Δ. Μακεδονία: Τρία ψήφισμα στο περιφερειακό συμβούλιο για τη συμφωνία με τα Σκόπια

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (16/6/2018 – 00:30) από το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το ένα από τα τρία ψηφίσματα και προτάσεις που προέκυψαν μετά από την πολύωρη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκε το ψήφισμα πρόταση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη με 17 ψήφους, έναντι οκτώ της πρότασης της μείζονος αντιπολίτευσης του κ. Δακή και της ελάσσονος αντιπολίτευσης της κ. Ζεμπιλιάδου και μίας ψήφου υπέρ του ψηφίσματος του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του κ. Κουρκούτα. Επίσης υπήρξαν δύο λευκά, ένα παρών και ένα κατά και των δύο ψηφισμάτων και της μίας πρότασης.

Μεταξύ των άλλων το ψήφισμα που υπερψηφίστηκε αναφέρει ότι:

«Η Μακεδονία ως όνομα, ως ιθαγένεια, ως γλώσσα και ως ιστορία είναι αδιαπραγμάτευτη. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, μπορεί να εμφανίζεται ως λύση, αλλά για τους Δυτικομακεδόνες δεν είναι αποδεκτή.

Θα πρέπει να συμβάλει και η Περιφέρεια στην επίλυση του μακροχρόνιου ζητήματος της ονομασίας, με γνώμονα τη διασφάλιση όχι μόνο τη ιστορίας και της υπόστασης μας, αλλά και της ασφάλειας και της προστασίας της χώρας στο παρόν και στο μέλλον.

Η μη επίλυση του ζητήματος του ονομασίας της γείτονας χώρας, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Με σαφήνεια θα πρέπει να τονίζεται ότι η ομιλούμενη γλώσσα στη FYROM ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών και πρέπει να διαχωρίζεται ρητά από την ελληνική γλωσσική κληρονομιά

Επιτακτική θα πρέπει να είναι η άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος και η απάλειψη κάθε αλυτρωτικού όρου από το Σύνταγμά της FYROM.

Και θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση όλων τον πολιτών για την συμφωνία, ενώ θα πρέπει να υπάρχει κοινή εθνική στάση, ως προς τη συμφωνία».

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση αφού τόνισε στην πρότασή της ότι είναι «αντίθετη στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, προς το κράτος των Σκοπίων, καθώς και της Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας» ζήτησε να μην γίνει «αποδεκτή η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, από την ελληνική Κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας είχαμε:

Υπέρ του ψηφίσματος, πρόταση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ψήφισαν οι: Φώτης Κεχαγιάς, Μαρία Καρυπίδου, Παύλος Τσότσος, Δημήτριος Καρακασίδης, Σταύρος Γιαννακίδης, Κυριάκος Ιωαννίδης, Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, Ηλίας Κάτανας, Γεώργιος Κωτσίδης, Γεώργιος Χριστοφορίδης, Κωνσταντίνος Γέρου, Γεώργιος Αντωνιάδης, Παναγιώτης Κώττας, Πασχάλης Βάσσος, Αλεξανδρής Ρούσης, Δημήτριος Μαρκόπουλος και Νικόλαος Χατσίδης.

Υπέρ της κοινής πρότασης της αντιπολίτευσης ψήφισαν οι: Γεώργιος Δακής, Σόκουτης Ιωάννης, Δημήτριος Σαββόπουλος, Σωτήριος Βόσδου, Γιάννης Γιάτσιος, Γεώργιος Μαργαρίτης, Ιωάννης Κιοσές και Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Υπέρ της πρότασής του ψήφισε μόνο ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Νικόλαος Κουρκούτας.

Κατά όλων ψήφισε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Βήττας, λευκό ψήφισαν οι: Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, Αντώνιος Δασκαλόπουλος και παρών ο Δημήτριος Κοσμίδης.

Απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι: Αλίκη Ζήδρου – Γρηγοριάδου, Κωνσταντίνος Καναβός, Αμαλία Κούσκουρα, Θεόδωρος Θεοδώρου, Σάββας Σαπαλίδης, Αγνή Κανδύλη-Μυκωνιάτη, Βασίλειος Καραντζίδης, Σταύρος Καμπουρίδης, Ελισσάβετ Παναγιωτίδου και Γρηγόριος Γιαννόπουλος.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος