Γρεβενά: Εκδηλώσεις για το νεομάρτυρα Γεώργιο

Γρεβενά: Εκδηλώσεις για το νεομάρτυρα ΓεώργιοΤην μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, πολιούχου των Ιωαννίνων, γιορτάζει φέτος η γενέτειρα του, ο Άγιος Γεώργιος Γρεβενών, με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από το μαρτυρικό του θάνατο.

Σήμερα Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 στις 5 το απόγευμα της θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό του Νεομάρτυρα και αμέσως μετά θα γίνει η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου στους δρόμους του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρο «Μιχάλης Καραγιάννης» ομιλία της φιλολόγου-θεολόγου, Ευδοξίας Αυγουστίνου, με θέμα: «που πάει η παιδεία σήμερα;»

Το πρωί της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία μαρτύρησε στα Γιάννενα το 1838 ο νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος θα τελεστεί όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Γρεβενών.

Αύριο επίσης στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, θα γίνει παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, απογόνων του νεομάρτυρα και μελών της Αδελφότητας των Απανταχού Αγιοργιτών «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος», η επίσημη ανακήρυξη του ως προστάτη της Προεδρικής Φρουράς, με αφορμή και τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από την ίδρυση του Σώματος των Ευζώνων. Επίσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια στον αύλειο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου του μνημείου προς τιμή του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, που δώρισε η Αδελφότητα των Απανταχού Αγιοργιτών Γρεβενών.

Βιογραφικό

Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 από Έλληνες χριστιανούς γονείς που ονομαζόταν Κωνσταντίνος και Βασίλω, αγνώστων λοιπών στοιχείων, στον οικισμό Τσούρχλι, σημερινό Άγιο Γεώργιο Γρεβενών. Υπήρξε ένα από τα τελευταία θύματα του παιδομαζώματος, σε ηλικία 12 χρονών, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να διατηρήσει άσβεστη μέσα του τη χριστιανική πίστη, για την οποία και μαρτύρησε, παρά το γεγονός ότι το τουρκογιαννιώτικο περιβάλλον τον θεωρούσε Τούρκο και τον προσέλαβε στον τουρκικό στρατό ως ιπποκόμο, με το όνομα  «Γκιαούρ Χασάν».

Ο νεομάρτυρας Γεώργιος, που ήταν σεμνός στους τρόπους του, φορούσε πάντα την πατροπαράδοτη μακριά φουστανέλα του χωριού του και κεντητό γιλέκο, με το οποίο μάλιστα απεικονίζεται και στις εικόνες.

Τον Οκτώβριο του 1836, όταν αποφασίζει να αρραβωνιαστεί και στη συνέχεια να παντρευτεί την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου μια Χριστιανή Γιαννιώτισσα, την Ελένη με την οποία αποκτούν τον Δεκέμβριο του 1837 ένα γιο, που τον βαπτίζει, τηρώντας τη χριστιανική παράδοση την 7η Ιανουαρίου 1838 χαρίζοντάς του το όνομα Ιωάννης.

Όλα αυτά, όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν τη δίωξή του και στη συνέχεια το μαρτυρικό του θάνατο, καθώς παρά τα βασανιστήρια των Τούρκων, για να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη, ο ίδιος με θάρρος ομολογούσε ότι «ουδέποτε υπήρξε Τούρκος, αλλ’ αείποτε Χριστιανός», ακόμη και όταν έφθασε η ώρα του απαγχονισμού του, την οποία αντιμετώπισε νηφαλιότητα και γενναιότητα.

Γρεβενά: Εκδηλώσεις για το νεομάρτυρα ΓεώργιοΧαρακτηρίστηκα είναι και τα τελευταία του λόγια όταν οι Τούρκοι βασανιστές του τον ρώτησαν «τι είσαι σύ;», πριν τραβήξουν την αγχόνη. Τότε ο νεομάρτυρας Γεώργιος που ζήτησε να του λύσουν τα χέρια, έκανε το σταυρό του και απάντησε: «Χριστιανός είμαι και Χριστιανός θα αποθάνω, προσκυνώ τον Χριστόν μου και την Δέσποινά μου Θεοτόκον» και απευθυνόμενος στους Χριστιανούς που βρίσκονταν εκεί τους είπε: «Συγχωρέσατέ μοι, αδελφοί και ο Θεός συγχωρέσει σας».

Το σώμα του Αγίου παρέμεινε κρεμασμένο στην αγχόνη για τρεις ημέρες χωρίς όμως να αλλοιωθεί, γεγονός που και οι ίδιοι οι Τούρκοι στη συνέχεια παραδέχτηκαν την αγιότητά του και έδωσαν την άδεια να ενταφιαστεί με τις μεγαλύτερες τιμές.

Τα γεγονότα αυτά, που συγκλόνισαν την πόλη των Ιωαννίνων, στάθηκαν αφορμή όχι μόνο για να παραδεχτούν την αγιότητα του Νεομάρτυρα και οι ίδιοι οι Τούρκοι. Έτσι έδωσαν στη συνέχεια την άδεια για να ενταφιαστεί με τις μεγαλύτερες τιμές, αλλά ο μαρτυρικός του θάνατος αποτέλεσε αφορμή να σταματήσει η αποτρόπαια τακτική του εξισλαμισμού των χριστιανών με βασανισμούς.

Η ταφή του Ιερού Λειψάνου έγινε με τιμές μάρτυρος δίπλα από το Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου και η πρώτη εικόνα του φιλοτεχνήθηκε 13 μόλις ημέρες μετά το μαρτύριό του, μετά από παραγγελία του ιερομόναχου Χρύσανθου Λαϊνά, ο οποίος φέρεται ως ο πνευματικός του καθοδηγητής. Στην εικόνα αυτή ο Άγιος εικονίζεται με την παραδοσιακή του στολή, κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα σταυρό και στο αριστερό ένα κλωνάρι φοίνικα και ειλητάριο με την επίκληση : «Μη χωρίσεις με της δόξης των μαρτύρων σου, γλυκύτατε Ιησού, ότι τέτρωμαι της σης αγάπης εγώ, αλλά ενίσχυσόν με διά το μέγα σου έλεος, Χριστέ».

Γρεβενά: Εκδηλώσεις για το νεομάρτυρα ΓεώργιοΟ νεομάρτυρας Γεώργιος αναγνωρίστηκε επίσημα ως Άγιος, στις 19 Σεπτεμβρίου του 1839, από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως υπό τον Πατριάρχη Γρηγόριο και από έντεκα συνοδικούς επισκόπους, ενώ ήδη από το θάνατό του είχε γίνει αποδεκτός για την αγιότητά του από τους χριστιανούς της περιοχής και μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ακόμη και από πολλούς μουσουλμάνους που ζούσαν την εποχή εκείνη στα Ιωάννινα.

Στις 25 Οκτωβρίου 1971 παραμονή του Αγίου Δημητρίου και αφού τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησαν οι τότε μητροπολίτες από την Ήπειρο, την Κέρκυρα και τα Γρεβενά, έγινε από τον τότε πρωτοσύγκελο και στη συνέχεια μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Θεόκλητο η ανακομιδή των λειψάνων του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου.

Την επομένη εορτή του Αγίου Δημητρίου και μετά τον Όρθρο και τη Δοξολογία τα λείψανα του Αγίου τοποθετήθηκαν σε ξύλινη λειψανοθήκη και μετεφέρθησαν με πομπή στον Ιερό Ναό της Πλατείας Πάργης, στην πόλη των Ιωαννίνων, ο οποίος από τότε έχει καθιερωθεί να τιμάται ως Ιερός Ναός Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος