Έφτιαξαν σταμπωτά Τυρνάβου

Array

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας πραγματοποίησε το 1ο Σεμινάριο Τυποβαφικής για ενήλικες διάρκειας δύο ωρών με θέμα: «Βιωματικά εργαστήρια τυποβαφικής με αντίγραφα μουσειακών σφραγίδων».

Το σεμινάριο ξεκίνησε με εισήγηση από την Υπεύθυνη του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού, αρχαιολόγο-λαογράφο, με θέμα «Τα σταμπάτα του Τυρνάβου: Η αναβίωση μιας χαμένης τεχνικής».

Έφτιαξαν σταμπωτά Τυρνάβου

Στο πρώτο αυτό μέρος αναλύθηκε το ιστορικό πλαίσιο εξέλιξης της τυποβαφικής, η τεχνολογία και τα στάδια που οδηγούν από την χάραξη των ξύλινων καλουπιών έως την μεταφορά των μοτίβων στο ύφασμα, καθώς και οι επιρροές των σταμπάτων και η χρήση τους.
Έπειτα αναλύθηκε η πορεία απόκτησης του εν λόγω μουσειακού υλικού από το Μουσείο και οι προοπτικές αξιοποίησής του, προκειμένου να διασωθεί η τεχνική μέσα από την αναβίωση τυποβαφικών εργαστηρίων και την παραγωγή σταμπωτών.
Στη συνέχεια ακολούθησε εργαστήριο εφαρμογής της τεχνικής με στάμπες και αναλώσιμα υλικά που δώρισε στο Μουσείο ο Ελληνο-ελβετικός σύλλογος Η ΦΙΛΙΑ που εδρεύει στην Γενεύη επιθυμώντας να υποστηρίξει την εκπαιδευτική διάσταση της αναβίωσης των παραδοσιακών τυποβαφείων του Τυρνάβου.

Έφτιαξαν σταμπωτά Τυρνάβου

Είναι η πρώτη φορά που στο Μουσείο οργανώθηκε εργαστήριο εκμάθησης της παραδοσιακής τεχνικής αντίστοιχο με αυτά του Τυρνάβου και το στάμπωμα έγινε με τα πρώτα πιστά αντίγραφα μουσειακών ξυλοτύπων και ανεξίτηλες βαφές.

Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν μικρές πάντες, επιτοίχια καλύμματα, πραγματικά έργα τέχνης αποδεικνύοντας πώς μια παραδοσιακή τεχνική μπορεί να αποκτήσει νέα διάσταση στη σύγχρονη εποχή.
Το έργο αυτό δικαιώνει την Ιδρύτρια, Πρόεδρο του Συλλόγου, Διευθύντρια του Λ.Ι.Μ.Λ. αείμνηστη Λένα Γουργιώτη, η οποία, ήδη από τις αρχές του δεκαετίας του 1980 ενδιαφέρθηκε για την ελληνική παραδοσιακή τέχνη του χειροποίητου σταμπωτού.

Έφτιαξαν σταμπωτά Τυρνάβου

Χάρη στη θαυμαστή επιμονή της το 1992 το Λ.Ι.Μ.Λ με την υλική και ηθική υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ, εμπλούτισε τις συλλογές του με την απόκτηση ολόκληρων, τεκμηριωμένων εργαστηρίων σταμπωτών του Τυρνάβου. Έτσι, καθιέρωσε το Λ.Ι.Μ.Λ. ως το μοναδικό Μουσείο με δυνατότητα παρακολούθησης και εξέλιξης της τυποβαφικής Τέχνης.

Η οργάνωση του κύκλου των εργαστηρίων τυποβαφικής για ενήλικες ως μια πρώτη απόπειρα αναβίωσης της παραδοσιακής τεχνικής γίνεται με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ και της Διευθύντριας κ. Βίλλυς Φωτοπούλου, του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνου Σάπκα, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Συλλόγου ΛΙΜΛ.

Στο πρώτο αυτό Σεμινάριο παρευρέθηκαν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Τσιλιμίγκας, η Πρόεδρος του Συλλόγου ΛΙΜΛ κ. Εύη Παπαχατζοπούλου, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ΦΙΛΙΑ Δημήτρης και Ρόζμι Τζάνου και μέλη του Συλλόγου ΛΙΜΛ.

Το επόμενο εργαστήριο έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017. 10:00-12:00. χωρίς κόστος συμμετοχής

Δηλώσεις συμμετοχής για το σεμινάριο στις 6/10 στο τηλ 2410 239446 – Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος