Βυζαντινό Δειπνοτράπεζο από το ΕΜΘ

Array

Ποιος λέει πως ο χρόνος δεν σταματά και δεν γυρίζει πίσω; Η ιδρύτρια του Εθνολογικού μουσείου Θράκης, Αγγέλα Γιαννακίδου το κατάφερε και μας μετέφερε 867 χρόνια πίσω, την εποχή της ίδρυσης του Μοναστηριού της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρρες του Έβρου, μέσω ενός Βυζαντινού δειπνοτράπεζου, στο προαύλιο της Εκκλησίας.
Βυζαντινό Δειπνοτράπεζο από το ΕΜΘ
Στόχος της χρονικής αναδρομής, είναι η προβολή ενός τέτοιου εμβληματικού Βυζαντινού μνημείου, που είναι η Παναγία Κοσμοσώτειρα της Θράκης, μέσα από την γαστρονομία και τον πρωτογενή τομέα.
Τριανταπέντε προσκεκλημένοι παρευρέθηκαν στον ιερό ναό Κοσμοσώτειρας στις Φέρες. Η έναρξη της βραδιάς έγινε με τη Βυζαντινολόγο, Λίλα Σαμπανοπούλου, να ξεναγεί στο εσωτερικό του ναού όλους τους παρευρισκόμενους.

«Στις ιστορίες των γεύσεων και της τροφής καταγράφονται στοιχεία οικονομικά, θρησκευτικά, αλλά και της τέχνης και της λειτουργίας μιας κοινωνίας και της καθημερινότητας των ανθρώπων της», επισήμανε η κ. Γιαννακίδου.
Για την προετοιμασία του τραπεζιού, έγινε εδώ και αρκετό καιρό μια έρευνα ως προς τις τότε διατροφικές συνήθειες, καθώς δεν υπάρχουν συνταγές αλλά μόνο τα υλικά που χρησιμοποιούνταν!
Ο σχεδιασμός περιελάμβανε κατασκευή τραπεζιού χρησιμοποιήθηκε πόρτα από την Καππαδοκία, τέλη του 18ου αιώνα, πιάτο του 1762, γαβάθες από τα χάνια της Ξάνθης, μαχαιροπίρουνα δουλεμένα από Σιδηρουργό στις Σάππες Ροδόπης.

Βυζαντινό Δειπνοτράπεζο από το ΕΜΘ
Για το σχεδιασμό του δείπνου αξιοποιήθηκε η έρευνα του γευσιγνώστη και συνεργάτη του Εθνολογικού Μουσείου, Μιχάλη Ζευγουλά, με αντιπροσωπευτικά φαγητά της Βυζαντινής γαστρονομίας.
Το μενού περιελάμβανε,
Πρόδειπνο,
Ελιές με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς, κρέας καπνιστό, κρίθινα παξιμάδια και ξυλάγγουρα.

Βυζαντινό Δειπνοτράπεζο από το ΕΜΘ
Προδόρπια,
Μείγμα τυριών με σουσάμι, Φασόλια μαυρομάτικα με βλήτα, σαλάτα με φρέσκα ωμά λαχανικά, σκορδάτος πουρές από ρεβύθια, ψητά καρότα και ξινόγαλο.

Βυζαντινό Δειπνοτράπεζο από το ΕΜΘ
Δείπνο
Διπλοτήγανο από αλευρωμένα ψαράκια, πληγούρι και κοτόπουλο με σάλτσα από πετιμέζι.

Βυζαντινό Δειπνοτράπεζο από το ΕΜΘ
Επίδειπνο
Λαλαγγίτες, τραχανόψωμο και Κονδίτη οίνο-ζεστό κρασί με μπαχαρικά-

Βυζαντινό Δειπνοτράπεζο από το ΕΜΘ

Η μουσική με το ούτι ήταν από τον εθνομουσικολόγο Παναγιώτη Στουπιάδη, ενώ η Καππαδόκισσα από τους Ασκητές Κομοτηνής, Κατερίνα Φαρασοπούλου και ο λαογράφος Βασίλης Φαρασόπουλος ερμήνευσαν Καππαδόκικα τραγούδια με τη συνοδεία του μουσικού-ερευνητή Γιάννη Παγκοζίδη. Τα διατροφικά προϊόντα που παραχωρήθηκαν ήταν από το «κτήμα Μιχελή», λάδι και ελιές «Κόνος», Γαλακτοκομικά «Εβροφάρμα» και καπνιστά από την Αλλαντοποιία του Φώτη Μπέγκα.
Όπως διαβεβαίωσε η κ, Γιαννακίδου, αυτές οι δράσεις που δείχνουν μια διαφορετική προσέγγιση των Βυζαντινών μνημείων της περιοχής της Θράκης θα συνεχισθούν.
Βυζαντινό Δειπνοτράπεζο από το ΕΜΘ
Είναι σίγουρο πως όσοι συμμετείχαν σε αυτό το Βυζαντινό Δειπνοτράπεζο, θα θυμούνται πάντα αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία, επιστροφής στο χρόνο μέσω των γεύσεων!
Για την διοργάνωση του Βυζαντινού Δειπνοοτράπεζου συνεργάστηκαν με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.

ΥΓ: Για την ανάδειξη του θέματος, εργάστηκαν στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος της ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ η ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας και η ΕΡΤ Κομοτηνής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος