Για αδικία  σε βάρος των πολιτών  της Δυτικής Μακεδονίας, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, αναφερόμενος  στην  απόφαση αναστολής της επιβολής τέλους ταφής απορριμμάτων, στην οποία προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, και θα ισχύσει έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018. Ο  κ. Ιωαννίδης ανέφερε χαρακτηριστικά  «είναι σαν να αυτοαναιρείται η κυβέρνηση όταν από τη μια μιλάει για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία και από την άλλη δεν εφαρμόζει το τέλος ταφής, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ένα αντικίνητρο για την παραγωγή απορριμμάτων».

Το περιβαλλοντικό τέλος στην ταφή απορριμμάτων που δεν έχουν υποστεί εργασίες επεξεργασίας, είναι ουσιαστικά η «ποινή», για τις περιοχές που η ρήξη σκουπιδιών γίνεται ανεξέλεγκτα και οδηγούν σε πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Η Δυτική Μακεδονία με τη λειτουργία της ΔΙΑΔΥΜΑ και του νέου εργοστασίου καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας με τους Δήμοι της περιοχής να πληρώνουν 53 ευρώ ανά τόνο, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα πληρώνουν από  15 έως 23 ευρώ ανά τόνο για την «διαχείριση» των απορριμμάτων τους.

Η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας που πλήττεται υπογραμμίζει ο κ. Ιωαννίδης, από την απόφαση αυτή καθώς είναι η μοναδική στην οποία δεν έχει  επιβληθεί τέλος ταφής καθώς η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, ενώ τα πρόστιμα οποία επιβάλλονται στη χώρα και επιμερίζονται σε όλους τους πολίτες της.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης τόνισε για μια ακόμη φορά ότι οι επιλογές που γίνονται θα δικαιώσουν την περιοχή μακροχρόνια  καθώς θα συνεχιστούν οι προσπάθειες  για  ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, με την επέκταση του δικτύου των οργανικών  αποβλήτων, που επέφερε σημαντικά οφέλη στις γειτονιές καθώς και με το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε για την συλλογή τηγανέλαιων σε συνεργασία πάντα με την ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

 

Μοιράσου το άρθρο: