Εγκαινιάζεται αύριο Τετάρτη στις 8.30 το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο  Γ.Ι. Κατσίγρα  η έκθεση «Το Τοπίο-μέσα από τη ματιά του συλλέκτη» από το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα Δήμου Βόλου που γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»

Το  ιδιαίτερο ενδιαφέρον της έκθεσης, είναι  η ‘συνομιλία’ που αναπτύσσεται με ανάλογα έργα  του Μουσείου Κατσίγρα, σχέση που θα αναδείξει την διαλογική ματιά των δύο ‘γειτόνων’, συνομηλίκων συλλεκτών, οι οποίοι  με πάθος για την Τέχνη σχηματίζουν τη συλλογή τους που στη συνέχεια προσφέρουν στην πόλη τους.

2

Τα 100 έργα της έκθεσης  παρουσιάζουν την  ελληνική τοπιογραφία,  σε όλο της  το φάσμα, δηλώνοντας το προσωπικό γούστο και το συναισθηματικό δέσιμο του συλλέκτη.

«Η τοπιογραφία κυριαρχεί στην νεοελληνική τέχνη, συνυφασμένη με την ιδιαιτερότητα της ελληνικής ατμόσφαιρας. Οι Επτανήσιοι ζωγράφοι πρώτοι θα την προσεγγίσουν με ευαισθησία. Ο απόηχος του ρομαντισμού, κυρίως του ακαδημαϊκού υπαιθρισμού του Μονάχου θα χαρακτηρίσουν το έργο των Ελλήνων τοπιογράφων. Θα ξεχωρίσουν στη συνέχεια όσοι διερευνήσουν  τα αποτελέσματα της στιγμιαίας εντύπωσης του φωτός της  ιμπρεσσιονιστικής σχολής. Η σύνδεση με τη νέα εικαστική πραγματικότητα θα συμβεί στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα.  Στο μεσοπόλεμο η κυριαρχία του υπαιθρισμού είναι δεδομένη, η οποία συνεχίζεται με ποικίλες ερμηνευτικές και μορφολογικές αποδόσεις και στη μεταπολεμική εποχή».

afisa

Το  Μουσείο Α.Κ. Δάμτσα  περιλαμβάνει  τη δωρεά  του  Βολιώτη    καπνεμπόρου  Αλέκου  Δάμτσα, γεννημένου   το  1914  στην  Αλεξάνδρεια, που από  3  χρονών   έζησε  στον  Βόλο. Όταν  ο  πόλεμος    διέκοψε  τις  σπουδές ιατρικής  στο Μόναχο, έφυγε στην Κύπρο όπου ασχολήθηκε  με  την  οικογενειακή  επιχείρηση  εξαγωγής  καπνών με δραστηριότητα σε Βερολίνο, Λονδίνο, Αίγυπτο.  Από το 1960 δημιούργησε  την  συλλογή  του  στην  Αθήνα   συνεχίζοντας   την  οικογενειακή  παράδοση,  εφόσον  ο  πατέρας  του  υπήρξε  ένας  από  τους  πρώτους  συλλέκτες του Βόλου. Τα 360 έργα της δωρεάς περιλαμβάνουν γκραβούρες, χάρτες   ντοκουμέντα  για  την  περιοχή, έργα  Μαγνησιωτών,  Θεσσαλών και Αιγυπτιωτών καλλιτεχνών, κυρίως όμως έργα  Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών  των  αρχών  του   20ου αιώνα. Ο Δάμτσας τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης του Βόλου για τη δωρεά του. Έργα της δωρεάς εκτίθενται στο  Κέντρο Τέχνης  Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο με τη μορφή θεματικών εκθέσεων.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Χρύσας Δραντάκη.

Παράλληλα, στα εγκαίνια της έκθεσης «Το Τοπίο-μέσα από τη ματιά του συλλέκτη» θα παρουσιαστεί η performance «Ου-τοπία». Πρόκειται για μία performance χορού, η οποία υπηρετώντας την ουτοπία, θα μεταφέρει την φύση στην Πινακοθήκη μέσα από ήχους, εικόνες και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η καλλιτεχνική επιμέλεια-χορός είναι της Ρούλας Καραφέρη και το video-projection mapping των Χριστίνα Τζιουβάρα- Ευάγγελου Αντωνόπουλου.

Η έκθεση «Το Τοπίο-μέσα από τη ματιά του συλλέκτη» θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2016.

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η είσοδος στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα είναι ελεύθερη από τις 18 ως τις 25 Μαΐου.

Μοιράσου το άρθρο: