Αυλαία στις εκδηλώσεις για την εθελοντική αιμοδοσία

Kαθώς διανύουμε τη Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, με τις δράσεις οι οποίες κορυφώνονται στις 14 Ιουνίου 2018, το τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε συνεργασία με το σύλλογο εθελοντών Αιμοδοτών Πηγή ζωής και του τμήματος της Ιατρικής σχολής διοργάνωσε εκδήλωση για να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές αιμοδότες.

Οπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το 2018, η χώρα μας έχει αναλάβει τη διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας εθελοντή αιμοδότη, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου 2018. Με την αγάπη και συμπαράσταση όλων των πολιτών της Λάρισας ολοκληρώνονται οι δράσεις που ξεκίνησαν από το Μάρτιο του 2018 μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το 2015 συγκεντρώθηκαν συνολικά 538.580 μονάδες αίματος, 318.044 από εθελοντές αιμοδότες και 220.536 από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους.
Η Ελλάδα, κατατάσσεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης. Στην Ευρώπη, μόλις 6 χώρες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2011, η Ελλάδα ικανοποιεί λιγότερο από το 50% των ετήσιων αναγκών της από εθελοντές αιμοδότες, η εθελοντική αιμοδοσία είναι σημαντική, εφόσον οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, έναντι των δοτών αντικατάστασης ή δοτών επι πληρωμή, μειώνοντας τη πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7.5% σε 0.001%.
Αυλαία στις εκδηλώσεις για την εθελοντική αιμοδοσία
Η Ελλάδα, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών αιμοδοτών παγκοσμίως σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες χώρες. Περίπου 40% του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν δίνει αίμα επειδή δεν γνώριζε την ανάγκη, δεν χρειάστηκε να δώσει, ή δεν γνωρίζει την διαδικασία αιμοδοσίας. Παγκοσμίως, το 90% των ανθρώπων που μπορούν να δώσουν αίμα δεν ενεργοποιούνται. Συνολικά, χωρίς να υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι οι ανάγκες της χώρας για αίμα κυμαίνονται από 550.000 έως 700.000 κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών για αίμα αφορά την θεραπεία μακροχρόνιων αιματολογικών ασθενειών, καρκίνο στο αίμα, καρδιαγγειακές εγχειρήσεις και μεταμοσχεύσεις. Ένα ποσοστό των αναγκών για αίμα αφορά τις ανάγκες παιδιών όπου πάσχουν από λευχαιμία. Η προσφορά ασφαλούς και επαρκούς αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες σε όλο τον κόσμο συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμογόνων παραγόντων σε ευπαθή άτομα. Το παράδειγμα των εκατομμυρίων ενεργών εθελοντών αιμοδοτών παίζει επίσης σημαντικό ρόλο τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική ιατρική.
Αυλαία στις εκδηλώσεις για την εθελοντική αιμοδοσία
Η καθηγήτρια Αιματολογίας Ιατρικής Μεταγγίσεων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας Δέσποινα Κυριάκου, τόνισε την πανανθρώπινη αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Παρόμοια και ο Διοικητής κ. Παναγιώτης Νάνος ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές αιμοδότες για την ενεργό δράση και σημείωσε ότι στόχος μας είναι η δυναμική προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών, και η ενθάρρυνση όσο περισσότερων ανθρώπων να γίνουν εθελοντές τακτικοί αιμοδότες. Παρόμοια η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Χαλιβέρα Ανθή, τόνισε ότι είναι σημαντική η εθελοντική αιμοδοσία και αποτελεί μια συνειδητή πράξη και έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 «Να είσαι εκεί για τον Άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή », (Be there for someone else. Give blood. Share life), ας αποτελέσει για όλους μας μια προσωπική δράση συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος