Αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χωρίς εργαζόμενους και φοιτητές

Η διαβούλευση για την αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω της συγχώνευσης του με το ΤΕΙ έληξε στις 8 Οκτωβρίου. Σε αυτή τη διαβούλευση, ωστόσο δεν πήραν μέρος φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι, τόσο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όσο και του ΤΕΙ. Τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων διοικητικού προσωπικού και δύο φοιτητές που μίλησαν για το θέμα στο δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ.

Η φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο κ. Χρύσα Πετροχείλου και ο σπουδαστής στο ΤΕΙ κ. Λαυρέντης Κουρελάς επεσήμαναν ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν πήραν μέρος σε κανένα διάλογο. Αναφέρθηκαν και οι δύο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Είναι χαρακτηριστικό των προβλημάτων ότι η φοιτητική εστία του ΤΕΙ στη Λάρισα καλύπτει μόλις το 7% των αναγκών, ενώ στην εστία του πανεπιστημίου στο Βόλο έχουν δικαίωμα διαμονής μόλις 38 φοιτητές και αυτοί μόνο για το πρώτο έτος των σπουδών τους. Και οι δύο απέρριψαν το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση επισημαίνοντας ότι ο μόνος στόχος είναι η διάλυση του εργασιακού μέλλοντος και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών. Ειδικότερα η κ. Πετροχείλου επεσήμανε ότι μέσω του σχεδίου νόμου «το πτυχίο δεν θα αποτελεί την ελάχιστη εξασφάλιση. Αντιθέτως οι νέοι θα μπαίνουν σε μία διαδικασία συνεχούς επανακατάρτισης και συλλογής προσόντων. Αυτοί βέβαια που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν». Ανέφερε επίσης το γεγονός ότι με το σχέδιο νόμου όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών δεν θα είναι δωρεάν, γεγονός που οδηγεί έμμεσα στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. «Υπάρχει η κατεύθυνση – πρόσθεσε – για διάσπαση πτυχίων σε κύκλους σπουδών. Τρία χρόνια ενιαία για όλες και όλους και δύο χρόνια μάστερ επί πληρωμή». Να σημειωθεί ότι για την προσεχή Τετάρτη οι φοιτητικοί σύλλογοι στο Βόλο καλούν σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της παιδείας.

Αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χωρίς εργαζόμενους και φοιτητέςΠαρόμοια είναι η κατάσταση που περιέγραψε και ο σπουδαστής στο ΤΕΙ κ. Λαυρέντης Κουρελάς. Βέβαια, αναφέρθηκε και στο θέμα της κατάληψης στο ΤΕΙ για να αποσαφηνίσει ότι προέκυψε μέσω της παράταξης της ΔΑΠ, που είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο ΤΕΙ, χωρίς να προηγηθούν διοικητικά συμβούλια και συνελεύσεις των σπουδαστών. Συνέλευση έχει προγραμματιστεί για σήμερα (Τρίτη 16 Οκτωβρίου) στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Δήλωσε την αντίθεση των σπουδαστών στο σχέδιο νόμου, καθώς δεν καλύπτει τις ανάγκες των σπουδαστών. «Ο σύλλογος εστιακών – πρόσθεσε- έκανε διεργασίες, διοικητικά συμβούλια, συνελεύσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα. Βγήκαμε μπροστά, κάναμε εκδηλώσεις για την αναδιάρθρωση και πήραμε συλλογική απόφαση η οποία αναφέρει ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τις ανάγκες μας και δεν μιλάει για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Σε επίσημο επίπεδο, βέβαια, η μόνη διεργασία είναι να μπαίνουν καθηγητές και να παρακινούν φοιτητές για κατάληψη, μιλώντας για τεχνολογικό ίδρυμα πανεπιστημίου, που μόνο το όνομα θα αλλάζει και δεν θα κατατείνει στην αναβάθμιση των σπουδών μας. Δεν πιστεύουμε σε πανεπιστήμιο τεχνολογικού επιπέδου. Θέλουμε ουσιαστική αναβάθμιση με καθηγητές, ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών. Απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου. Λέμε να το πάρουν πίσω, δεν καλύπτουν ζητήματα σίτισης και στέγασης, δεν ξεκαθαρίζουν πώς οι φοιτητές που είναι ήδη στο ΤΕΙ θα μπουν στα τμήματα του πανεπιστημίου, πώς θα στηριχθούν σε επίπεδο χρηματοδότησης τα νέα τμήματα (εξοπλισμός, οικονομική βιωσιμότητα, στελέχωση, εστίες)».

Διοικητικοί υπάλληλοι

Τη διαφωνία τους με το σχέδιο νόμου εκφράζουν και οι δύο

Αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χωρίς εργαζόμενους και φοιτητές

εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Οι διοικητικοί υπάλληλοι επίσης δεν εκλήθησαν στο διάλογο επί του σχεδίου νόμου. Ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Μαργιετάκης και ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ Λάρισας κ. Χρήστος Καλφούτζος εξέφρασαν ανησυχίες που αφορούν στην εργασιακή ασφάλεια και την εργασιακή ειρήνη των υπαλλήλων. Επεσήμαναν εν ολίγοις ότι δεν διασφαλίζεται η μη μετακίνηση των υπαλλήλων από πόλη σε πόλη, ενώ στην περίπτωση του ΤΕΙ δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα χαθούν οι θέσεις ευθύνης, που ήδη υπάρχουν. «Το σχέδιο νόμου – τόνισε ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαργιετάκης – το μόνο που κάνει είναι να προσαρμόζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς, δηλαδή στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων».

Τόνισε ότι ένας στόχος ακόμη είναι η περικοπή των δαπανών μέσω της συγκέντρωσης και συνένωσης των σχολών. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι αλλαγές δεν έρχονται να λύσουν τα προβλήματα φοιτητών και εργαζομένων, αλλά να προσθέσουν νέα προβλήματα.

Αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χωρίς εργαζόμενους και φοιτητέςΔεν λύνεται η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, πολλαπλασιάζονται οι πολλές σχέσεις εργασίας σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, την ίδια στιγμή που η καθαριότητα στο πανεπιστήμιο παραδίδεται στα νύχια των εργολάβων. Δεν αλλάζουν για παράδειγμα οι ευέλικτες μορφές εργασίας. Υπάρχουν συμβασιούχοι, μόνιμοι και αορίστου. Οι συμβασιούχοι ζουν σε ομηρία, είναι κακοπληρωμένοι παρότι προσφέρουν ίδια εργασία με έναν υπάλληλο που εργάζεται με σύμβαση αορίστου χρόνου. Μιλάμε δε για υπαλλήλους που είναι 10 και 15 χρόνια στο πανεπιστήμιο. Μέσω του σχεδίου νόμου οδηγούμαστε σε περαιτέρω επέκταση ευέλικτων μορφών εργασίας, κινητικότητα παρά τη θέληση των εργαζομένων (υπάρχουν περί του αντιθέτου υποσχέσεις, αλλά με όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία)». Επίσης μέσω της συγχώνευσης προέβλεψε ότι θα προκύψουν σχολές δύο ταχυτήτων, ενώ θα διευρυνθεί και η κατηγοριοποίηση των σχολών. «Το πανεπιστήμιο – κατέληξε – μεταμορφώνεται σε επιχείρηση, όπου ο καθένας θα σπουδάζει ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα».

Αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χωρίς εργαζόμενους και φοιτητές

Τις ανησυχίες του για τις μετακινήσεις  και την απώλεια θέσεων ευθύνης εξέφρασε και ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ κ. Χρήστος Καλφούτζος. Στην περίπτωση του ΤΕΙ, βέβαια, ένα επιπλέον ζήτημα αποτελεί και η κατάργηση τμημάτων, όπως του τμήματος ιατρικών εργαστηρίων, των τουριστικών επιχειρήσεων και των τμημάτων μηχανικών. Συνολικά το σχέδιο νόμου αφήνει επτά τμήματα στο ΤΕΙ, μειώνοντας κατά πολύ τη δύναμη του. Ο ίδιος άφησε αιχμές για το απόρρητο πόρισμα που προέκυψε από την επιτροπή που το υπουργείο όρισε για το όλο θέμα, ενώ θα μπορούσε η ίδια επιτροπή να συγκροτηθεί από τα ίδια τα Ιδρύματα. Σε ό,τι αφορά τον διάλογο που προηγήθηκε αποσαφήνισε ότι ούτε οι σύλλογοι των εργαζομένων, ούτε οι φοιτητικοί σύλλογο εκλήθησαν να συμμετάσχουν και εκτίμησε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακούσει τις προτάσεις των εργαζομένων, των σπουδαστών και της διοίκησης του ΤΕΙ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος