Έναν διαφορετικό προορισμό έχουν ανακαλύψει μαθητές κι εκπαιδευτικοί από σχολεία της Ροδόπης. Έναν προορισμό με μυστήριο κι εντυπωσιακές ανακαλύψεις, το CERN. Μαθητές από τα σχολεία: 1ο Λύκειο, 3ο Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο πήραν φέτος τη σκυτάλη και συνέχισαν τα ταξίδια που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σε έναν άλλο, διαφορετικό «κόσμο»…

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής ήταν οι τυχεροί της φετινής σχολικής χρονιάς, καθώς είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ως επιστήμονες στο πλευρό των επιστημόνων, ταξιδεύοντας στον κόσμο του Cern. “Καταφέραμε να πάμε στο Cern και να βρεθούμε με τα παιδιά σε ένα διαφορετικό χώρο” δηλώνει ικανοποιημένη η καθηγήτρια Κερατσώ Γεωργιάδου σημειώνοντας πως οι τεράστιες διαστάσεις του χώρου, 27 χιλιόμετρα περιφέρεια, 100 μέτρα κάτω από τη γη, εντυπωσίασαν μαθητές και καθηγητές που είχαν την τύχη να ζήσουν την ξεχωριστή εμπειρία.

«Τέτοιες επισκέψεις είναι πολύ σημαντικές για γνωστικούς λόγους, αλλά και για την προετοιμασία που έγινε καθ’ όλη τη χρονιά, είχαν προηγηθεί τρεις διασκέψεις με επιστήμονες του Cern, αλλά και  σεμινάρια που παρακολούθησαν τα παιδιά πριν το ταξίδι γύρω από την σωματιδιακή φυσική» δηλώνει η καθηγήτρια Γλυκερία Φωτιάδου σημειώνοντας ότι εντυπωσιακό στα μάτια των μαθητών ήταν ότι υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν όλη τους τη ζωή ψάχνοντας κάτι χωρίς τελικά να καταφέρουν να το βρουν.

«Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη να ψάξει και να βρει απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα» δηλώνει η κα Φωτιάδου σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του Cern.

«Ήταν το ταξίδι της χρονιάς για όλους τους μαθητές. Το περίμενα πως και πώς να έρθει» δηλώνει η Φωτεινή, μαθήτρια της 3ης Τάξης. «Όταν γίνω φοιτήτρια μπορεί να πάω και να κάνω την πρακτική μου εκεί» σημειώνει δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από το γεγονός  ότι το διαδίκτυο ξεκίνησε από το Cern. «Άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη. Το ενδιαφέρον μου εκτοξεύτηκε με το ταξίδι στο Cern, έμαθα πολλά.»

Ιδιαίτερη στήριξη είχαν οι μαθητές και οι καθηγητές από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής στην υλοποίηση του ταξιδιού. «Πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες για να ξεπεράσουμε την Κρίση» καταλήγει η κα Γεωργιάδου υποσχόμενη συνέχεια στις ταξιδιωτικές «ανακαλύψεις» των μαθητών.
Φώτο: Κερατσώ Γεωργιάδου, Φωτεινή, Γλυκερία Φωτιάδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: