Σε λαϊκό προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας έχει  τεθεί από σήμερα (Τρίτη 15/1/2019) το πρωί το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Τετάρτη 16/1/2019 στις 12 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βοΐου αποφάσισε να κηρυχθεί ο Δήμος σε τριήμερο πένθος και να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα Δημαρχείο και σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα του Δήμου. Επίσης αποφάσισε, την ημέρα της Εξοδίου ακολουθίας Τετάρτη 16/1/2019 να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες και τα σχολεία του Δήμου. Εν τω μεταξύ και το  Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών αποφάσισε να κηρύξει τριήμερο πένθος για το Δήμο.

 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, κυρός Παύλος, εκοιμήθη την Κυριακή 13/1/2019 σε ηλικία 72 ετών και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε  θλίψη σε όλο το ποίμνιο της επαρχίας του, αλλά και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και τη γενέτειρά του την Χαλκίδα. Μάλιστα χθες Δευτέρα, το ιερό του σκήνωμά του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας, όπου  πλήθος κόσμου παραβρέθηκε για να τον αποχαιρετήσει.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος γεννήθηκε το 1947 και το 1971 αποφοίτησε από Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1973 χειροτονείται Διάκονος και τον Νοέμβριο του 1974 πρεσβύτερος. Στις 28 Φεβρουαρίου 2006 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, ενώ η χειροτονία του έγινε στις 4 Μαρτίου 2006, στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Στα περίπου 13 χρόνια ποιμαντορίας στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης ανεγέρθηκαν και ανακαινίσθηκαν πολλοί ιεροί ναοί, ιδρύθηκαν νέες ενορίες, χειροτονήθηκαν νέοι κληρικοί. Ήταν συγγραφέας βιβλίων και είχε δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης, όπως αναφέρει και στο ψήφισμα του το δημοτικό συμβούλιο Βοϊου,  υπήρξε ο Πνευματικός Ηγέτης του λαού του Δήμου Βοΐου υπηρέτησε με μαχητικότητα και σθένος στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης από το 2006, προσέφερε πλούσιο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο, και το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο.

Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης ορίστηκε ο μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Μοιράσου το άρθρο: