«Ένας χαλασμένος αγωγός στο δίκτυο ύδρευσης, αντικαθίσταται από έναν άλλον. Την δουλειά έχει αναλάβει ένα ρομπότ, που έχει προγραμματιστεί ειδικά γι αυτόν τον λόγο από μικρούς μαθητές!»

Προ των πυλών ο διαγωνισμός εκπαιδευτικής First Legoleague 2018.

Περισσότεροι από 230 μαθητές, 23 ομάδες, 1000 γονείς κι επισκέπτες θα συναντηθούν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ «Φίλιππος Αμοιρίδης» στις 21 Ιανουαρίου στην πόλη της Ξάνθης, από τις 09:00 έως τις 17:30, με μουσικά δρώμενα και παρουσιάσεις εργασιών από την πλευρά του Πανεπιστημίου. Με «χρώμα» Υδροδυναμικής (« Hydrodynamics») φέτος και πολλές καινοτόμες εργασίες!

Σύμφωνα με τον συντονιστή αυτής της Περιφερειακής δημιουργικής συνάντησης, τον κ. Δημήτρη Γιαννακούδη στόχος είναι να συνδυαστεί η εκπαίδευση, η γνώση, η ρομποτική. Δηλώνει ήδη ενθουσιασμένος με τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων, αλλά και για την παρουσία, για πρώτη φορά, του ειδικού σχολείου της Ξάνθης. «Είμαστε όλοι μ’ αυτή την ομάδα. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει κανείς πώς προετοιμάζονται, πώς σκέφτονται, πώς συνεργάζονται. Πόσο διαφορετικός είναι ο τρόπος σκέψης αυτών των παιδιών.»

 

Καινοτομία, γνώση, ευρηματικότητα, ρομποτική

Καινοτομία, γνώση, ευρηματικότητα, ρομποτική συνδυάζονται όλα με κύριο συστατικό τη συνεργασία. «Είναι συνδυασμός όλων αυτών κι επίσης, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Με μια προετοιμασία τριών μηνών, ομάδες από όλη την Περιφέρεια θα διαγωνιστούν στο θέμα της Υδροδυναμικής. Θα πρέπει το κάθε ρομπότ να πραγματοποιήσει 14 αποστολές. Παράλληλα, όμως, θα εξεταστούν θέματα δημιουργικότητας, καινοτομίας, συνεργασίας. Συνεργάστηκαν καλά; Υπάρχει σεβασμός μεταξύ των μελών; Πως αυτό βγαίνει προς τα έξω; Ανάλογα με τις «απαντήσεις», που θα δώσουν με τη δουλειά τους , θα πάρουν και την κατάλληλη βαθμολογία. «Η συνεργασία διδάσκεται» τονίζει ο κύριος Γιαννακούδης.

Ζήλεψαν και οι γονείς

Ήδη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ξάνθης δώδεκα ομάδες τρέχουν το πρόγραμμα, όλοι εθελοντές, μαθητές κι εκπαιδευτές. «Δημιουργούμε νέους ηγέτες, νέους εκπαιδευτές, είναι πολύ σημαντικό όλοι να τηρούν τις αρχές του διαγωνισμού.» Ένδειξη επιτυχίας αυτής της προσπάθειας, ήδη από την περσινή πρώτη χρονιά, αλλά και από τη φετινή προετοιμασία, αποτελεί το αίτημα των γονέων να προγραμματιστούν μαθήματα ρομποτικής και για τους ίδιους!

Φώτο:Αρχείο ΕΡΤ Ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: