Το στοίχημα των κατοίκων στα ορεινά της Ξάνθης

Array

22 χρόνια μετανάστης  στη Γερμανία ο Σουλεϊμάν Νιχάτ. Εργάζεται στα ναυπηγεία, ασχολείται με τις βαφές. «Δύσκολη κι ανθυγιεινή δουλειά » λέει και μιλώντας ως υπεύθυνος ομάδας με μέλη άλλους μετανάστες από το χωριό του και τα γύρω χωριά σημειώνει πως οι περισσότεροι ασχολούνται με τις σιδεροκατασκευές, είναι αδιόριστοι δάσκαλοι, αλλά και πρώην οικοδόμοι, αγρότες, εργάτες. «Τα χρόνια της κρίσης μεταναστεύουν στην Γερμανία και δουλεύουν ως εργάτες. Οικογένειες τους,  που ξόδεψαν πολλά χρήματα για τις σπουδές τους, τους  βλέπουν τώρα να μεταναστεύουν και να δουλεύουν ως απλοί εργάτες. Πρόκειται για 5- 6000 άτομα οι οποίοι εργάζονται κυρίως σε ανθυγιεινές δουλειές, όπως οι αμμοβολές .» δηλώνει μην κρύβοντας τον προβληματισμό του.

Η συμβολαιακή γεωργία «ανάσα» για τους αγρότες
Το στοίχημα  των κατοίκων  στα ορεινά της Ξάνθης«Ανάσα» θεωρεί πως θα δοθεί στους ανέργους της περιοχής από την υλοποίηση του έργου του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης , όπως και άλλα δύο έργα πάλι της Εγνατίας στην περιοχή. « Εκτός από γεωργούς και κτηνοτρόφους η περιοχή ασχολούνται πολλοί με τα οικοδομικά. Πιστεύω ότι αρκετός κόσμος θα βρει δουλειά.» δηλώνει και δείχνει προς την συμβόλαιακη γεωργία. Ήδη καλλιεργείται στην περιοχή τσάι του βουνού, ρίγανη και άλλα αρωματικά φυτά. «Πολλά δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από την κυβέρνηση» τονίζει σημειώνοντας πως μπορεί να είναι δύσκολη η περίοδος και κάποιοι να μεταναστεύουν, αλλά κι αυτοί που πηγαίνουν έξω «δεν τα βρίσκουν εύκολα” και κάποιοι άρχισαν ήδη  να επιστρέφουν.»

Να μιμηθούν το παράδειγμα του Κεντάυρου
Το στοίχημα  των κατοίκων  στα ορεινά της ΞάνθηςΕπισκέψεις σε καλλιέργειες τσαγιού στα ορεινά της Ξάνθης πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό η Κατερίνα Γεροστεργίου, περιφερειακή σύμβουλος Αν. Μ. Θράκης. Επισκέψεις σε καλλιέργειες με  τσάι του βουνού στα ορεινά της Ξάνθης, εκεί αγρότες της περιοχής έχουν προχωρήσει αρκετά στο χώρο της συμβολαιακής γεωργίας. «Έμεινα εντυπωσιασμένη και με την ικανοποίηση των αγροτών. Θεωρούν ότι έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα» δηλώνει και σημειώνει πως προκειμένου να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, τόσο των ορεινών χωριών της Ξάνθης, όσο και των ορεινών χωριών της Ροδόπης χρειάζεται κι άλλου τέτοιου είδους βήματα, όμοια μ’ αυτά που γίνονται τώρα σε Κένταυρο, Πήλιμα κ.α.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους που στηρίζουν τα χωριά τους, τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οικονομικά γιατί υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα μετανάστευσης . Ο κύριος όγκος του πληθυσμού που μένει σ΄ αυτά τα χωριά είναι γυναίκες και παιδιά. Θα πρέπει να ενημερωθούν ακόμη περισσότερο. Είναι σημαντικό αυτές οι προτάσεις να είναι προσαρμοσμένες στο κλίμα της περιοχής και τις δυνατότητες των χωραφιών, ώστε οι καλλιέργειες να αποδίδουν, να είναι ευχαριστημένοι, να μένουν στον τόπο τους και να εξασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα.»
Φώτο-ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος