Γευστικό ταξίδι μεσογειακών τυριών ξεκινά στις 27 Σεπτεμβρίου από τη Λάρισα συνεχίζει στη Καλαμπάκα (29/9), μεταβαίνει στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα (30/9-1/10) και καταλήγει περνώντας από τα Γιάννενα και το Αγρίνιο, στην Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου 2015 με παρουσιάσεις σε καταναλωτές, ξενοδόχους, τυροπώλες, εμπόρους, σεφ και γευσιγνώστες.
35 τυροκόμοι και ειδικοί από Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία, Αίγυπτο και Λίβανο θα επισκεφτούν τη Θεσσαλία  στη διάρκεια αυτής της ταξιδιωτικής διαδρομής από 27-29 Σεπτέμβρη συμμετέχοντας στη δράση «γνωρίζουμε τα μεσογειακά τυριά –παρουσιάζουμε νέες γεύσεις». Η συνάντηση αυτή προσφέρει την ευκαιρία στους Θεσσαλούς πολίτες να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία.
Τα τυριά θα παρασκευαστούν σε τυροκομείο της Καλαμπάκας (Θ. Παιδής) σύμφωνα με συνταγές και τεχνικές παραγωγής από Λιβανέζο, Αιγύπτιο και Τυνήσιο τυροκόμο.
Η ομάδα των ειδικών και των τυροκόμων θα έχει επαφές με τους θεσσαλούς τυροκόμους και συνεταιρισμούς κτηνοτρόφων που συμμετέχουν στην προσπάθεια συνεργασίας για την ανάδειξη και προβολή Θεσσαλικών γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής αξίας (LACTIMED). Θα συναντηθούν επίσης με αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και θα ανταλλάξουν γνώμες και εμπειρίες για τα προβλήματα οργάνωσης που  αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές ανταλλαγών που διανοίγονται. Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Γερμανο-Αραβικό Επιμελητήριο,  το Επιμελητήριο Λιβάνου, το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο για τη Γαλλία στη Μασσαλία,ο Πόλος Ανταγωνιστικότητας της Bizerte, η Γενική Αρχή Επενδύσεων Αιγύπτου, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η ΑΝΙΜΑ InvestmentNetwork.
Πρόγραμμα Καραβανιού (LACTIMED): εκδηλώσεις στη Λάρισα και στην Καλαμπάκα
Σάββατο: Καλαμπάκα
Άφιξη αντιπροσωπείας τυροκόμων από Λίβανο, Τυνησία και Αίγυπτο
Κυριακή: Καλαμπάκα
10.00 : Παρασκευή μεσογειακών τυριών στο τυροκομείο του Θοδωρή Παιδή
Δευτέρα πρωϊ: Λάρισα
09.30-11.30 : Επιμελητήριο Λάρισας (2ος όροφος)
•    παρουσίαση του Καραβανιού
•    χαιρετισμοί
•    παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος Lactimed και οι προοπτικές του : AurelienBaudoin, (ΑΝΙΜΑ) συντονιστής,
•    παρουσίαση των τυριών από κάθε χώρα και περιοχή (Λίβανο, Αίγυπτο, Τυνησία, Ιταλία, Θεσσαλία)
•    συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών και Επιμελητηρίων (Γερμανο-Αραβικό Eπιμελητήριο,  Εμπορικό Επιμελητήριο Λιβάνου, Γενική Αρχή Επενδύσεων Αιγύπτου, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Επιμελητήριο Λάρισας)
11.00 -13.00: μοίρασμα ενημερωτικού υλικού και τυριών σε καταναλωτές –συζήτηση από τις ξένες αντιπροσωπείες στο περίπτερο στην Πλατεία Ταχυδρομείου
13.00: Επίσκεψη στο τυροπωλείο του Νίκου Τάχα,
Δευτέρα απόγευμα: Καλαμπάκα
17.00: επίσκεψη σε κτηνοτροφική μονάδα και βοσκοτόπους
18.00: επίσκεψη στη γαλακτοκομική επιχείρηση του Λεωνίδα Βλαχογιάννη
Τρίτη: Καλαμπάκα
09.00: επίσκεψη σε τοπικό τυροπωλείο
10.00 : συνάντηση με το Δήμαρχο Καλαμπάκας  και τον Εμπορικό Σύλλογο
11.30 : επίσκεψη στο τυροκομείο του κου Ανδρέα Καλτσούδα
12.30 – 13.30 Ανταλλαγών εμπειριών, συζήτηση, συνεργασίες
14.30 : Αναχώρηση για Κέρκυρα

Μοιράσου το άρθρο: