Αναδιάρθρωση ή εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

Δύο πανεπιστημιακοί  και συγκεκριμένα ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κ. Παπαϊωάννου και ο κ. Παπαγιώτης Σωτήρης καθώς και ο δήμαρχος Τρικκαίων  κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησαν στο στούντιο της ΕΡΤ στα Τρίκαλα για την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

Αναδιάρθρωση ή εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

Ανήσυχος δήλωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων. Σε σχέση με τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε σχέση με τις πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην εκπομπή «με λόγο και Αιτία» του ραδιοθαλάμου Τρικάλων της ΕΡΤ εξέφρασε καθαρά την άποψη ότι τα Τρίκαλα έχουν ανάγκη από Τριτοβάθμια εκπαίδευση, συσχετίζοντας την ανάπτυξη της κάθε περιοχής με την ύπαρξη πανεπιστημιακών σχολών. «Τα πανεπιστήμια έχουν να κάνουν με εκπαίδευση – σημείωσε χαρακτηριστικά – αλλά δεν σχετίζονται μόνο με αυτό. Σχετίζονται με την ανάπτυξη της κάθε περιοχής». Εξέφρασε την ανησυχία του δε μέσω επιστολής , η οποία εστάλη στο υπουργείο Παιδείας και στον Τύπο. Σε αυτή, μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής: «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΤΕΙ κατέθεσαν τις προτάσεις τους, στις οποίες… απλά δεν υπάρχουμε!Αναδιάρθρωση ή εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

Για το μεν ΤΕΙ… ούτε καν λόγος. Κλείνει, και στη θέση του… δεν ανοίγει τίποτε, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Θεσσαλία, όπου ανοίγει 1 νέα σχολή και 14 (ναι 14!) νέα τμήματα, με έδρες στη Λάρισα και τον Βόλο.

Και για τη ΣΕΦΑΑ, πάντως, τα πράγματα δεν δείχνουν αισιόδοξα… Μένει Σχολή ενός τμήματος και αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει το φάσμα της δικής της απορρόφησης από άλλα, μένοντας μόλις με 22 μέλη ΔΕΠ (καθηγητές), την ώρα που οι Σχολές του Βόλου και της Λάρισας  γιγαντώνονται. Και πάλι σε βάρος του φτωχού συγγενή, που διαχρονικά είναι η Δυτική Θεσσαλία και ειδικά τα Τρίκαλα».

Επί του θέματος μίλησε στο «με λόγο και Αιτία» και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κ. Θανάσης Παπαϊωάννου. Εξήγησε ότι η αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων είναι πάγια ευρωπαϊκή τακτική και υπ’ αυτή την έννοια αναγκαστικά θα γινόταν και στην Ελλάδα, προκειμένου τα πανεπιστήμια να έχουν περισσότερους πόρους, καλύτερες υποδομές και να είναι περισσότερο ανταγωνιστικά. «Όλοι θέλουμε καλύτερη εκπαίδευση – τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου – οπότε χρειάζεται καλή ενημέρωση και καλή συνεργασία. Ανέλυσε τα κριτήρια αναδιάρθρωσης, αναφέρθηκε στις συζητήσεις που διεξάγονται και δήλωσε τη συμφωνία του με τον δήμαρχο Τρικκαίων σε σχέση με την ΣΕΦΑΑ και τον κίνδυνο να παραμείνει ως μία μονοτμηματική σχολή στα Τρίκαλα με φθίνουσα πορεία.

Αναδιάρθρωση ή εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;Στο νομοσχέδιο και στις προθέσεις του υπουργείου αναφέρθηκε ο πανεπιστημιακός κ. Παναγιώτης Σωτήρης, δηλώνοντας ότι αυτό που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι μία διεργασία που τέθηκε περίπου από τις αρχές της δεκαετίας, για την ύπαρξη αναδιάρθρωση, με έμφαση στις συγχωνεύσεις τμημάτων και αυτό συσχετίζεατι με τον περιορισμό του κόστους και την αλλαγή του χαρακτήρα της Ανώτατης εκπαίδευσης, τον περιορισμό κατ’ ουσία των πανεπιστημιακών τμημάτων. «Και ενώ φαινομενικά – συμπλήρωσε – αυτό δίνει την εικόνα της αναβάθμισης, πρόκειται για υποβάθμιση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ». Ο ίδιος δήλωσε ανήσυχος σε ό,τι αφορά τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, καθώς μέσω του νομοσχεδίου εξωθούνται στην ουσία τα πανεπιστήμια προς άγρα χρηματοδότησης. Πέραν αυτού, για πρώτη φορά γενικεύονται τα δίδακτρα και στις μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ δίνεται η δυνατότητα παγίωσης των διετών προγραμμάτων κατάρτισης μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στα ΤΕΙ. Συνεπώς, σύμφωνα με τον ίδιο μιλούμε για μία επιχείρηση εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος