Δάσκαλοι και καθηγητές όλων των ειδικοτήτων από σχολεία της Λάρισας θα μυηθούν στην τέχνη της Υφαντικής σε σειρά σεμιναρίων που θα υλοποιήσει το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας , με αφορμή της περιοδικές εκθέσεις «Τέχνης Υφαντουργήματα» και «Από το μύθο της Αράχνης στο σήμερα».
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου

Αναλυτικά:
Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου από 13:30 – 17:00, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης συνδιοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Η Τέχνη της Υφαντικής και της Τυποβαφικής στην Τοπική Ιστορία του χθες και του σήμερα».

Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και κατά προτεραιότητα σε εκείνους που υλοποιούν συναφές πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων και είναι μέλη του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με τίτλο: «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση. Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον του».
yfanto

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής:
• «Οι βασικές αρχές της παραδοσιακής υφαντικής και τυποβαφικής, η διαχρονική συνέχεια και αναβίωσή τους»: Παρουσίαση-ξενάγηση στην ενότητα της μόνιμης έκθεσης «Παραδοσιακή τυποβαφική» και στην περιοδική έκθεση «Τέχνης Υφαντουργήματα». Φανή Καλοκαιρινού, Υπεύθυνη Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Αρχαιολόγος – Λαογράφος.

• «Εισαγωγή στην υφαντική»: Θεωρητική προσέγγιση της υφαντικής σαν ασχολία που συντροφεύει τον άνθρωπο από την αυγή του πολιτισμού του μέχρι σήμερα, σε χρηστικό, διακοσμητικό, τελετουργικό, μυθολογικό και εικαστικό επίπεδο». Ιωάννα Τερλίδου, Εικαστικός.

• «Η εξέλιξη της παραδοσιακής υφαντικής» μέσα από βιωματικό εργαστήριο εκμάθησης ύφανσης μοτίβων σε όρθιο αργαλειό. Ιωάννα Τερλίδου, Εικαστικός.

• «Η ανάδειξη και η προβολή στοιχείων της Τοπικής Ιστορίας μέσα από ένα Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων». Κων/να Χατζημίχου-Καλούση, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας.

yfanto2
Την Πέμπτη 26/1/2017 από 12.00 – 15.00 και την Παρασκευή 27/1/2017 από 12.30 – 15.30 θα υλοποιηθεί στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου αντίστοιχο βιωματικό σεμινάριο υφαντικής με θέμα: «Από τον αργαλειό της Πηνελόπης στη σύγχρονη υφαντική».
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Φιλολόγων κ.Αγγελική Φούντα και αφορά στους φιλολόγους των Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καθώς αναφορές στην υφαντική υπάρχουν στην Οδύσσεια και στη Νεοελληνική Λογοτεχνία.
Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (για δασκάλους) και στο email [email protected] (για τους φιλολόγους).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, γιατί ο αριθμός είναι περιορισμένος.

Μοιράσου το άρθρο: