Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας έπειτα και από την βράβευση των έξι καλύτερων αρχιτεκτονικών σχεδίων για την ανάπλαση της περιοχής του ΟΣΕ Κοζάνης από τον Δήμο Κοζάνης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην νέα βιβλιοθήκη. Στα τρία πρώτα απονεμήθηκαν βραβεία ενώ και σε άλλα τρία τιμητικοί έπαινοι. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Κώστας Δεσποτίδης, ο Δήμος Κοζάνης έχει πλέον στο οπλοστάσιο του το υλικό εκείνο για να προχωρήσει στην εκπόνηση της τελικής μελέτης αφού από τον νόμο δεν μπορεί πλέον να προκριθεί και να χρησιμοποιηθεί που έχει επιλεγεί ως πρώτο βραβείο.

Παράλληλα αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς το Προεδρικό διάταγμα  για την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στην περιοχή του ΟΣΕ, ενώ η δημοπράτηση των έργων θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο περίπου.

Η επίκουρη καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ κ. Μαρία Δούση η οποία με την ομάδα της απέσπασε το πρώτο βραβείο μιλώντας για την φιλοσοφία που διέπει την πρόταση της που απέσπασε το πρώτο βραβείο έκανε λόγο για συγκερασμό του στοιχείου την αναζωογόνησης της πόλης και της ιστορίας, ενώ ο Μιχάλης Πεντατζής και η Πολίνα Τορτοπίδη που απέσπασαν το δεύτερο βραβείο αναφερόμενοι στην φιλοσοφία της πρότασης έκαναν λόγο για προσπάθεια ανάταξης του ανάγλυφου που θα συνδέσει την νότια πλευρά της πόλης με το κέντρο αλλά και για βιώσιμη συνεκτικότητα.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής για την αξιολόγηση των προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωσνατντινος Σεράος τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την πόλη, με ρεαλιστικά σχέδια και στόχο την ανάπτυξη της περιοχής με αρχές βιωσιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του ΟΣΕ Κοζάνης παραχωρήθηκε στον Δήμο για 99 χρόνια και αναμένεται να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια σε ένα μεγάλο βιοκλιματικό πάρκο.

ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο: