«Ο λιγνίτης ήταν, είναι και θα είναι για πολλά χρόνια το εθνικό καύσιμο και αυτό που επιχειρείται είναι η αξιοποίηση του με πιο ορθολογικό τρόπο, προκειμένου να  γίνει  περισσότερο ανταγωνιστικός», δήλωσε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας γνωστό ότι γίνεται ήδη συζήτηση με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για το πώς θα επιτευχθεί η ισότιμη αντιμετώπιση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, με  την κατάργηση του τέλους των 2 ευρώ ανά τόνο που επιβαρύνει σήμερα την τιμή του.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «ο αγώνας του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι να μην εφαρμοσθεί η δέσμευση της προηγούμενης Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για το 17% των  μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, μέσα από την μεταφορά των μετοχών αυτών στο Υπερταμείο» και όπως υπογράμμισε «στην κατεύθυνση αυτή προετοιμάζεται το έδαφος, ώστε μετά την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και  την κατάργηση του νόμου  πώλησης της μικρής ΔΕΗ, να υπάρξει και μία τρίτη νίκη που θα αφορά στο 17%».

skourletis-3

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Ενεργειακό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας , ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Πάνος Σκουρλέτης, ζήτησε  μέσω της ΕΡΤ Κοζάνης, την δημιουργία κοινωνικού μετώπου υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «η ένταξη της ΔΕΗ στο Υπερταμείο, αξιοποιεί και  μεγιστοποιεί τα οφέλη για την Επιχείρηση και δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση και πώληση σε ιδιώτες».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στάθηκε και στην συμφωνία που υπάρχει με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές της περιοχής για την παράταση της λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς και των δύο του ΑΗΣ Αμυνταίου, κάτι που όπως επεσήμανε μπορεί να βοηθηθεί και να επιτευχθεί «με την υλοποίηση επενδύσεων στους δύο ΑΗΣ της ΔΕΗ στην περιοχή», τόσο για την μείωση των ρύπων, όσο και την επέκταση της Τηλεθέρμανσης, την οποία ήδη τροφοδοτούν σήμερα.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των εργασιών κατασκευής της νέας σύγχρονης αντιρρυπαντικής μονάδας «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5», ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά προβλήματα και προχωρά όπως προβλέπεται».

skourletis_2

Ο  Υπουργός μίλησε μάλιστα για «ακατάσχετη κινδυνολογία και από πολιτικές πλευρές», προσθέτοντας ότι «έχει εξασφαλισθεί έκτακτη  ρευστότητα για την ΔΕΗ  το 2017, ενώ για πρώτη φορά έχει μειωθεί ο απόλυτος αριθμός των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την ΔΕΗ, είτε από ιδιώτες, είτε από τις επιχειρήσεις».

Στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε την πολιτική των επιχειρηματικών συμπράξεων της ΔΕΗ,  κάνοντας αναφορά στo μνημόνιο στρατηγικής  συνεργασίας για την κατασκευή της μονάδας «Μελίτη 2» με την μεγάλη κινεζική εταιρεία CMEC  και σε ότι αφορά τις σχέσεις της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία, ανακοίνωσε ότι  «στα τέλη του μήνα, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από την επιτροπή εργασίας που έχει συσταθεί,  για τα  προβλήματα  που υπάρχουν στην περιοχή και τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λύσεις αντιμετώπισης τους».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης Μαυρίδης

Μοιράσου το άρθρο: