Ένα ανεπανάληπτο μουσικό ταξίδι, με καπετάνιο τον Λυράρη και κορυφαίο εκφραστή της Κρητικής μουσικής παράδοσης, τον θρυλικό Ψαραντώνη, παρουσιάζει σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης. Η εκδήλωση με τίτλο «Ταξιδεύοντας» με τον Ψαραντώνη…θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Τέχνης στις 9.30 το βράδυ και όχι στο στέκι του Συλλόγου όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, λόγω των καιρικών συνθηκών. Στην σημερινή συναυλία με τον θρύλο της κρητικής μουσικής Ψαραντώνη, θα είναι μαζί του η Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι και τα κρουστά, ο Χαράλαμπος Ξυλούρης στο Ούτι και το τραγούδι και ο Γιάννης Παξιμαδάκης στο Λαούτο και το τραγούδι.

 

Σ’ αυτό το ταξίδι αναμένεται να γίνουμε μάρτυρες σε κάτι μοναδικό και υπερβατικό, καθώς ο μοναδικός Ψαραντώνης με την κρητική του λύρα θα μας συμπαρασύρει σε ένα ταξίδι ψυχής, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης και θα τραγουδήσει χωρίς όρια για τα βουνά της Κρήτης. Ο Ψαραντώνης «η κραυγή των θεών» όπως τον  αποκαλούν σε μεγάλα φεστιβάλ, μίλησε για την ζωή του, την φύση από όπου και εμπνέεται όπως είπε, τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση, που με τις μουσικές του, μεταφέρει από άκρη σ΄άκρη σε όλο τον κόσμο. Δηλώνει αισιόδοξος για την νέα γενιά κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα κρητικόπουλα για το παραδοσιακό όργανο την λύρα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σχέση της Κρήτης με τον Πόντο, χαρακτηρίζοντας την, αδελφική αλλά και στα κοινά χαρακτηριστικά των δυο πολιτισμών, αλλά και το δέσιμο των Κρητών με τους Μακεδόνες.

 Ο αγαπημένος βραβευμένος λυράρης με την ιδιαίτερη χροιά στην φωνή και γνώστης πολλών παραδοσιακών οργάνων, χαρακτήρισε την λύρα ως όργανο του Θεού και την μουσική ως το μεγαλύτερο θεριό. Συγκινημένος μίλησε για τον αδελφό του Νίκο Ξυλούρη αλλά και την  Ελλάδα που βρίσκεται παντού όπως σημείωσε.

Η είσοδος στους μαθητές, σπουδαστές, άνεργους και συνταξιούχους άνω των 65, είναι στα 5 ευρώ με το ποτό.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Μοιράσου το άρθρο: