πρόταση της Επιτροπής προσπαθεί να παντρέψει και τις δύο λογικές και να δείξει πως με τις νέες τεχνολογίες, μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που δημιούργησε η Πράσινη Επανάσταση στον τομέα της Γεωργίας. Τι έκανε η Πράσινη Επανάσταση; Αύξησε εντυπωσιακά την παραγωγικότητα της Γεωργίας σε βάρος του περιβάλλοντος. Οι σημερινές τεχνολογίες ακριβώς επειδή στηρίζονται στη Γνώση, μας δίνουν τη δυνατότητα να αυξήσουμε και τις οικονομικές και περιβαλλοντικές αποδόσεις. Αυτοί που το εφαρμόζουν το βλέπουν ήδη σαν πραγματικότητα.
Τέλος ο κ. Χανιώτης δήλωσε συμπαραστάτης το έργο «Κοινό Έδαφος για την Αειφορία», την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πιλοτικά στον Έβρο, με στόχο την ανάδειξη και εφαρμογή τρόπων που θα εγγυώνται την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία των φυσικών πόρων και του εδάφους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος