Ξάνθη: Καρύδια και αμύγδαλα ξανά στην Βόρεια Ελλάδα

Ξάνθη: Καρύδια και αμύγδαλα ξανά  στην Βόρεια ΕλλάδαΟ Χρήστος Χατζόπουλος, ο Ξανθιώτης παραγωγός, καμαρώνει για το γεγονός ότι , όπως λέει, είναι εκείνος η αιτία που τα καρύδια φυτεύονται σωρηδόν στα χωράφια της Βορείου Ελλάδας. Είναι ο πρώτος που έβαλε καρύδια το 1993. Και λίγα χρόνια μετά αμύγδαλα κάνοντας «μόδα» και πρώτη επιλογή δύο καλλιέργειες που έτειναν να εξαφανιστούν…

Ξάνθη: Καρύδια και αμύγδαλα ξανά  στην Βόρεια Ελλάδα«Τα καρύδια είναι μια παραγωγή που θα ήταν αμαρτία να μην την έχουμε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Κάνουμε διάφορα περίεργα στη χώρα μας, για παράδειγμα παρατήσαμε το παλιόρακο και πίνουμε ουίσκι με αποτέλεσμα το εθνικό μας ποτό να μην το ξέρουμε καν. Τα καρύδια είναι μια πολύ καλή παραγωγή, δεν δίνει πολλά λεφτά, αλλά δεν έχει μεγάλο κόστος εγκατάστασης. Θέλει γόνιμα χωράφια και πολύ νερό, δεν γίνεται σε όλες τις περιοχές. Αλλά εδώ στη δική μας περιοχή είχε πάντα καρυδιές. Η ποιότητα των καρυδιών της περιοχής είναι εξαιρετική, την ψάχνω σε όλη την Ελλάδα και δεν τη βρίσκω» δηλώνει και σημειώνει πως δεν είναι τυχαίο που στην Ξάνθη η καριόκα είναι τόσο γνωστή, ένα γλυκό που έχει ως συστατικό της τα καρύδια.

2.500 στρέμματα με καρύδια στην Ξάνθη 

Ξάνθη: Καρύδια και αμύγδαλα ξανά  στην Βόρεια ΕλλάδαΣυνολικά στην Ξάνθη καλλιεργούνται 2500 στρέμματα με καρύδια. Θα βγούνε όλα στην παραγωγή την επόμενη πενταετία. Αυτή τη στιγμή 200 στρέμματα με καρύδια είναι στην παραγωγή, που σημαίνει ότι δίνουν τον καρπό τους στον παραγωγό. «Τα τελευταία 5-6 χρόνια βάζουν καρύδια παντού, ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη. Αλλά αυτό είναι περισσότερο θέμα οργάνωσης στο Ελληνικό Δημόσιο. Το κράτος όχι μόνο δεν βοηθάει την αγροτική παραγωγή, αλλά βάζει εμπόδια με τις κατά καιρούς αποφάσεις.» δηλώνει προβληματισμένος ο κος Χατζόπουλος.

1700 στρέμματα με αμύγδαλα και η δενδροφύτευση συνεχίζεται

Πριν 15 χρόνια ήταν  πάλι ο πρώτος στην περιοχή που φύτευσε αμύγδαλα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1700 στρέμματα. «Στην περιοχή μας είχε αμυγδαλιές παλιά. Την τελευταία πενταετία μπαίνουν χιλιάδες κάθε χρόνο. Και μπαίνουν κι άλλα δένδρα κι αυτό είναι καλό» σημειώνει ο έμπειρος παραγωγός.  «Οι ξηροί καρποί για τις αγροτικές παραγωγές είναι ό,τι είναι για το χρηματιστήριο ο χρυσός και το ασήμι. Είναι ο δείκτης υγείας της οικονομίας, δεν πέφτει ποτέ, είτε είναι καλές, είτε είναι άσχημες οι χρονιές. Δεν θα πάψει ποτέ να είναι μια κερδοφόρα παραγωγή για τους παραγωγούς.» τονίζει ο κος Χατζόπουλος σημειώνοντας πως πριν λίγο καιρό η Ελλάδα ήταν ελλειμματική κατά 90% στο καρύδι και κατά 85% στο αμύγδαλο.

Χωρίς σπαστήρα, αλλά με πολύ μέλλον

«Δεν φτάνουν αυτά που παράγει η Ελλάδα να καλύψει αυτά που καταναλώνει, έτσι τρώμε αμύγδαλα από απίθανους τόπους. Αμύγδαλα Αμερικάνικα, από το Αζερμπαϊτζάν, από την Περσία μέχρι και Κινέζικα. Είναι παραγωγές που έχουν μέλλον. Βέβαια, δεν έχουν τρελές αποδόσεις. Η μέση παραγωγή είναι 300 κιλά το στρέμμα. Η τιμή 3 και 4 ευρώ το κιλό χονδρική με κέλυφος. Όταν βγουν όλα τα δένδρα που έχουν φυτευτεί στην παραγωγή, τότε θα δώσουν 2,20 με 2,40 το κιλό. 400 ευρώ το στρέμμα καθαρά είναι πολύ καλά.» εξηγεί και σπεύδει να προσθέσει πως το μόνο ερωτηματικό για το καρύδι είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι υποδομές, δεν υπάρχει δηλαδή ένας καλά οργανωμένος σπαστήρας , καθώς είναι δαπανηρή επένδυση. «Θα γίνει όμως γιατί ήδη 100.000 στρέμματα με καρύδια υπάρχουν στη χώρα μας.» προβλέπει και προτρέπει τους παραγωγούς της περιοχής να δοκιμάσουν…
Φώτο: Χρήστος Χατζόπουλος, παραγωγός καρυδιών και αμυγδάλων ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος